Jenny Lamminmäki haluaa auttaa monella tavalla – vapaaehtoistoiminnan laajamittainen koulutus käyntiin helmikuussa

Jenny Lamminmäki (vas.) on toiminut ikäihmisen ystävänä viime keväästä asti. Ystävä löytyi vapaaehtoiskoordinaattori Mari Hämäläisen avulla. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa nurmijärveläisen Jenny Lamminmäen, 31, elämää. Hän on toiminut viime keväästä asti ikäihmisen ystävänä. Ystävä löytyi Nurmijärven seurakunnan ja kunnan vapaaehtoiskoordinaattori Mari Hämäläisen avulla.

– Kyse on auttamisenhalusta. Siitä tulee itselle hyvä mieli, kun saa aika pienellä panoksella aikaan suuriakin vaikutuksia toisen ihmisen elämässä, Lamminmäki kertoo.

– Minulla ei ole lapsia, joten aikaa on. Miksi en käyttäisi sitä muiden auttamiseen? hän pohtii.

Lamminmäki tapaa ystäväänsä kerran viikossa, ja yleensä silloin lähdetään ulos pyörätuolilenkille. Tapaaminen ei rajoitu kuitenkaan pelkkään ulkoiluun.

– Meistä on tullut läheiset ystävät, ja juttelemme tavatessamme niitä näitä, Lamminmäki kertoo.

– Toivoisin, että kun jonakin päivänä olen vanha, joku auttaisi minua, hän jatkaa.

Jenny Lamminmäen omat isovanhemmat eivät ole enää elossa, joten ystävältänsä saadut elämänkatsomusohjeet ovat hänelle arvokkaita.

Ikäihmisen ystävänä toimimisen lisäksi Lamminmäellä on muitakin vapaaehtoistehtäviä. Hän toimii bingoemäntänä Siskojen ja Simojen vanhainkodeissa ja palvelutaloissa järjestämissä bingoilloissa.

Lamminmäki toimii myös Apua Vähävaraisille Nurmijärvi Facebook-ryhmän ylläpitäjänä, ja pian hänestä tulee ystävä maahanmuuttajalle Setlementti Louhelan vapaaehtoisena.

– Mitä minä olen kuullut pakolaisista, he viettävät monta vuotta leirissä, ja sitten heidät siirretään täysin vieraaseen maahan. Haluan olla ystävänä pehmentämässä ja tekemässä elämänmuutosta helpommaksi, Lamminmäki miettii.

Hän arvelee käyttävänsä vapaaehtoistoimintaan 10–15 tuntia kuukaudessa. Aika on hänelle kuitenkin sivuseikka, sillä hän haluaa tutustua ystäviinsä aidosti ja toimii enemmänkin tunteella kuin velvollisuudesta.

Tähän liittyy myös se ainoa varjopuoli, jonka hän on vapaaehtoisena toimiessaan kohdannut.

– Autettavaan kiintyy, ja kun iäkäs ystäväni meni huonompaan kuntoon, se vaikutti minuun paljon enemmän kuin olin osannut odottaa, Lamminmäki kertoo.

Suurin osa Nurmijärven seurakunnan ja kunnan vapaaehtoistoiminnan piiriin kuuluvista 270 vapaaehtoisesta on vapaaehtoiskoordinaattori Mari Hämäläisen mukaan naisia, ja 80 prosenttia heistä auttaa ikäihmisiä.

– Ikäihmisten avuksi tarvitaan eniten vapaaehtoisia, ja se myös kiinnostaa eniten, Hämäläinen kertoo.

Tällä hetkellä suurin osa Nurmijärvellä toimivista vapaaehtoisista on 65–70-vuotiaita.

– Kaikenikäiset ovat tervetulleita toimintaan mukaan. Tarvetta on kunnan jokaisessa taajamassa, Hämäläinen kertoo.

Hänen mukaansa vapaaehtoisena toimimiseen riittää auttamisen halu, kiinnostus ja luotettavuus sekä se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

– Maallikon tiedot ja taidot riittävät, eikä vapaaehtoinen korvaa ammattilaista, Hämäläinen sanoo.

Nurmijärvellä järjestetäänkin helmi–maaliskuussa Vapaaehtoistoiminnan koulutus. Järjestäjinä ovat Nurmijärven kunta, Keski-Uudenmaan sote, Nurmijärven seurakunta, Siskot ja Simot, Setlementti Louhela sekä useat muut toimijat. Koulutus kuuluu Nurmijärven Opiston kurssitarjontaan.

Koulutus sisältää neljä yhteistä iltaa ja kuusi teemailtaa. Kurssilaiset osallistuvat vähintään yhteen valitsemaansa teemailtaan. Teemat ovat ikäihmiset, lapset, nuoret ja perheet, mielen hyvinvointi, kehitysvammaisten tukeminen, monikulttuurisuus sekä omaisten ja läheisten tuki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.