Onko tänään oikeasti vuoden masentavin päivä? Tämä päivä tunnetaan maailmalla alakuloisena maanantaina

Kaamosmasennus haittaa monen suomalaisen elämää tammikuussa. Arkisto/Marko Happo

Tuomas Massinen

Tänään on blue monday eli alakuloinen maanantai, joka tunnetaan maailmalla vuoden masentavimpana päivänä. Mutta onko tämä tammikuun kolmas maanantai oikeasti sitä?

Kysymyksen heittää ilmoille yhdysvaltalainen uutispalvelu CNN verkkojutussaan.

Tutkimukset eivät ole osoittaneet, että olisi yksittäistä päivää, joka olisi muita masentavampi.

CNN:n mukaan alakuloisessa maanantaissa onkin kyse "pr-tempusta, joka on valitettavasti sementoitunut moderniin kulttuuriin".

Tänään monet nettisivustot jakelevat taas vinkkejä ihmisille siihen, miten he voivat pelastua synkkyydeltä, ja yritykset markkinoivat hanakasti hyvinvointituotteitaan ja -palveluitaan.

CNN:n mukaan alakuloinen maanantai sai alkunsa lehdistötiedotteesta.

Vuonna 2005 brittiläinen matkailu-tv-kanava Sky Travel lähetti toimittajille tiedotteen, jossa yhtiö kertoi selvittäneensä psykologin avulla, mikä on vuoden kurjin päivä.

Brittipsykologi, tohtori Cliff Arnall oli laatinut väitetysti kaavan, jolla vuoden masentavin päivä voitiin löytää.

Kaava sisälsi useita muuttujia, kuten sään, ihmisen kuukausipalkan, lainamäärän, joulun jälkeisen ajan ja aikavälin, jolloin hän luopui uudenvuodenlupauksestaan.

Kaavan oli tarkoitus analysoida, minä päivinä ihmiset varaavat lomamatkoja. Sen perusoletuksena oli, että väki varaa todennäköisimmin lipun paratiisiin, kun heillä on mieli maassa.

Arnallia pyydettiin selvittämään, mikä olisi paras päivä varata lomamatka, ja samalla pohtimaan, miksi ihmiset haluavat lähteä lomalle juuri silloin. Näin syntyi vuoden synkin päivä, alakuloinen maanantai.

CNN toteaa, ettei vuoden masentavin päivä -laskukaavalle voi antaa tieteellistä arvoa, koska kaavan muuttujia ei voi mitata tai arvioida. Ei ole keinoa esimerkiksi laskea sitä, miten monta päivää keskimäärin kuluu siihen, kun ihmiset lipsuvat uudenvuodenlupauksestaan. Tammikuun sääkin vaihtelee eri valtioissa ja maanosissa.

Myös Britannian mielenterveyssäätiön johtaja Antonis Kousoulis on kritisoinut Arnallin näkemyksiä.

– Kutsumalla yhtä päivää vuoden masentavimmaksi päiväksi ilman todisteita vähäarvoistamme sitä, kuinka vakavaa masennus voi olla, Kousoulis lataa.

– Mielenterveys on sukupolvemme suurin terveyshaaste. Sen trivialisointi ei ole lainkaan hyväksyttävää, Kousoulis moittii.

Alakuloinen maanantai olikin ensisijaisesti matkamarkkinointihanke.

CNN:n mukaan Arnallille maksettiin 1 200 puntaa blue monday -käsitteen keksimisestä.

Myöhemmin Arnall laati kaavan, joka määrittelee vuoden onnellisimman päivän. Sen hän teki sponsoroidakseen jäätelöfirmaa, CNN toteaa.

Toki alakuloisessa maanantaissa on jotain totuuteen viittaavaakin.

– Talviajassa on kyllä yleisesti enemmän surua kuin muissa vuodenajoissa, sanoo psykiatri, tohtori Ravi Shah Columbian yliopiston Irving Medical Centerista.

– Mutta sen sijaan, että katsomme yhtä tiettyä päivää, on kiinnostavampi kysymys, miksi talvi vaikuttaa mielialaamme.

Yksi alakuloisen maanantain olemassaoloa tukeva ilmiö tulee Japanista. Tutkimusten mukaan vuonna 2009 japanilaismiehet tekivät enemmän itsemurhia maanantaisin kuin muina viikonpäivinä.

Kaamosmasennus on kyllä todistetusti olemassa, ja se johtuu auringonvalon vähäisyydestä syys- ja talvikuukausina.

CNN:n artikkelin mukaan vaikeimmat kuukaudet kaamosmasennuksesta kärsiville ovat juuri tammikuu ja helmikuu. Heidän olonsa paranee yleensä kevään saapuessa.

Psychology Today -aikakauslehden mukaan 10 miljoonaa amerikkalaista kärsii kaamosmasennuksesta ja 10–20 prosentilla amerikkalaisista on siitä lievempiä oireita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.