Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi – "Symbolinen teko"

Valtuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen ja kunnanjohtaja Outi Mäkelä kunnanvaltuuston juhlakokouksessa. Rainer Lönnbäck

Riikka Laine

Nurmijärven kunta on nyt virallisesti Aleksis Kivi -pääkaupunki, the Capital of Aleksis Kivi, kun kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona julistautua maailman Aleksis Kivi -pääkaupungiksi. Julistautumisella kunnioitetaan Aleksis Kiven elämäntyötä ja hänen kulttuurisia juuriaan

Pääkaupungiksi julistautuminen oli nyt ajankohtaista, kun kuluvana vuonna vietetään Seitsemän veljestä 150 -juhlavuotta. Kunta haluaa juhlavuonna nostaa esille lukutaidon ja -innon merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Valtaosa valtuustosta oli viranhaltijoiden kanssa samaa mieltä, ja esitys hyväksyttiin ilman suurempaa kritiikkiä.

Ainoan kriittisen puheenvuoron piti demareiden Harri Lepolahti, joka ei kritisoinut itse julistautumista, vaan asian käsittelyä. Hänen mukaansa asia tuli liian kiireellä ja yllätyksenä valtuuston päätettäväksi.

– Toivottavaa olisi, että tämän kaltaisesta asiassa keskusteltaisiin etukäteen ja varattaisiin myös kuntalaisille mahdollisuus vaikuttaa asiaan, kun kyse on kuitenkin varsin kauas kantoisesta asiasta.

Samalla Lepolahti kritisoi sitä, että kunta ei ole selvittänyt kuntalaisten mielipidettä asiaan. Hän muistutti, että kuntaan on muuttanut paljon uutta väkeä, eivätkä uudet kuntalaiset ole saaneet äidinmaidossaan kotiseutu- ja Kivi-rakkautta.

– Mielellään toivoisin, että kunta selvittäisi mikä on tämän päivän kuntalaisten suhde Aleksis Kiveen, Lepolahti sanoi.

Kaikki muut olivat puheenvuoroissaan myötämielisiä ja keskittyivät pitkälti kiittelemään viranhaltijoiden valmistelemaa juhlavuotta.

Valtuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen kuvasi, että Nurmijärvi on huolehtinut Aleksis Kiven kulttuuriperinteen vaalimisesta niin kuin äiti pojastaan.

– Kiven kädenjäljellä ja elämällä on ollut iso vaikutus Nurmijärven historiaan ja siihen, että Nurmijärvestä on kasvanut vahva, oman arvonsa tunteva, joskus kovapäinenkin, juureva ja perinteistään kiinnipitävä kulttuuripitäjä.

Arto Hägg (kok.) oli puolestaan varma siitä, että että tämän huomion myös muu valtakunta suo nurmijärveläisille.

Sirkka Rousu (sd.) korosti demareiden ryhmäpuheenvuorossa lukutaidon tärkeyttä ja painotti sitä, että kunnalla pitää olla tämän vuoden päätteksi näkemys siitä, miten Nurmijärvi tekee jatkossa pitkäjänteistä Aleksis Kivi -kulttuurityötä.

Yhtenä vaihtoehtoisena toimenpiteenä Rousu ehdotti Aleksis Kivi -teemapuistoa, jota hän on esittänyt joskus aiemminkin. Rousun aloite ei kuitenkaan ole saanut aiemmin kannatusta, mutta nähtäväksi jää lähteekö idea tämän julistautumisen myötä nousuun.

MyösSami Virtanen (vihr.) vei asian ihan konkreettiselle tasolle ja totesi, että hänen mielestään julistautuminen vaatii juhlavuoden jälkeenkin konkreettisia toimia ja rahaa. Kunnanhallitus painotti alun perin julistautumispäätöstä hyväksyessään, että julistautumisella ei ole kustannusvaikutuksia, mutta Virtanen muistutti, että jatkossa toimenpiteet voivat myös maksaa.

Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä Virtanen toi esille esimerkiksi kirjastojen kehittämisen nykyaikaisemmiksi kohtaamispaikoiksi, joista löytyy tämän ajan lukijoita kiinnostavaa luettavaa ja sisältöjä.

– Ehkä me myös lukukuntana haastamme muita kuntia lukemaan tai järjestämme kilpailun, missä kunnassa lainataan vakimäärän nähden eniten kirjoja, Virtanen heitti.

Vihreiden valtuustoryhmä teki kokouksessa myös aloitteen Seitsemän veljeksen kunniaksi perustettavasta luonnonsuojelualueesta. Lisää aiheesta Nurmijärven Uutisissa ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Veera, Risto ja Arttu juhlivat lauantaina valkolakkejaan pienesti – rehtorit onnittelevat kaikkia sankariylioppilaita
 2. Puolustusvoimat harjoittelee Nurmijärvellä – ampuminen aiheuttaa paikoittain melua
 3. "Suvivirsi koskettaa nyt erityisesti" –  perheenisät kiittävät koulunsa päättäviä musiikkivideolla
 4. Vähittäiskaupan suuryksikölle tehdään tilaa Kirkonkylässä? Kunta laittoi vireille asemakaavan muutoksen
 5. Messut jatkuvat Nurmijärven kirkoissa – yli 50 henkilöä voi osallistua, myös ehtoollista jaetaan
 6. Mielipide: Lääkäritkin huolissaan: Onko Nurmijärven terveydenhuollossa tapahtumassa hyppy tuntemattomaan?
 7. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 8. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 9. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Luusereita ei ole! Nurmijärveläinen Satu Uusiautti sanoo, että kuka vain voi olla menestyjä – "Olennaista on, että ihminen ottaa opikseen ja jatkaa yrittämistä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Puolustusvoimat harjoittelee Nurmijärvellä – ampuminen aiheuttaa paikoittain melua
 2. Vähittäiskaupan suuryksikölle tehdään tilaa Kirkonkylässä? Kunta laittoi vireille asemakaavan muutoksen
 3. Koronatartunnat tasaantuneet Keusoten alueella – vain Tuusulassa selkeää kasvua tartuntamäärissä
 4. "Suvivirsi koskettaa nyt erityisesti" –  perheenisät kiittävät koulunsa päättäviä musiikkivideolla
 5. Touhula aloittaa isot yt-neuvottelut ja saattaa sulkea yli 40 päiväkotia – Nurmijärvi voi huokaista helpotuksesta
 6. Veera, Risto ja Arttu juhlivat lauantaina valkolakkejaan pienesti – rehtorit onnittelevat kaikkia sankariylioppilaita
 7. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 8. Mielipide: Lääkäritkin huolissaan: Onko Nurmijärven terveydenhuollossa tapahtumassa hyppy tuntemattomaan?
 9. Kirkonkylän S-market saa uuden ilmeen – "Vastaa kustannustasoltaan lähes uuden marketin rakentamista"
 10. Poliisi muistuttaa: Pelisäännöt sovittava ennen koulujen päätösjuhlia – näin tapahtuu, kun poliisi löytää alaikäisiltä alkoholia
 11. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 12. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 13. Messut jatkuvat Nurmijärven kirkoissa – yli 50 henkilöä voi osallistua, myös ehtoollista jaetaan
 14. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 15. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.