Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi – "Symbolinen teko"

Nurmijärven kunta on nyt virallisesti Aleksis Kivi -pääkaupunki, the Capital of Aleksis Kivi, kun kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona julistautua maailman Aleksis Kivi -pääkaupungiksi. Julistautumisella kunnioitetaan Aleksis Kiven elämäntyötä ja hänen kulttuurisia juuriaan

Pääkaupungiksi julistautuminen oli nyt ajankohtaista, kun kuluvana vuonna vietetään Seitsemän veljestä 150 -juhlavuotta. Kunta haluaa juhlavuonna nostaa esille lukutaidon ja -innon merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Valtaosa valtuustosta oli viranhaltijoiden kanssa samaa mieltä, ja esitys hyväksyttiin ilman suurempaa kritiikkiä.

Ainoan kriittisen puheenvuoron piti demareiden Harri Lepolahti, joka ei kritisoinut itse julistautumista, vaan asian käsittelyä. Hänen mukaansa asia tuli liian kiireellä ja yllätyksenä valtuuston päätettäväksi.

– Toivottavaa olisi, että tämän kaltaisesta asiassa keskusteltaisiin etukäteen ja varattaisiin myös kuntalaisille mahdollisuus vaikuttaa asiaan, kun kyse on kuitenkin varsin kauas kantoisesta asiasta.

Samalla Lepolahti kritisoi sitä, että kunta ei ole selvittänyt kuntalaisten mielipidettä asiaan. Hän muistutti, että kuntaan on muuttanut paljon uutta väkeä, eivätkä uudet kuntalaiset ole saaneet äidinmaidossaan kotiseutu- ja Kivi-rakkautta.

– Mielellään toivoisin, että kunta selvittäisi mikä on tämän päivän kuntalaisten suhde Aleksis Kiveen, Lepolahti sanoi.

Kaikki muut olivat puheenvuoroissaan myötämielisiä ja keskittyivät pitkälti kiittelemään viranhaltijoiden valmistelemaa juhlavuotta.

Valtuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen kuvasi, että Nurmijärvi on huolehtinut Aleksis Kiven kulttuuriperinteen vaalimisesta niin kuin äiti pojastaan.

– Kiven kädenjäljellä ja elämällä on ollut iso vaikutus Nurmijärven historiaan ja siihen, että Nurmijärvestä on kasvanut vahva, oman arvonsa tunteva, joskus kovapäinenkin, juureva ja perinteistään kiinnipitävä kulttuuripitäjä.

Arto Hägg (kok.) oli puolestaan varma siitä, että että tämän huomion myös muu valtakunta suo nurmijärveläisille.

Sirkka Rousu (sd.) korosti demareiden ryhmäpuheenvuorossa lukutaidon tärkeyttä ja painotti sitä, että kunnalla pitää olla tämän vuoden päätteksi näkemys siitä, miten Nurmijärvi tekee jatkossa pitkäjänteistä Aleksis Kivi -kulttuurityötä.

Yhtenä vaihtoehtoisena toimenpiteenä Rousu ehdotti Aleksis Kivi -teemapuistoa, jota hän on esittänyt joskus aiemminkin. Rousun aloite ei kuitenkaan ole saanut aiemmin kannatusta, mutta nähtäväksi jää lähteekö idea tämän julistautumisen myötä nousuun.

MyösSami Virtanen (vihr.) vei asian ihan konkreettiselle tasolle ja totesi, että hänen mielestään julistautuminen vaatii juhlavuoden jälkeenkin konkreettisia toimia ja rahaa. Kunnanhallitus painotti alun perin julistautumispäätöstä hyväksyessään, että julistautumisella ei ole kustannusvaikutuksia, mutta Virtanen muistutti, että jatkossa toimenpiteet voivat myös maksaa.

Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä Virtanen toi esille esimerkiksi kirjastojen kehittämisen nykyaikaisemmiksi kohtaamispaikoiksi, joista löytyy tämän ajan lukijoita kiinnostavaa luettavaa ja sisältöjä.

– Ehkä me myös lukukuntana haastamme muita kuntia lukemaan tai järjestämme kilpailun, missä kunnassa lainataan vakimäärän nähden eniten kirjoja, Virtanen heitti.

Vihreiden valtuustoryhmä teki kokouksessa myös aloitteen Seitsemän veljeksen kunniaksi perustettavasta luonnonsuojelualueesta. Lisää aiheesta Nurmijärven Uutisissa ensi viikolla.