Yrittäjä äimistelee, miksi Etelä-Suomeen jymähtäneillä plussakeleillä "pakkomyydään kalliimpaa talvidieseliä" – näin Neste-pomo vastaa

Kaikilla Nesteen asemilla myydään talvikaudella vain talvilaatuista dieseliä. Tämä närästää tuusulalaista kuljetusyrittäjää. Oskari Lehto

Oskari Lehto

Tuusulalainen pitkän linjan kuljetusyrittäjä Raimo Stenvall arvostelee Nestettä ja muita huoltoasemayhtiöitä yksinomaan talvilaatuisen diesel-polttoaineen myymisestä.

– Mielestäni on härskiä, että kaikilla asemilla pakkomyydään kalliimpaa talvilaatua, vaikka talvi on ollut niin lauha, että kesälaadulla pärjättäisiin oikein hyvin.

Stenvallin arvion mukaan talvilaatuinen diesel on litrahinnaltaan noin yhden sentin kesälaatuista kalliimpaa.

– Valtakunnallisesti siinä puhutaan jo todella isoista rahoista, hän suomii.

Miksi Nesteen huoltoasemilla myydään nyt yksinomaan talvilaatuista dieseliä, Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen?

– Talvilaatuisen dieselin tarjoaminen on perusteltua, sillä talvilaadun tuoteominaisuudet parantavat auton käynnistymistä ja toimintaa kylmillä ilmoilla. Jotta tuote toimisi normaalisti, aseman säiliössä ja auton tankissa on oltava pelkästään talvilaatuista polttoainetta, ei kesä- ja talvilaadun yhdistelmää.

– Lisäksi tulee ottaa huomioon, että säätila voi vaihtua hyvinkin kylmäksi nopeastikin, vaikka alkutalvi olisikin lauhempaa. Ja Etelä-Suomessa tankatulla autolla voidaan matkustaa pohjoiseen, jossa sää on huomattavasti kylmempi.

Mikä on kesä- ja talvilaatuisen dieselin pakkasenkestävyys?

– Nesteen normaalin talvidieselin samepiste on –29 astetta ja suodatettavuuspiste –34 astetta. Näistä tärkeämpi on samepiste. Se kertoo lämpötilan, jossa polttoaine vielä läpäisee polttoainesuodattimen ja auto toimii normaalisti. Suodatettavuuspiste kuvastaa alinta lämpötilaa, jossa hyvin huolletun auton pitäisi toimia. Diesel-laatujen same- ja suodatettavuuspisteet ilmoitetaan yleensä tarralla kyseisen polttoaineen kohdalla.

– Truck-asemilla myytävän kesälaadun kylmäominaisuudet ovat –5/–15, ja tavallisilla asemilla vastaavat arvot ovat –10/–20. Pohjois-Suomen valituilla asemilla on tarjolla arktista dieseliä (–40/–40) todella kylmiin olosuhteisiin.

Mitä siitä seuraisi, jos talvella tankattaisiin kesälaatuista polttoainetta?

– Lämpötilan laskiessa selvästi nollan alapuolelle kesälaatuinen diesel alkaa jähmettyä, eikä tuote toimi normaalisti. Auton polttoainesuodatin voi mennä tukkoon, jolloin autolla ei voi ajaa. Tukos voi myös rikkoa suodattimen.

Miksi talvilaatuinen diesel on kesälaatuista kalliimpaa?

– Hintojen välillä ei ole merkittävää eroa. Raakaöljyn jalostuksesta saadaan talvilaatuista dieseliä huomattavasti vähemmän kuin kesälaatuista. Talvilaadussa käytetään myös erityistä lisäaineistusta kylmäominaisuuksien parantamiseksi.

Tuodaanko talvilaatuista dieseliä myyntiin ajankohdan vai vallitsevan säätilan mukaan?

– Seuraamme edellisten vuosien keskilämpötiloja ja jonkin verran myös vallitsevaa säätilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tievalaistuksen rakentaminen käyntiin useassa kohteessa – haittaa liikenteelle
 2. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 3. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 4. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 5. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 6. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 7. Auttava puhelin -kampanja alkaa taas: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 8. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan taas
 9. Kissojen ulkoilu puhuttaa Nurmijärvellä – näin asiasta tiedottaa Suomen Kissaliitto
 10. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 11. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 12. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 13. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 14. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 15. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.