Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koomikko Iikka Kivi: "Stand up -urani meinasi tyssätä huonoon esitykseen"

Stand up -koomikko Iikka Kiven ensimmäinen soolokiertue Spede on kuollut kiertää Suomea jälleen keväällä, Helsingissä se nähdään Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä Hakaniemessä 28. helmikuuta. Sellosalissa Leppävaarassa Kivi esiintyy 20. helmikuuta.

– Se on temaattisesti yhtenäinen stand up -show, joka kertoo aikuiseksi kasvamisesta nykyisessä maailmassa ja sopuun pääsemisestä sen kanssa, Kivi kuvailee.

Myös käsikirjoittaja tunnetun Kiven ensimmäinen stand up -esitys oli oululaisen ravintolan stand up -klubilla vajaa kymmenen vuotta sitten.

– Olin silloin harrastajateatterissa ja teki mieli kokeilla tätäkin näyttämötaiteen muotoa. Ensimmäinen esitys meni hyvin, mutta toinen huonosti. Siinä kävi varmaan niin, että ensimmäisen esityksen jälkeen tuli sellainen hybris, että tämähän on helppoa. Stand up -urani meinasi tyssätä siihen huonoon esitykseen, Kivi muistelee.

Hän kertoo kuulleensa, että monella muullakin stand up -koomikolla homma on meinannut tyssätä alkuvaiheen huonoon esitykseen.

Sittemmin Kivi tapasi oululaisessa baarissa niin ikään stand upia tekevän Zaanin, joka kehotti Kiveä jatkamaan. Valtakunnalliseen julkisuuteen Kivi astui voitettuaan Ylen Naurun tasapaino -ohjelman toisen tuotantokauden vuonna 2014. Ohjelmasarjassa kymmenen stand up -koomikkoa kilpaili voitosta.

– Materiaalia vitseihin tulee vastaan koko ajan erilaisissa tilanteissa elämässäni. Kun joku sanoo jotain, menee se vitsifiltterini läpi, ja jos jutussa on jotain hauskaa, niin kirjoitan sen ylös, Kivi selostaa.

Mitenkään tietoisesti Kivi ei tarkkaile ja kuuntele, vitsitutka on päällä koko ajan, huomaamatta taustalla. Aiheita vitseihin löytyy myös esimerkiksi mediasta ja somesta.

– Oikeastaan kaikesta mitä näen.

Kivi mainitsee Pentti Saarikosken, jonka mukaan runoja ei kirjoiteta vaan ne löydetään.

Helsingissä Kiven komiikkaa kuullaan myös Helsingin kaupunginteatterin Club Act!one -stand up -illassa Studio Pasilassa 30. tammikuuta, jolloin hän on yksi illan neljästä esiintyjästä.

– Suomessa missään ei pääse tekemään niin isoja keikkoja kuin Helsingissä. Teattereilla ja muilla esiintymispaikoilla on kokoa ja yleisöt ovat isoja. Olin juuri esiintymässä Apollo Live Clubilla ja sinnekin mahtuu yleisöä paljon.

Kivi esiintyy Apollossa myös 1. helmikuuta.

– Helsingissä on toisaalta monenlaisia stand up -keikkapaikkoja. Intiimimpää tunnelmaa löytää esimerkiksi Lepakkomiehen kellariklubilta tai Kumpulan kylätilasta, jossa tuli mieleen jopa vanha iltamameininki.

Koska Helsinkiin valuu väkeä kaikkialta Suomesta, on siellä Kiven mielestä helppo esittää minkälaista vaan stand up -materiaalia.

– Esimerkiksi Savossa savolaiset ovat hankala yleisö siinä mielessä, että he ovat jutuniskijäheimoa, ja he iskevät heti kiinni juttuihini.

Kivi ottaa aineksia komiikkaansa paljon henkilökohtaisesta elämästään. Hänen isäksi tulemisensa on näkynyt ja kuulunut Kiven joissakin jutuissa Nelosen Stand Up! -ohjelmassa, jonka vanhoja jaksoja pyörii uusintoina tv:ssä.

– 20-vuotiaana nuori mies valittaa, kun ei pääse panemaan. Ja sitten se valittaa, että nyt onnistui ja nyt on lapsia. Lapsen saaminen on niin iso muutos arkeen, että se kuuluu väkisin vitseissä. Elämään tulee niin paljon uusia tilanteita ja niihin reagoi herkästi. Isäksi tuleminen on sellainen huumorin aarrearkku, jota ei voi olla käyttämättä, Kivi toteaa.

Isäksi tuleminen on kuulunut myös esimerkiksi André Wickströmin jutuissa samaisessa tv-ohjelmassa.

Aiheita Kivi löytää myös luonnosta, jossa hän viihtyy esimerkiksi lintujen tarkkailun parissa.

– Luonnosta löytyy koomisia vastapareja ihmisten maailmaan. Ja huumorihan syntyy ristiriidasta.

Vastaan tulleista aiheista Kivi kehittelee lavalle sopivaa materiaalia.

– Idean saamiseksi aivoista lavamuotoon menee kuukausi pari. Uusia juttuja kokeilen keikoillani muiden juttujen välissä, on myös olemassa stand up -klubeja, jotka on tarkoitettu nimenomaan uuden materiaalin testaamiseen, Kivi jatkaa.

– Stand up -esitykseeni kasaan mahdollisimman toimivan 20-minuuttisen. Pyrin uudistamaan esitykseni noin kerran vuodessa. En niinkään ole huolissaan siitä, että ovatko ihmiset kuulleet vitsini jo aiemmin. Kyllästyn pitkään esittämiini vitseihin ja juttuihin itse, ja esityksestä myös katoaa vaaran ja jännityksen tunne ajan myötä.

20 minuuttia selittyy sillä, että stand up -illoissa esiintyy yleensä useampia koomikoita.