Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valoteos valaisee moottoritien sillan Nurmijärvellä – mukailee Seitsemän veljeksen repliikkejä

Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettava valoteos syttyy sunnuntaina 2. helmikuuta Helsinki–Tampere-moottoritien varrella sijaitsevaan Nurmijärven Kirkonkylän risteyssiltaan.

Veljesten valo -niminen teos valaisee sillan ja sen vierellä sijaitsevat kalliot seuraavaan sunnuntaihin, 9. helmikuuta, saakka.

Valoteoksen pohjana ovat Aleksis Kiven kieli ja Seitsemän veljestä -romaanin tekstit.

Valotaiteilija Antti Helmisen ja äänitaiteilija Antti Nykyrin suunnitteleman valoteoksen valaistus elää Kiven kielen mukaan.

­– Kiven romaanista otetut veljesten puheiden sitaatit on luettu ääniraidoiksi ja muutettu tiedostoiksi, joilla valoja ohjataan, Helminen selventää.

– Valaistus mukailee veljesten repliikkejä, hän jatkaa.

Moottoritien ohikulkijat näkevät käytännössä näyttävän valaistuksen.

Valoja ohjaava ääniraita, eli veljesten repliikit, on kuultavissa juhlavuoden kotisivuilla osoitteessa seitsemanveljesta150.fi. Kotisivuilla on nähtävillä myös videokuvaa teoksesta.

Yötä päivää esillä oleva valoteos näyttäytyy Antti Helmisen mukaan erilaisena joka päivä. Syynä se, että teoksen pohjaksi on otettu joka päivä eri veljeksen sitaatteja.

Valoteos kuvaa myös veljesten luonteita.

– Teoksen värit on nimenomaan haettu joka päivälle veljesten luonteista, Helminen kertoo.

Valoteoksen tarkoituksena on kunnioittaa Seitsemän veljeksen lisäksi myös suomen kieltä.

– Kiven mielikuvituksekkaan ja rikkaan kielen rytmi muutetaan teoksessa abstraktiksi valon rytmiksi ja laaduksi. Ääni luo näin yhteyden kirjallisen suomen kielen sekä visuaalisuuteen perustuvan valoteoksen välille, äänitaiteilija Antti Nykyri kertoo.

Valoteos sijoittuu moottoritien risteyssiltaan, jotta sen näkisi mahdollisimman moni ihminen. Arvioiden mukaan teos tavoittaakin viikossa 200 000–400 000 ohikulkijaa.

– Haluamme tehdä valoteoksella näkyväksi ensinnäkin Seitsemän veljeksen juhlavuoden ja päivän, jolloin tulee kuluneeksi 150 vuotta Seitsemän veljestä -romaanin ensimmäisen vihkon julkaisemisesta, Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden projektityöntekijä Janne Raudaskoski Nurmijärven kunnalta kertoo.

Samalla kunta haluaa tehdä Nurmijärveä tunnetuksi.

– Moottoritien silta on massiivinen, keskeisellä paikalla ja lähellä Aleksis Kiven synnyinseutua Palojokea, Raudaskoski perustelee paikkavalintaa.

Valoteoksen toteuttamisesta vastaavat Sun Effects Oy ja Electro Waves Oy.

Sun Effects on toteuttanut myös muun muassa Lux Helsingin, Flow-festivaalien ja Slushin valoteokset.

Pelkästään Luxissa valotaidetta ihaili alkuvuodesta yli 600 000 ihmistä.

– Valotaiteen arvostuksen kasvu kansan parissa on tuonut tämänkaltaiset projektit paljon mahdollisemmaksi ja perustellummaksi. Olemme todella innoissamme tästä kehityksestä, projektin tekninen johtaja Miika Riikonen Sun Effects Oy:stä kertoo.

Riikosen mukaan heillä on missiona tuoda valotaidetta tunnetuksi mahdollisimman monelle.

– Moottoritien varteen sijoittuva teos tekee juuri sitä, hän sanoo.