Nurmijärvestä virallinen Aleksis Kivi -pääkaupunki? – "Ansaitsee oman maamerkkinsä, kulttuurisen kehtonsa"

Aleksis Kiven patsas sijaitsee Nurmijärven Kirkonkylässä. Riitta Ketola

Riikka Laine

Nurmijärven kunta harkitsee nyt virallisesti julistautuvansa Aleksis Kivi -pääkaupungiksi Seitsemän veljeksen 150v. juhlavuoden kunniaksi. Kunnan virkamiesjohdon mukaan kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi ansaitsee oman maamerkkinsä, kulttuurisen kehtonsa, Aleksis Kivi -pääkaupungin. Asiaa käsitellään ensimmäisen kerran kunnanhallituksessa maanantaina.

Nurmijärvi on Aleksis Kiven syntymäkunta, ja mm. valtakunnallinen Aleksis Kivi Seura on pitänyt Nurmijärveä Aleksis Kivi -pääkaupunkina jo pitkään. Sen vuoksi Aleksis Kivi -seura mm. ehdotti Nurmijärven kunnalle Seitsemän veljeksen juhlavuoden järjestämistä tänä vuonna yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Juhlavuoden koordinointia hoidetaankin nyt kunnasta käsin.

Kunnan virkamiehet muistuttavat esityksessään, että Palojoella 10.10.1834 syntyneen kansalliskirjailijamme kirjallisessa tuotannossa on näkynyt monin tavoin vaikutteita Nurmijärvestä; maisemat, tapahtumat, paikkojen nimet, henkilöt - monilla on nähtävissä kytkös Nurmijärveen. Esimerkiksi Kiven alkuopetuksesta vastanneen Malakias Costianderin persoona näkyy Seitsemän veljeksen lukkarin esikuvana tai Paloonmäki (Palomäki) ja Rajamäki paikanniminä ovat monelle suomalaiselle tuttuja Seitsemästä veljeksestä.

- Jos on Nurmijärven seutu vaikuttanut Kiveen, myös Aleksis Kivi on kirjoituksillaan ja persoonallaan vaikuttanut Nurmijärven historiaan ja muokannut Nurmijärveä sellaiseksi kulttuuriseksi ja juurevaksi seuduksi, joka se on tänä päivänä. Nurmijärvi on tällä hetkellä Suomen suurin kunta 43000 asukkaallaan, mutta kasvustamme huolimatta olemme luonnoltamme ja luonteeltamme ylpeästi maaseutumaisia. Kiven ja Nurmijärven symbioosi on syntyjään erottamattoman syvä ja yhä syvenevää laatua, virkamiesjohto kuvaa esityksessään.

Virkamiehet muistuttavat, että Nurmijärven suhde Kiveen on rakastava ja ylpeä, kuin äidin poikaansa. Se on myös säkenöivä ja inspiroiva, kuten taiteilijan ja muusan suhde.

- Eikä vähäisimpänä, Nurmijärvellä on myös virallinen suhde Kiveen. Komeilevathan nuo veljekset vaakunassammekin harjaskankeat tukkansa pystyssä kuin takkuheinä.

Kunnan mukaan Aleksis Kivi -pääkaupungiksi julistautuminen olisi myös sikäli perusteltua, että Aleksis Kiven työ sekä elämä näkyvät Nurmijärvellä monin tavoin. Vuonna 1934 kirkonkylällä paljastettiin kuvanveistäjä Aukusti Veiran Aleksis Kivi patsas. Vuodesta 1953 on Kiven lapsuuden leikkipaikalla Taaborinvuorella järjestetty Kivi -juhlat, joka on Kiven työtä ja perintöä vaaliva kulttuuritapahtuma. Vuonna 1954 Nurmijärven kunta osoitti kunnioitusta ja kiintymystä Kiven työhön valitsemalla vaakunakuvakseen seitsemän veljestä Olof Erikssonin suunnittelemana.

Nurmijärvellä monet paikat ovat saaneet nimensä Aleksis Kiveen kytkeytyen, kuten Seitsemän veljeksen mukaan nimetty koulu sekä Aleksis Kiven mukaan nimetty kunnallinen liikelaitos Aleksia.

Aleksis Kiven -päivän, eli suomalaisen kirjallisuuden päivän virallista juhlaa on vietetty Aleksis Kiven Seuran ja Nurmijärven kunnan toimesta Kiven syntymäpäivänä 10.10. jo vuosia Nurmijärvellä.

Kunnalla on myös hallussaan paljon Kiveen liittyvää historiallista materiaalia ja kiven tuotantoa, ja kunta haluaa olla osaltaan kannustamassa Aleksis Kiveen liittyvää tutkimusta ja koulutusta. Samalla halutaan korostaa lukemaan oppimisen merkitystä.

- Tavoitteemme on myös, että kunnan Kivi aineisto, kunnassamme järjestettävät lukuisat Kiveen liittyvät tapahtumat ja kuntamme Kiven synnyinseutuna ja sielunmaisemana voivat tarjota erilaisia inspiroitumisen ja innostuksen mahdollisuuksia laajasti mm. taiteen ja tieteen harjoittajille.

Virkamiesten mukaan Aleksis Kivi -pääkaupungiksi julistautuminen olisi perusteltua nyt Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tällä kunnioitettaisiin Aleksis Kiven elämäntyötä ja hänen kulttuurisia juuriaan Nurmijärvellä.

-Samalla haluamme luoda katseen jo tulevaisuuteen ja vuoden 2034 merkkivuoteen, jolloin tulee kuluneeksi 200 vuotta Aleksis Kiven syntymästä.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina. Lopullisesti asiasta päättää valtuusto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.