Lupasitko sinä liikkuvasi tänä vuonna enemmän tai syöväsi paremmin? Tai haaveiletko energisemmästä elämästä?
Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan uudenvuodenlupauksessa tärkeintä olisi se, ettei ahnehdi liikaa kerralla.
– Lupaus pitää olla realistinen ja konkreettinen. Esimerkiksi sellainen, että syön välipalaksi yhden hedelmän ei lisään hedelmien käyttöä, Partanen sanoo.
Partanen ei ole enää vuosiin tehnyt itse uudenvuodenlupauksia, mutta hän auttaa työkseen ihmisiä erilaisissa ravitsemukseen liittyvissä pulmissa.
Partasen ohjenuora energisempään elämään on unen, hyvän ravinnon ja liikunnan tasapaino.
– Uni ja riittävä palautuminen on tärkeintä, ravitsemusterapeutti sanoo.
Hänen mukaansa onkin harmillista, että moni aikuinen nipistää usein ensimmäisenä unesta.
– Moni on valmis viilaamaan ruokavaliota joskus turhankin tarkalle, mutta ei saa lisättyä tuntia unta/yö.
Partasen mukaan suurin osa aikuisista tarvitsee 7–9 tunnin unet, vaikka tämä on toki yksilöllistä.
– Unta pitää oppia arvostamaan ja ymmärtämään, että se on yleensä prioriteetti, jos haluaa edistää terveyttä, painonhallintaa ja jaksamista, Partanen sanoo.
Samalla hän muistuttaa, että stressi vaikuttaa huomattavasti jaksamiseen ja terveyteen. Stressi nostaa verenpainetta, ylivirittää hermoston, aiheuttaa vatsavaivoja ja heikentää unen laatua.
– Stressi voi hyvin viedä useamman elinvuoden, jos stressi pitkittyy.
Kun kysyy Partaselta vinkkejä energiseen elämään, ei ravitsemusterapeutti voi vähätellä ateriarytmiä. Hän muistuttaa, että sopiva ateriarytmi on yksilöllinen, mutta suurimmalle osalle hyvä rytmi on ateria tai välipala 3–5 tunnin välein.
– Annoskoossa tärkeää on oppia syömään itsensä sopivan kylläiseksi eikä liian ähkyyn. Hyvä muistisääntö on myös se, että kasviksia on jokaisella pääaterialla aina kaksi omaa kourallista.
Mitä mieltä ravitsemusterapeutti on sitten ravintolisistä? Tarvitseeko terve aikuinen ravintolisiä purkista?
– Monille D-vitamiini on tarpeen talvisaikaan, muutoin ruoan mukana saadaan pitkälti kaikki tarvittava. Toki jos on allergioita tai muita ruokarajoitteita tai – aatteita (esim. vegaaniruokavalio), niin sitten tapauskohtaisesti pitää tarkistaa lisien tarve.
Partasen ohje liikkumiseen ei sen sijaan ole tiukka, vaan siinä näkyy hänen sopivan savolainen otteensa elämäntapamuutoksiin. Partanen sanoo heti ensimmäisenä, että tärkeintä olisi, että liikunta olisi ihmiselle itselleen mieluisaa.
– On myös hyvä oppia liikkumaan monipuolisesti ja arjen jaksamista parantaa erityisesti pitkäkestoinen ja matalatehoinen liikunta.