Second hand -merkkivaatteiden kauppa käy netissä – Hanna Autio ideoi Emmyn, jossa käsitellään päivittäin jo 1 200 omistajalleen turhaksi käynyttä vaatetta

Emmyn perustaja ja operatiivinen johtaja Hanna Autio ja toimitusjohtaja Petra Luntiala toivovat, että Emmy voi pysyä Lohjalla. – Meillä on täällä ihana henkilökunta, he sanovat. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Lohjalaisen Emmy Clothing Company Oy:n viisivuotinen matka on menestystarina. 38 henkilöä työllistävä yritys on kasvanut huimasti ja vauhti vain kiihtyy.

Yrityksen liikeidea perustuu asiakkaiden mahdollisuuteen ostaa ja myydä käytettyjä merkkituotteita kohtuuhintaan, tehdä hyvää ekologisilla ostopäätöksillä, vähentää jätettä ja kasvihuonepäästöjä ja säästää luonnonvaroja. Kasvuodotukset yrityksellä ovat melkoiset.

Kasvaessaan Emmy tarvitsee tilaa. Sitä on tällä hetkellä käytössä 1 500 neliötä.

– Viihdymme Lohjalla, ja meillä on aivan ihana henkilökunta täällä, yrityksen perustaja ja operatiivinen johtaja Hanna Autio sanoo.

Merkkivaatteiden second hand -verkkokauppa emmy.fi syntyi Espooseen viisi vuotta sitten. Liiketoiminta aloitettiin 500 vaatteella. Pian yritys muutti Lohjalle ja on siellä jo kolmansissa toimitiloissaan.

– Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna 75 prosenttia, toimitusjohtaja Petra Luntiala kertoo.

Emmy on markkinapaikka käytetyille naisten, miesten ja lasten merkkivaatteille, -kengille ja -asusteille. Yritys syntyi Hanna Aution ajatuksesta, voisiko Facebookin ja kirpputorien rinnalla olla jokin yksinkertaisempi tapa ostaa ja myydä käytettyjä vaatteita.

– Me toimimme avaimet käteen -periaatteella. Myyjän tarvitsee vain toimittaa myytävät tuotteet meille ja antaa tilinumero, jolle rahat tilitetään, Autio kertoo.

Emmyssä tuotteet tarkastetaan yksitellen, luokitellaan kunnon mukaan, valokuvataan ja laitetaan verkkosivuille tarjolle.

Myyntiin tulevan tuotteen on oltava niin sanottu merkkituote. Sillä taataan sen kestävyys ja laatu.

– Emme mielellämme puhu käytetystä, vaan second hand -tuotteesta, Luntiala sanoo.

– Myyntiimme tulevat tuotteet ovat uudenveroisia tai vähintäänkin erittäin käyttökelpoisia.

Myyjä voi toimittaa tuotteet Emmylle Postin tai Matkahuollon välityksellä, tuoda Lohjan toimitiloihin tai jättää Emmyn keräyslaatikkoon, joita on Suomessa 50 ja Virossa 10. Pääkaupunkiseudulla on lisäksi mahdollisuus tilata tuotteille nouto kotoa.

Jos tuotteet eivät käy kaupaksi puolen vuoden kuluessa, ne palautetaan, tai jos asiakas niin haluaa, toimitetaan hyväntekeväisyysjärjestöille lohjan Hope ry:lle ja Karjalan Apu ry:lle.

Toimitusjohtaja Luntiala tykkää luvuista ja Emmyllä on, mitä luetella:

– Kauttamme on kulkenut 650 000 käytettyä vaatetta. Myyjiä ja ostajia on 40 000. Hyväntekeväisyyteen on Emmyltä lähtenyt 100 000 vaatetta.

Emmyllä käsitellään päivittäin myyntiin 1 200 vaatetta. Puolet tuotteiden myyjistä asuu pääkaupunkiseudulla, 75 prosenttia Uudellamaalla.

Kasvupotentiaalia on siis vielä Suomessakin, mutta Luntiala sanoo Emmyn tähtäävän vielä tämän vuoden lopulla pariin uuteen suurkaupunkiin Euroopassa.

Kiertotaloutta

Lohjalainen merkkivaatteiden ja -asusteiden second hand -verkkokauppa www.emmy.fi

38 työntekijää, valtaosa nuoria.

Sitran Kiertotalouden Kiinnostavimmat -listan yritys.

Kansainvälisten selvitysten mukaan alan kasvihuonekaasupäästöt pienenisivät yli 40 %, jos vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin.

Tekstiiliteollisuus tuottaa vuosittain saman verran päästöjä kuin maailman lentoliikenne ja laivaliikenne yhteensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.