Matkamessujen tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset matkustaisivat Australiaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin, Malediiveille ja Uuteen-Seelantiin, jos rahaan liittyviä rajoitteita ei heillä matkustamisessa olisi. Euroopan kohteista vastaavassa tilanteessa haaveillaan eniten Italiasta ja Islannista.
Matkamessujen marraskuussa teettämään Matkailututkimukseen vastasi yli 1 000 henkilöä, tutkimuksen toteutti Kantar. Vastaajista joka kolmas aikoo käyttää matkailuun tänä vuonna enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Yli puolet aikoo sijoittaa matkoihin ainakin saman verran kuin viime vuonna.
Keskimäärin suomalaiset tekivät viime vuonna neljä kotimaanmatkaa ja kolme ulkomaanmatkaa.
– On kiinnostavaa nähdä, mihin suomalaiset aikovat sijoittaa lisääntyneen matkailuun tarkoitetun rahan. Vahvistuuko kotimaankohteiden ja lähialueiden suosio, vai toteuttavatko suomalaiset kaukokohteiden matkahaaveitaan, pohtii Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen tiedotteessa.
Lomamatkan varaamisessa suomalaiset luottavat yhä enemmän matkapalveluyritysten ja matkatoimistojen palveluihin. 68 prosenttia varaa matkansa lento-, laiva-, juna-, bussi- tai muiden matkapalveluyhtiöiden sivujen kautta. Matkatoimistojen sivuja lomamatkan varaamiseen puolestaan käyttää 44 prosenttia vastaajista.
Suurin osa majoituksesta varataan hotellien ja muiden matkapalveluiden myynti- tai vertailusivustoilta tai yhä enenevissä määrin suoraan hotellien omilta sivuilta.
Tutkimuksesta myös ilmenee, että suomalaisia matkalla kiinnostavat vähemmän turistiset kohteet ja katukeittiöt. Lomalta haetaan paikallista kulttuuria ja arjen elämyksiä. Majoituskohteessa toivotaan perusasioiden olevan kunnossa ja henkilökunnan käytettävissä. Paikalliset pikkuputiikit ja aidot yhteisöt kiinnostavat suomalaismatkustajaa. Erityisesti suomalaiset toivovat, että työ- ja lomamatkat pidetään erillään.
Myös matkailun vastuullisuus puhuttaa, edellisvuosien tapaan suurin osa suomalaisista on matkustaessaan suosinut paikallisia palveluntarjoajia, kuten esimerkiksi hotelleja tai ravintoloita. Suuri osa on myös vähentänyt kohteen kuormitusta matkustamalla kiireisimmän sesongin ulkopuolella.
Lähes puolelle vastaajista paikallisen kulttuurin säilyttäminen on matkan tärkein vastuullisuuteen liittyvä valintakriteeri. Tärkeänä pidettiin myös tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia (35 prosenttia) ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä (34 prosenttia).
Muut vastuullisuuteen liittyvät valintakriteerit jäivät kuitenkin vähemmälle huomiolle, ja muun muassa lentojen hiilidioksidipäästöjä on kompensoinut joka kymmenes vastanneista. Joka neljäs kyselyyn vastanneista kokee, ettei matkan hiilidioksidipäästöjen kompensointi ole kiinnostava asia. Joka kymmenes vastannut oli sitä mieltä, ettei vastuullisuudella ole merkitystä matkapäätöksiä tehtäessä.
− Matkailussa, sen lähtökohdissa ja vaikutuksissa nähdään paljon hyvää, ja vastaajat pitävätkin matkailun myönteisimpinä vaikutuksina arjesta irtautumista, maailmankuvan avartumista ja uusiin kulttuureihin tutustumista, rentoutumista unohtamatta. Vastaavasti matkailun negatiivisina puolina pidetään ensisijaisesti matkailun päästöjä, saastuttamista ja roskaamista. Matkustuksen vastuullisuuteen panostetaan matkailuyrityksissä koko ajan enemmän, toteaa tiedotteessa Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti