Etla peräänkuuluttaa päästöihin 7,6 prosentin vähennystä vuosittain: "Tarvitaan merkittävä teknologinen muutos"

Etlan päästöennusteen tehneen tutkijan Ville Kaitilan mukaan tuotannon osuus Suomen päästöissä on 88 prosenttia ja kotitalouksien 12 prosenttia Etla

Crista Lassfolk-Feodoroff

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on julkaissut ensimmäisen päästöennusteensa. Ennusteen mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähennystarve on Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, mikäli halutaan päästä hallituksen tavoitteeseen.

Sanna Marinin (sd.) hallitus tavoittelee hiilineutraalia Suomea vuonna 2035. Etlan mukaan tavoite jää toteutumatta ilman merkittäviä muutoksia.

– Avainasemassa on teknologinen kehitys ja fossiilisista polttoaineista luopuminen. Tavoitteeseen on pitkä matka ja hiilineutraalisuuden haaste on kova, Etla tiedottaa.

–  Tarvitaan merkittävä teknologinen muutos energian tuottamisessa, tuotantotavoissa ja kotitalouksien kulutuksessa.

EU:n ilmastotavoite ei ole yhtä kunnianhimoinen kuin Suomen. EU:n tähtäimessä on hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä.

Etlan laskelmien mukaan Suomen päästöjen määrä vähenee vuoteen 2023 asti keskimäärin vajaat kaksi prosenttia vuodessa, jos päästöjä ei saada vähennettyä nykyistä nopeammin.

– Ilman teknologisen kehityksen kiihtymistä tai hiilinielujen lisäämistä Suomi ei siten tule pääsemään hiilineutraalisuustavoitteeseensa, Etla ennustaa.

Suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen lähteet Suomessa ovat energiahuolto, maatalous, kuljetusala, kotitalouksien liikenne, metallien jalostus, paperiteollisuus, vesi- ja jätehuolto sekä öljynjalostus.

–  Tuotannon osuus päästöistä on 88 prosenttia ja kotitalouksien kulutuksen 12 prosenttia, Etlan tutkija Ville Kaitila kertoo tiedotteessa.

– Tavoitteiden saavuttamisessa korostuvat suurimpien päästöjentuottajien toimenpiteet, koska Suomelle on tärkeää vähentää kokonaispäästöjä huomattavasti, Kaitila jatkaa.

Etla aikoo jatkossa keskittyä tutkimuksessaan vahvemmin ilmastonmuutokseen ja sen talousvaikutuksiin, joten tutkijaryhmää vahvistetaan.

Uudeksi tutkijaksi palkattu filosofian tohtori Jussi Lintunen tulee keskittymään erityisesti ilmastopolitiikkaan ja hiilinieluihin. Etla tiedottaa, että ilmastonmuutos on vakava uhka, joka vaikuttaa kaikkeen, myös talouteen.

– Ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttää teknologista kehitystä ja tietoista hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, ei kuitenkaan pelottelua, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju toteaa tiedotteessa.

– Haluamme Etlassa varmistaa, että tutkimuksessamme ja ennustetyössämme otetaan myös ilmastonmuutos ja sen talousvaikutukset huomioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.