"Ainoastaan nopea alkusammutus olisi voinut pelastaa rivitalon" – paloaseman tuleva muutto vaikuttaa Klaukkalan vasteaikoihin

Karjatiellä Klaukkalan Haikalassa sijaitseva viiden asunnon rivitalo tuhoutui uudenvuodenaattona noin kello 23 syttyneessä tulipalossa. Poliisi tutkii vielä palon syttymissyytä. Palossa ei onneksi sattunut henkilövahinkoja. Taina Joutsen

Riikka Laine

Viiden asunnon rivitalon palo Klaukkalassa uudenvuodenaattona on herättänyt paikallisten keskuudessa runsaasti keskustelua paloturvallisuudesta ja sen edistämisestä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jorma Alho sanoo, että talo olisi voitu pelastaa ainoastaan kansalaisen tekemällä nopealla alkusammutuksella.

– Klaukkalan kärkiyksikön saapuessa palo oli levinnyt jo rivitalon ullakolle. Ullakolla ei ollut palo-osastointia, joten palo pääsi leviämään koko ullakon alueelle. Ainoastaan nopea kansalaisen tekemä alkusammutus olisi voinut pelastaa rivitalon, Alho sanoo.

Pelastuslaitoksella on tällä hetkellä Klaukkalan Järvihaassa kahden hengen kärkiyksikkö Se oli ensimmäisenä paikalla myös uudenvuodenyönä Haikalassa Karjatiellä, kun asukkaat ilmoittivat rivitalon olevan tulessa.

Tulevaisuudessa paloasema on siirtymässä Järvihaasta Luhtaanmäkeen, Nurmijärven ja Vantaan rajalle, nipin napin Vantaan puolelle.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jyrki Landstedt kertoi huhtikuussa 2017 Nurmijärven Uutisille, että uuden paloaseman rakentaminen pohjautuu Uudenmaan pelastuslaitosten laatimaan tulevaisuuden riskiarvioon. Landstedt sanoi silloin, että paloasemien nykyinen verkosto ei kykene enää kattamaan kasvavien Klaukkalan ja Kivistön alueiden tarvetta.

Samassa yhteydessä hän arvioi, että uusi asema saataisiin viimeistään 2020-luvun taitteessa, mutta mm. kunnallistekniikan puuttuminen on viivästyttänyt hanketta. Myöskään Kivistön alueen kaavoitus ei ole edennyt pohjoisen suuntaan alkuperäisen arvion mukaisesti.

– Rakennusaikataulun arviota tarkistetaan kevään aikana valmistuvan riskianalyysin ja sen perusteella tehtävän palvelutasopäätöksen valmistelun yhteydessä. Oma arvioni on vuoden 2025 paikkeilla, Jorma Alho sanoo.

Haikalassa sattunut tulipalo sai monet klaukkalalaiset miettimään, onko Luhtaanmäki sittenkään paras vaihtoehto uudelle paloasemalle.

Alho vakuuttaa, että Luhtaanmäen paloaseman paikka on suunniteltu palvelemaan nimenomaan Klaukkalaa ja Kivistöä.

Hän luottaa siihen, että paloaseman valmistuessa ohikulkutie on helpottanut Klaukkalantien pahinta ruuhkaa.

– Riskianalyysin perusteella Luhtaanmäki on lähes optimipaikka. Toki, jos yhteiskunnalla olisi rahaa tarpeeksi, niin Klaukkalan keskustaan ja Kivistöön voitaisiin rakentaa oma paloasema molemmille paikoille. Paloaseman rakentaminen maksaa kuitenkin hieman alle 10 miljoonaan euroa ja paloaseman toimintamenot (yksi sammutusyksikkö ja yksi ambulanssi) ovat noin 3 miljoonaan euroa joka vuosi, Alho kertoo.

Samalla hän muistuttaa, että paloasemien maksajana on kunta, joka tekee rakennuksen pelastuslaitoksen käyttöön. Myös paikat sovitaan yhdessä kunnan kanssa.

– Suunnitteluun vaikuttaa moni asia, mm. riskianalyysi, kaavoitus, kunnan rahatilanne, liikenneyhteydet ja kunnallistekniikka.

Myös vasteajat ovat mietityttäneet asukkaita. Tällä hetkellä Klaukkalan kärkiyksikkö on palopaikalla Klaukkalan alueella keskimäärin 6 minuutissa. Se on yhdessä Kirkonkylän kanssa kunnan parhaimmistoa.

Alho muistuttaa, että vasteaika riippuu pääosin kohteen sijaintietäisyydestä paloasemasta. Lisäksi vasteaikaan vaikutta myös se, onko pelastusyksikkö asemalla vai kiinni toisessa tehtävässä.

Miten paloaseman siirto Järvihaasta Luhtaanmäkeen sitten vaikuttaisi vasteaikoihin?

– Luhtaanmäen paloasema parantaa Klaukkalan eteläosan ja Kivistön vasteaikaa, mutta toisaalta Perttulan ja esimerkiksi Järvihaan alueen vasteaika huononee, Alho myöntää.

