Tuulen voimalla sähköä – Nurmijärven sähkö mukana kahdessa tuulipuistohankkeessa

Tuulivoimayleiskaavaa ei aseteta ainakaan toistaiseksi nähtäville. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Nurmijärven Sähkö on lähtenyt mukaan Keski-Pohjanmaalla Haapaveden ja Kärsämäen alueille rakennettavaan Hankilan tuulipuistohankkeeseen yhdessä usean muun paikallisen energiayhtiön kanssa.

Vuoden 2022 alussa valmistuva tuulipuisto koostuu kahdeksasta voimalasta, joiden korkeus on 250 metriä.

Tuulipuistoinvestoinnin kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa euroa.

– Hankilan alue soveltuu erinomaisesti tuulivoimatuotantoon muun muassa sen laajuuden, vähäisen asutuksen ja voimalinjojen läheisyyden vuoksi, kertoo Nurmijärven Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kurikka

Hanke sijaitsee hankeyhtiö Puhuri Oy:n omilla ja Haapaveden kaupungin omistamilla mailla, jotka ovat osittain käytöstä poistettuja turvesoita.

Nurmijärven Sähkön osuus hankkeesta vastaa noin sadan viidenkymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon lämmöntarvetta.

Aikaisemmin viime vuonna yhtiö teki myös päätöksen lähteä mukaan Pohjois-Pohjanmaalla, Pyhäjoen Parhalahdella sijaitsevaan kymmenen tuulivoimalan tuulipuistoon, joka valmistuu vuoden 2021 puolivälissä.

Nurmijärven Sähkön osuus puiston tuotannosta vastaa yli viidensadan sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.

– Nurmijärven Sähkön strategiana on kasvattaa yhtiön oman päästöttömän sähköntuotannon osuutta silloin, kun se on taloudellisesti kannattavaa. Näin saamme asiakkaillemme hiilidioksidivapaata sähköä varsin kilpailukykyiseen hintaan.

– Hankkeissa mukana on joukko kaltaisiamme paikallisia energiayhtiöitä, joille omistus jakautuu. Oma osuutemme näistä kahdesta hankkeesta on noin neljä prosenttia.

Hankkeet rahoitetaan valtaosin hankeyhtiö Puhuri Oy:n ottamalla lainalla.

Tällä hetkellä päästöttömän sähköntuotannon osuus Nurmijärven Sähkön myynnistä on muutamia prosentteja.

– Nämä hankkeet kasvattavat hiilidioksidivapaan tuotannon osuuden myynnissämme noin kymmeneen prosenttiin. Kaikki tämä päästövapaa tuotanto perustuu tuulivoimaan.

Nurmijärven Sähköllä on suunnitelmia myös tulevaisuuden varalle.

– Olemme mukana ilmastomuutoksen vastaisessa taistossa, joten tulemme investoimaan ja lisäämään tulevaisuudessa päästötöntä sähkön tuotantoa.

Kurikka myös muistuttaa, että Nurmijärven kunnan alueella myytävä biokaukolämpö tuotetaan 97-prosenttisesti päästöttömillä puupolttoaineilla.

Tieto

Tuulipuistohankkeet ovat Jarmo Kurikan mukaan osa sähkölaitoksen normaalia toimintaa.

– On vaikea sanoa onko niillä vaikutusta sähkön hintaan, mutta tällä hetkellä uuden tuulivoiman rakentaminen vaikuttaa varsin kannattavalta.

– Toimitusvarmuuden osalta näillä hankkeilla on merkitystä kansallisella tasolla – mitä enemmän sähköntuotantokapasiteettia rakennetaan, sitä parempi toimitusvarmuus Suomella on. Täytyy toki muistaa, että sekä tuuli- että aurinkosähkön tuotanto voi vaihdella merkittävästi säätilan ja valoisuuden vaikutuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.