Kirkkohäät voivat olla myös intiimit – 02.02.2020 mahdollisuus simppeleihin häihin

Tuoreen avioparin Hanna ja Tommi Niskasen elämää tahdittaa puolivuotias Isa-tytär. Ida Vartiala

toimitus

Kirkkohäissä on monta liikkuvaa palikkaa ja niiden suunnitteluun voi käyttää vuosikausia. Usein luullaan, että hääperinteet ovat kiveen hakattuja, mutta todellisuudessa kirkkohäiden koreografia on pitkälti yhdessä sovittavissa papin kanssa. Kirkollinen kaava muodostaa rungon, mutta sen ympärillä juhlia ei pilaa perinteiden tahallinen tai tahaton rikkominen – parhaimmillaan se tekee häistä juuri parin näköiset.

Hanna ja Tommi Niskanen valitsivat vuosi sitten pitkän vieraslistan sijaan pienen ja henkilökohtaisen hetken Nurmijärven kirkossa.

– Halusimme stressittömän juhlahetken ilman hössötystä, Hanna kertoo.

Vieraina oli ainoastaan molempien äidit ja heillekin vihkiminen oli yllätys.

– Aluksi ajatus tyhjästä kirkosta tuntui hassulta, mutta lopputulos oli yllättävän intiimi, Tommi toteaa.

Monet nykyisistä hääperinteistä ovat itse asiassa yllättävän uusia ja alun perin kaikkea muuta kuin suomalaisia. Esimerkiksi suudelma alttarilla on rantautunut meille suoraan Hollywoodista. Morsiamen valkoinen asu puolestaan tulee Englannista kuningatar Viktorian esimerkin innoittamana.

Ennen vanhaa yleisintä oli, että hääpari saapui alttarille yhdessä. Nykyään morsian saapuu käytävää pitkin yleensä isän käsikynkässä. Myös morsiamen saattamista alttarille on syytetty amerikkalaisten elokuvien vaikutukseksi, mutta saattaminen on kuitenkin ollut käytössä jo pidemmän aikaa suomalaisissa kirkkohäissä. Tapa on kuitenkin tapana huomattavasti yleistynyt Suomessa viime vuosina, mihin elokuvilla voi olla oma vaikutteensa.

Erilaiset koristelut ja kukat ovat olleet osa suomalaistakin hääperinnettä jo pitkään. Nykyäänkin kirkon koristelu omaa vihkimistä varten on periaatteessa mahdollista, mutta kirkon varaustilanne saattaa asettaa omat esteensä. Jokaisen kirkon oma suntio, eli vahtimestari osaa neuvoa kunkin kirkon tavat ja varaustilanteen.

Erityinen perinne, joka liittyy yleensä ainoastaan kirkkohäihin on vihkiryijy. Monessa kirkossa, ja esimerkiksi kaikissa Nurmijärven kirkoissa on oma vihkiryijy, jonka päälle hääpari asettuu seisomaan tullessaan alttarille. Joillakin suvuilla saattaa myös olla oma ryijy, joka tuodaan vihkimiseen. Vihkiryijy yhdistää parit yhteiseen perinteeseen kaikkien muiden sen päällä vihittyjen parien kanssa.

Pienten häiden perässä lähdetään helposti maistraattiin. Harva tietää, että kirkkohäätkin voi olla yksinkertainen ja kaunis tilaisuus vaikkapa keskellä arkea. Kunhan pappi on paikalla ja hääparin esteidentutkinta on suoritettu, kaikki on valmista avioliittoon vihkimistä varten.

Klaukkalassa on helmikuussa hyvä tilaisuus järjestää häät helposti, kun Nurmijärven seurakunta järjestää 02.02.2020 Kirkkohäät-tapahtuman.

Tapahtuman ideana on, että seurakunta hoitaa puitteet ja tulevan avioparin tulee ainoastaan tehdä esteiden tulkinta ja hoitaa itsensä paikalle. Sekä tietenkin sanoa tahdon. Jopa morsiuskimpun voi lainata seurakunnalta.

Vaikka Hanna ja Tommi halusivat pienet häät, heillekin perinteet olivat tärkeitä. Molemmilla oli juhla-asut: morsiamella valkoista, ja lisäksi jotain uutta, vanhaa, lainattua ja sinistä. Vihkimisen jälkeen pari meni vieraineen hyvin syömään. Ja he halusivat vihittäväksi kirkkoon vihkiryijyn päällä. Kuten Hanna kokoaa.

– Tunnelma oli hieno. Sen päivän jälkeen tuntui, että nyt ollaan naimisissa.

Teksti ja kuvat: Ida Vartiala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.