Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

129 koulun sisäilmaselvitystä verrattiin käyttäjien kokemuksiin – oppilaiden oireisiin ei ole luottaminen

Helsingin yliopisto ja THL toteuttivat yhteistyössä mittavan koulujen sisäilmatutkimuksen. Tutkimukseen osallistui 129 ala- ja yläkoulurakennusta Helsingin alueelta.

Koulurakennusten sisäilmaan vaikuttavat olosuhteet arvioitutettiin asiantuntijoilla Helsingin kaupungin toimesta. Asiantuntijalausuntojen rinnalle kysyttiin yhteensä 12 000 oppilaan kokemukset koulunsa sisäilmanlaadusta.

Lopputulemana tutkimus toteaa, ettei koulun sisäilman laatua voida luotettavasti arvioida oppilaiden oireilun perusteella.

Koulurakennuksissa, joiden olosuhteissa oli asiantuntija-arvion perusteella puutteita, kuten kosteusvaurioita, ongelmia lämpötiloissa tai huono ilmanvaihto, oppilaat kokivat hieman enemmän oireilua kuin niissä rakennuksissa, joiden olosuhteet oli todettu hyviksi.

Yhteys oli tutkijoiden mukaan kuitenkin niin heikko, että oireilun määrän perusteella ei pystytä luotettavasti arvioimaan, millainen on rakennuksen sisäilman laatu.

Sisätiloissa havaituilla puutteilla oli silti yhteyksiä oppilaiden hengitys- ja yleisoireisiin, kuten nuhaan, yskään tai päänsärkyyn. Joitain yhteyksiä havaittiin alahengitystie- tai iho-oireisiin, mutta ei silmäoireisiin.

Tutkijoiden mukaan on tärkeää muistaa, että sisäilman lisäksi oireiluun vaikuttavat henkilön ikä, terveydentila ja kuormittavat asiat, kuten viihtyisyys ja tyytyväisyys töissä ja koulussa sekä käsitykset ja huolet sisäilmaan liittyvistä riskeistä.

– Rakennusten käyttäjille suunnatuilla kyselyillä saadaan arvokasta lisätietoa sisäilmatilanteen selvittämiseen. Korjauspäätösten pitää kuitenkin perustua ensisijaisesti tutkittuun tietoon rakennuksen kunnosta, ylilääkäri Jussi Lampi toteaa THL:n tiedotteessa.

Tuore tutkimustulos tukee aiempia tutkimuksia, jotka ovat yhtä lailla todenneet, että oireilu kuvaa huonosti sitä, onko rakennuksen olosuhteissa puutteita.

– Tarvitaan lisää tutkimusta siitä, minkä verran sisäilman epäpuhtaudet selittävät koulujen välisiä eroja oireilussa verrattuna muihin oireilua aiheuttaviin tekijöihin. Näitä muita tekijöitä on tutkittu toistaiseksi huomattavan vähän, professori Juha Pekkanen toteaa THJL:n tiedotteessa.