Samalla hän muistuttaa, että myös vapaapalokunnat ovat merkittävässä roolissa pelastuslaitoksen tukena.

Mm. uudenvuoden yönä Klaukkalan rivitalopalossa oli apuna useita sopimuspalokuntia. Paikalla olivat pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi ainakin Perttulan VPK, Klaukkalan Metsäkylän VPK, Kirkonkylän Keskus-VPK, Tuusulan VPK, Vantaan VPK ja Hyvinkään VPK.

Mitä mieltä pelastuspäällikkö olisi sitten Klaukkalan omasta VPK:sta?

– Nurmijärvellä ja koko Keski-Uudenmaan alueella on hyvin toimiva sopimuspalokuntajärjestelmä. Pääosin ne ovat vapaapalokuntia, jotka ovat tehneet palokuntasopimuksen pelastuslaitoksen kanssa. VPK on yhdistys, mutta pelastustoimintaa osallistuminen vaatii melkoisen koulutuksen sekä sitoutumisen toimintaan. Ja jo vapaapalokunnan perustaminen on pitkäjänteistä työtä vaativa toimenpide.

Vinkit paloturvallisuuden lisäämiseen

Rivitaloyhtiöt voivat merkittävästi parantaa turvallisuuttaan mm. osastoimalla ullakon jokaisen huoneiston kohdalta (esim. kattoremontin yhteydessä). Jos palo pääsee rivitalon avoimeen ullakkoon, on koko rivitalon tuhoutuminen valitettavan todennäköistä. Ainakin sammutusvesi- ja savuvahinkoja syntyy lähes jokaiseen huoneistoon.

Lisäksi jokaisen kansalaisen tulisi toimia niin, että tulipaloilta ja onnettomuuksilta vältytään sekä hallita alkusammutus- ja ensiaputaidot.

Huolellinen tulenkäsittely, sähkölaitteiden kunto ja oman toiminnan riskienarviointi ennaltaehkäisee onnettomuuden tapahtumisen tai ainakin pienentää riskiä.

Kohteessa tulisi olla myös alku toimenpiteisiin tarvittavat välineet (käsisammutin, sammutuspeite, ensiapuvälineet).

Jokaiseen asuntoon pitää myös laittaa riittävä määrä toimivia palovaroittimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Veera, Risto ja Arttu juhlivat lauantaina valkolakkejaan pienesti – rehtorit onnittelevat kaikkia sankariylioppilaita
 2. Puolustusvoimat harjoittelee Nurmijärvellä – ampuminen aiheuttaa paikoittain melua
 3. "Suvivirsi koskettaa nyt erityisesti" –  perheenisät kiittävät koulunsa päättäviä musiikkivideolla
 4. Vähittäiskaupan suuryksikölle tehdään tilaa Kirkonkylässä? Kunta laittoi vireille asemakaavan muutoksen
 5. Messut jatkuvat Nurmijärven kirkoissa – yli 50 henkilöä voi osallistua, myös ehtoollista jaetaan
 6. Mielipide: Lääkäritkin huolissaan: Onko Nurmijärven terveydenhuollossa tapahtumassa hyppy tuntemattomaan?
 7. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 8. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 9. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Luusereita ei ole! Nurmijärveläinen Satu Uusiautti sanoo, että kuka vain voi olla menestyjä – "Olennaista on, että ihminen ottaa opikseen ja jatkaa yrittämistä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Puolustusvoimat harjoittelee Nurmijärvellä – ampuminen aiheuttaa paikoittain melua
 2. Vähittäiskaupan suuryksikölle tehdään tilaa Kirkonkylässä? Kunta laittoi vireille asemakaavan muutoksen
 3. Koronatartunnat tasaantuneet Keusoten alueella – vain Tuusulassa selkeää kasvua tartuntamäärissä
 4. "Suvivirsi koskettaa nyt erityisesti" –  perheenisät kiittävät koulunsa päättäviä musiikkivideolla
 5. Veera, Risto ja Arttu juhlivat lauantaina valkolakkejaan pienesti – rehtorit onnittelevat kaikkia sankariylioppilaita
 6. Touhula aloittaa isot yt-neuvottelut ja saattaa sulkea yli 40 päiväkotia – Nurmijärvi voi huokaista helpotuksesta
 7. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 8. Mielipide: Lääkäritkin huolissaan: Onko Nurmijärven terveydenhuollossa tapahtumassa hyppy tuntemattomaan?
 9. Kirkonkylän S-market saa uuden ilmeen – "Vastaa kustannustasoltaan lähes uuden marketin rakentamista"
 10. Poliisi muistuttaa: Pelisäännöt sovittava ennen koulujen päätösjuhlia – näin tapahtuu, kun poliisi löytää alaikäisiltä alkoholia
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. Messut jatkuvat Nurmijärven kirkoissa – yli 50 henkilöä voi osallistua, myös ehtoollista jaetaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.