Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leuka ylös ja liikkeelle – näillä fysioterapeutin vinkeillä taltutat someniskan ja läppäriselän

Teksti: Riikka Hollo

Älylaitteita ja kannettavia käytetään nykyään kaikkialla: sohvalla, bussissa, ruokapöydän ääressä, kävellessä ja kahviloissa. Epäedulliset työskentelyasennot tuovat ongelmia tuki- ja liikuntaelimiin – puhutaan someniskasta ja läppäriselästä.

Kun älylaitteita käytetään kaikkialla, työasento muuttuu kuin huomaamatta huonommaksi; pää ja koko asento roikkuvat. Tämä aiheuttaa monenlaisia kolotuksia ja kipuja ympäri kehoa.

– Erityisesti älypuhelimien käytön yleistyminen vaikuttaa ryhtiin ja voi aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinongelmia. Ei siis ihme, että lihaskireyksiä ja kipuja voi olla niska-hartiaseudulla, päässä, selässä, olkapäissä, ranteissa ja sormissa, fysioterapeutti, osteopaatti Tiina Lehmuskoski sanoo.

Selkärangan luonnollinen asento onkin ensimmäinen asia, joka kannattaa palauttaa mieleen, kun haluaa korjata asennon kuntoon.

– Aluksi kannattaa nostaa leukaa ja älylaitetta hieman ylöspäin, niin niskan asento muuttuu normaaliksi. Älylaitetta pidetään usein liian matalalla, sylissä, jolloin niskaan tulee tarpeeton ”kyhmy”, josta someniskassakin on kyse, Lehmuskoski vinkkaa.

Kun vähitellen korjaa selkärangan ja koko kehon asentoa kuntoon, huomaa, että kaikki lihakset ja kudokset eivät enää olekaan niin jännittyneitä ja venyneitä. Ajatuskin kulkee paremmin, kun niska- ja hartiaseudulla ei ole tarpeetonta kiristystä.

– Kaikki lähtee selästä ja lantiosta. Kun selkä on suorassa ja rangassa on luonnollinen asento, itsensä kannattelu on paljon helpompaa. Koska keho tottuu myös huonoon asentoon, oikean asennon löytämiseen voi aluksi mennä aikaa, Lehmuskoski muistuttaa.

Myös lihaksilla on tärkeä merkitys kehon kannattelussa. Passivoituneita lihaksia voi onneksi herätellä uudelleen.

– Istumme liikaa, vaikka ihmisen tarkoitus on liikkua eri tavoin joka päivä. Sen ei tarvitse olla jatkuvaa hikijumppaa, sillä myös hyötyliikunnalla on merkitystä. On tärkeää, että jokainen löytää omat tapansa liikkua, olipa kyseessä kävely, kuntosaliharjoittelu, uinti, porraskävely tai pilates, fysioterapeutti OMT Marcus Englund sanoo.