Johtava perheneuvoja Lauri Anttila: "Parisuhde tarvitsee puhumista"

-Sietoikkunassa ihmisen mieli, keho ja tunne ovat tasapainossa. Ylivireydessä joku näistä on ottanut ylivallan, alivireydessä ollaan matkalla kohti uupumusta, Lauri Anttila kertoo. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärven seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus on auttanut kuntalaisia kymmenen vuoden ajan parisuhdeongelmissa. Tänä aikana apua ongelmiin on hakenut 2 500 nurmijärveläistä.

Viime vuonna perheneuvonnassa oli johtavan perheneuvojan Lauri Anttilan mukaan 390 asiakasta, joista valtaosa pariskuntia. Asiakastapaamisia oli 1630.

– Laitamme täällä asioita parisuhteessa parempaan kuntoon. Joskus päädytään eroon, mutta silloin pyritään siihen, että ero on mahdollisimman hyvä, jolloin lapset kärsivät vähemmän ja osapuolet pääsevät nopeasti rakentamaan omaa elämää, Anttila kertoo.

Syitä parisuhdeongelmiin on hänen mukaansa yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

– Lapsiperheen arki on välillä raskasta. Työssä on paljon vaatimuksia ja myös taloudellinen tilanne voi painaa, Anttila tietää.

Tässä tilanteessa parisuhteen hoito usein unohtuu.

– Kun ollaan kiireisiä ja väsyneitä, tulee väärinymmärryksiä sekä kommunikointivaikeuksia ja asiat kriisiytyvät helpommin. Omat ja toisen tarpeet unohtuvat. Kun sitä jatkuu riittävän kauan, aikuiset ja lapsetkin alkavat voida huonosti. Tavallisin tulosyy onkin vuorovaikutusongelmat, sen jälkeen erokysymykset ja psykososiaaliset ongelmat.

Lauri Anttila toivookin, että ihmiset rohkaistuisivat kysymään puolisoltaan ja lapsiltaan mitä kuuluu ja miten toinen voi. Hän korostaa myös arjen pienten tekojen ja toisen positiivisen huomioimisen tärkeyttä.

Kaikkiaan lähes kaksikymmentä vuotta parisuhdetyötä tehnyt Anttila kokee, ettei lapsiperheiden tilanne ole vuosien mittaan juuri muuttunut.

– Moni asia kilpailee ihmisten ajasta, jolloin parisuhde jää helposti viidennelle tai kuudennelle sijalle. Some on yksi aikasyöppö lisää perheiden arkeen.

65 prosenttia perhetyön asiakkaista onkin 30–49-vuotiaita lapsiperheellisiä. Anttila haluaa kuitenkin nostaa esille myös toisen prosenttiluvun, ja parantaa samalla miesten mainetta.

– 44 prosenttia meidän asiakaskunnasta on miehiä. Se että miehet eivät puhu on menneisyyden puhetta. Parisuhteet ovat yhtä tärkeitä miehille kuin naisillekin, hän sanoo.

Seurakunnan perheneuvonta tarjoaa rauhallisen tilan asioiden käsittelyyn, ja kun paikalla on ulkopuolinen ammattilainen, keskustelukin lähtee Anttilan mukaan liikkeelle rauhallisemmin. Myös kummankin osapuolen tarpeet tulevat kuulluksi.

Keskustelussa selvitetään Anttilan mukaan ensin, mitkä asiat ovat vaikeita, siitä edetään toiveisiin ja tarpeisiin, muutoksiin ja tunteiden hallintaan.

– Tärkeää ihmisille on se, että he tulevat kuulluksi. Jos osapuolet kokevat tulevansa kuulluksi, parisuhteen elpymiselle on aina mahdollisuuksia.

Ongelmana parisuhdetyössä Lauri Anttila pitää sitä, että ihmiset odottavat pitkään ennen kuin hakevat apua.

– Ajatellaan, että asiat muuttuvat paremmiksi. Helposti käy kuitenkin niin, että ne eivät muutu. Arjen kiireessä on vaikea löytää uusia näkökulmia, jos suhteessa ei puhuta siitä, miten meillä menee, Anttila sanoo.

– Puhuminen on tärkeää. Se, että vain toivoo ja tekee itse muutoksia parisuhteen hyväksi, eikä toinen huomaa sitä, voi turhauttaa, hän jatkaa.

Mikäli ulkopuolinen apu on tarpeen, sitä voi hakea soittamalla Nurmijärven seurakunnan perheneuvonnan yhteydenottopuhelineen tai täyttämällä sähköisen yhteydenottolomakkeen.

Suosituimpia aikoja voi Anttilan mukaan joutua hieman jonottamaan, mutta keskipäivään sijoittuvan ajan voi saada nopeastikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.