Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti sotaan – "Kaikki aina kysyvät, millaista siellä oli. Sanon, että ihan hirveää"

Kosti Koivisto-Kokko (keskellä) halusi kuvaan mukaan myös Hems-pelastaja Juha Taavelin (vas.)ja lentäjä Frank Elmgrenin. Koivisto-Kokko ja Taaveli esiintyvät Ylen Elossa 24h -sarjassa. Minna Harmaala

Minna Harmaala

Kahdeksanvuotias”. Sana erottuu turkulaisen lääkärin Kosti Koivisto-Kokon radiosta. Miehen ilme vakavoituu.

– Saattaa tulla keikka.

Lapsen hätä koskettaa kokenutta FinnHems-helikopterin lääkäriä edelleen. Vaikeinta on katsoa vanhempien reaktiota silloin, kun lasta ei voida enää auttaa.

– Se hätä on hätä kaikilla kielillä.

Lapsen, tai kenen tahansa läheisen, menetyksen tuska on Koivisto-Kokon mukaan yhtä suuri riippumatta siitä, ollaanko perusturvallisessa Turussa vai sotatantereella Jemenissä.

Sotatantereet ovat tulleet tutuiksi vapaaehtoistyössä, jota Kosti Koivisto-Kokko on tehnyt sekä Lääkärit ilman rajoja -järjestön että Punaisen ristin riveissä.

– Kaikki aina kysyvät, millaista siellä oli. Sanon, että ihan hirveää.

Silti Koivisto-Kokko on lähtenyt aina uudelleen. Syitä on monia. On hieno työyhteisö, jossa kaikilla on palo tehdä työtä. On mahdollisuus kehittyä ammatillisesti.

– Toisten hätä ja kärsimys vetoaa kuitenkin eniten. On kauhea ajatus, että kaikki sota-alueet, joilla 10 vuoden aikana olen ollut, ovat edelleen käynnissä.

Siksi Suomeen palaa aina paitsi omasta osastaan kiitollinen, myös muiden osasta vihainen Kosti Koivisto-Kokko. Hän ei käsitä, miksei sotia ei saada ratkaistua.

Kriisialueilla lääkäri ei viivy kuukautta tai kahta pitempään, sillä työ on intensiivistä. Kenttäsairaalaan voi tulla parissa tunnissa 240 potilasta. On ampumavammoja, palovammoja, silpoutuneita raajoja. Osa lähtee takaisin rintamalle heti, kun pahimmasta selviävät.

– Tulee ristiriitainen tunne, kun on parantanut jonkun vain siksi, että hän voisi palata takaisin kentälle, Kosti Koivisto-Kokko miettii.

Toisaalta moni ei palaa. Yksi kriisityön rankimmista puolista on tietoisuus siitä, että Syyriassa vammoihinsa menehtynyt olisi Suomessa voitu pelastaa. Sodan keskellä on aina puutetta jostain.

Miten sellaista jaksaa? Koivisto-Kokko naurahtaa ja kopauttaa päätään.

– Huono muisti.

Huono muisti tarkoittaa, että lääkäri ei keskity niihin, joita ei voinut auttaa. Hän keskittyy tarinoihin, joilla on onnellinen loppu.

Oman henkensä puolesta hän ei myönnä pelänneensä, vaikka ehkä syytä olisi. Tuttuja kollegoita on kuollut sairaalaiskuissa.

– Kun aloitin, olisi ollut käsittämätöntä pommittaa sairaalaa. Nyt sairaaloista on monessa paikassa tullut ihan kohteita.

Lääkärin ei tarvitse mennä sotaan nähdäkseen rankkoja ihmiskohtaloita. Työssä jaksaminen vaatiikiin jo lähtökohtaisesti tietynlaista mielenlaatua, Kosti Koivisto-Kokko toteaa. Kaikki eivät jaksa.

– Lääkäreiden itsemurhaluvut ovat järkyttävät. Monta ystäväänikin on tappanut itsensä.

Koivisto-Kokkoa harmittaa, että vaikeista tilanteista selviämistä ei ainakaan hänen lääkisaikoinaan opetettu, vaan lääkärien on odotettu itse löytävän keinot. Tilanne on hänen mukaansa onneksi muuttumassa.

Koivisto-Kokko itse pitää päänsä kasassa paitsi keskittymällä hyvään, myös hyväksymällä sen, että kaikki tekevät virheitä.

– Minun tapani selvitä virheistä on, että opin niistä.

Opista hyötyvät seuraavat potilaat, kuten myös sotatantereilla kerätystä kokemuksesta. Koivisto-Kokko kertoo, että pystyi ensimmäisissä pahoissa paikoissa keskittymään vain yhteen pieneen asiaan kerrallaan. Nyt vastaan ei enää tule niin kamalaa tilannetta, etteikö hän pystyisi ottamaan askeleen taaksepäin ja tarkastelemaan tilannetta kokonaisuutena: miten autetaan mahdollisimman monta potilasta riittävästi.

– Se on kuin katsoisi taskulampulla pimeässä versus että laittaisi valot koko huoneeseen.

Kriisialueille Kosti Koivisto-Kokko ei ole pariin vuoteen ehtinyt, sillä hänen jäljiltään jäisi tyhjiksi vuoroja sekä Turussa että Lontoossa.

Turussa hän toimii ensihoidon lääkärinä FinnHemsissä sekä anestesia- ja teho-osastolääkärinä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Lontoossa Koivisto-Kokko istuu Hems-kopterissa. Lontoon-työ oikeastaan muistuttaa kriisialueita, sillä yksikkö keskittyy onnettomuuksiin ja väkivaltaisuuksiin. Toissa vuosi oli ensimmäinen, kun väkivaltatehtäviä oli enemmän kuin liikenneonnettomuuksia.

– Tekee pahaa henkisesti, kun näkee teini-ikäisten puukottavan toisiaan.

Onneksi maailmalla nähdyn vastapainoksi on Turku.

Täällä ensihoitolääkäriä työllistävät eniten elottomaksi käyneet, tajuttomat ja liikenneonnettomuuksien uhrit. Vaikka lääkäri Suomessakin kohtaa ihmiset vaikeimmissa paikoissa, elämä on kuitenkin pääsääntöisesti rauhallista ja turvallista. On niin hiljaistakin – eikä tarvitse olla koko ajan smalltalkaamassa.

– Jostain syystä palaan aina takaisin Turkuun. Tämä tuntuu kotikaupungilta.

Kuka

42-vuotias lääkäri, työskentelee Turussa FinnHems-helikopterin ensihoitolääkärinä ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa anestesia- ja tehohoitolääkärinä. Lisäksi tekee muutaman päivän kuukaudessa töitä Lontoon Hems-kopterissa.

Valmistui lääkäriksi 2006 ja 2012 anestesia- ja tehohoitolääkäriksi erityisalana lapset.

Kotoisin Heinolasta mutta on asunut Turussa opiskeluajoista lähtien. Perheeseen kuuluu pieni poika.

Esiintyy Ylen Elossa 24h -sarjassa. Jakso on esitetty televisiossa 12.1., mutta se on edelleen katsottavissa Yle Areenassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.