Kiljavan Majakan muutto Rajamäelle avoinna – oikaisupyyntöjen vuoksi kh käsittelee maakauppaa uudelleen

Nurmijärven kunnanhallitus käsittelee uudelleen Nurmijärven kunnan ja Sievi Hyvinvointitilojen välisen maakaupan, koska siitä on tehty kaksi oikaisupyyntöä. Hallintojohtaja Jukka Anttilan mukaan oikaisupyyntöjen jättäjät ovat tontin naapureita ja muita kyläläisiä.

Asiaa käsiteltänee kunnanhallituksessa 3. helmikuuta. Mikäli kunnanhallituksen päätös ei tyydytä oikaisupyyntöjen jättäjiä, he voivat valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.

Nurmijärven kunnanhallitus päätti syksyllä 2019 myydä Rajamäeltä Terveystien ja Puistotien kulmatontista noin 3 000 neliön suuruisen osan Sievi Hyvinvointitiloille. Hinnaksi on sovittu 120 640 euroa. Asemakaavassa tontti on kaavoitettu sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialueeksi.

Yksityinen lastensuojelupalvelujen tuottaja Familar, joka vastaa lastensuojelun vaativan laitoshoidon yksikön Kiljavan Majakan toiminnasta, vuokraisi Sievi Hyvinvointitilojen rakentamat tilat ja siirtäisi Kiljavan Majakan toiminnan niihin. Kiljavan Majakka on toiminut Kiljavan sairaalan alueella vuodesta 2009 lähtien.

Kiljavan Majakan mahdollinen muutto Rajamäelle on herättänyt huolta kyläläisissä. He pelkäävät toiminnan tuovan mukanaan erilaisia lieveilmiöitä kuten ilkivaltaa, levottomuutta ja turvattomuutta.

Asukkaat kokevat myös, ettei kunta hyödy maakaupasta muuta kuin kertakorvauksen verran. Asiasta on keskusteltu muun muassa Nurmijärven Uutisten Lukijan kynä -palstalla sekä sosiaalisessa mediassa.

Familar on etsinyt toimialajohtaja Harri Pomellin mukaan Kiljavan Majakalle uusia tiloja jo pitkään.

– Haemme nykyaikaisempia tiloja. Valvontaviranomaiset ja palveluja ostavat kunnat määrittelevät sitä, millaisissa tiloissa toimimme, ja nykyiset tilat ovat vanhat, Pomell kertoo.

Hänen mukaansa myös toimitilojen sijainti on hieman syrjäinen, koska Kiljavan Majakan nuoret ovat pääosin teini-ikäisiä.

– Monet nuorista käyvät viikonloppuisin kotiharjoittelussa, ja liikkuminen Kiljavalta on heille haastavaa. Julkisilla kulkemiset sujuisivat paremmin Rajamäen keskustasta, Pomell sanoo.

Hänen mukaansa nuoret tulevat Kiljavan Majakkaan lähinnä Keski-Uudeltamaalta ja pääkaupunkiseudulta. Yksikössä on 14 asiakaspaikkaa 12–17-vuotiaille, joilla on vaativan laitoshoidon tarve.

Pomellin mukaan vaativan laitoshoidon yksikössä on enemmän henkilöstöä ja osaamista kuin perustason lastenkodissa, koska kyse on teini-ikäisistä. Yksikössä on 19 työntekijää, ja paikalla on yöaikaan kaksi ohjaajaa.

– Vaativan laitoshoidon yksikössä olevilla nuorilla voi olla monen tyyppisiä haasteita. Koulunkäyntiin liittyvät haasteet ovat aina vahvasti mukana. Lisäksi nuorilla voi olla muita eri tyyppisiä elämän haasteita, Pomell kertoo.

– Tämän tyyppisessä paikassa nuoret ovat henkilökunnan valvonnassa. Ihmiset eivät usein hahmota sitä. Nuoria, joilla on elämänhallintaan ja koulunkäyntiin liittyviä haasteita, asuu joka puolella, hän vastaa kyläläisten huoleen.

Pomellin mukaan lastensuojeluyksikössä asuvien oireilu näkyy harvoin ulospäin.

– Nuoret käyvät päivisin koulua, heillä on harrastuksia ja he käyvät kotiharjoittelussa. Päiväohjelma on siis melko tiukka, Harri Pomell kertoo.

Hän ei kuitenkaan kiistä sitä, etteivätkö häiriöt olisi mahdollisia.

– Niin kauan kuin on nuoria ja nuorisoa, on häiriötäkin. Tässä pyrimme kuitenkin kuntouttamaan nuoria niin, että heistä tulee yhteiskunnan jäseniä, jotka käyvät koulunsa, menevät töihin ja maksavat veronsa. Tekemämme työ on ennaltaehkäisyä, Pomell sanoo.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut