Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rummuta, jumppaaja, rummuta – Pound-tunnilla rummutus ei taukoa hetkeksikään

Jumppamatto lattialle, vihreät muovikapulat käteen, riittävästi tilaa ympärille. On alkamassa Pound-ryhmäliikuntatunti. Tarkoitus on kuntoilla rumpukapuloiden avulla.

– Jos kapulat katkeavat, se ei haittaa. Oikeastaan se on hyvä saavutus, personal trainer Sinipilvi Lihavainen joensuulaisesta Kunto Aitasta sanoo.

Poundin kehitti kaksi yhdysvaltalaista rumpalinaista ja aktiivista liikkujaa vuonna 2011. Lajia harrastetaan yli 70 maassa, ja Suomessa se on yleistynyt vähitellen muutaman viime vuoden aikana. Kovin laajalti sitä ei kuitenkaan ole vielä tarjolla.

Pound on aerobinen ryhmäliikuntamuoto, jonka tarkoitus on käydä koko kroppa läpi. Kuvitteellisia rumpuja soitetaan koko treenin ajan.

Lihavainen lupaa, että erityisen hyvää rytmitajua ei tarvita. Kunto kasvaa, vaikka rytmissä vähän sekoaisikin. Eikä tarkoitus ole vain kasvattaa kuntoa vaan myös nauttia ja antaa musiikin viedä.

– Rummuttaminen on lopulta yksinkertaista, ja siinä kehittyy nopeasti. Ensimmäisellä kerralla ei toki välttämättä ole helppo pysyä mukana kaikissa liikkeissä. Se ei haittaa, vaan Poundissa voi huoletta rummuttaa vaikka lattiaa koko ajan. Pääasia, että tekee jotain ja pitää hauskaa, Lihavainen kannustaa.

Treeni kestää yleensä kolme varttia, ja lämmittelyn ja loppuvenytysten kanssa aikaa kuluu tunti. Treenin aikana kapuloilla isketään noin 15 000 kertaa ja käytetään kymmeniä eri tekniikoita. Välillä seisotaan, välillä istutaan, välillä tehdään lantionnostoja selällään – ja koko ajan rummutetaan.

Pieni rumpalipoika tuskin soi kovin monella ryhmäliikuntatunnilla, mutta Poundiin se sopii mainiosti.

Lihavainen on vetänyt Poundia ryhmäliikunnan lisäksi pikkujouluissa ja polttareissa. Pound-rummutusta on käytetty myös osana fysioterapiaa. Kapuloiden kanssa voi hyvin kuntoilla vaikka kotona.

Tärinää käytetään muun muassa stressin poistoon ja rentoutukseen, ja sama vaikutus voi olla myös rummuttamisella. Pound ei kuitenkaan ole pelkästään nopeita liikkeitä.

– Siinä on vaikutteita myös joogasta ja pilateksesta, Lihavainen kertoo.

Pound-tunneilla on käynyt niin lapsia kuin seniorejakin. Liikkeitä on helppo soveltaa omien kykyjen ja jaksamisen mukaan.

– Rummuttaa voi vaikka pyörätuolissa.

Joensuulainen Suvituuli Jokela, 27, kokeili Poundia ensimmäisen kerran viime vuoden lopulla. Laji tuntui heti omalta.

– Äitiyslomalla en liikkunut kovin paljon, mutta Poundin kautta oli helppo palata liikunnan pariin, kahden pienen lapsen äiti kertoo.

Jokela osaa soittaa pianoa mutta sanoo, ettei Poundia harrastaakseen tarvitse olla erityisen musikaalinen. Hänelle rummutus on ollut helppoa heti alusta asti.

Treenissä Jokelaa viehättää sen energisyys ja se, että se on monipuolista mutta ei liian raskasta. Musiikin tahdissa on mukava kuntoilla. Kroppaan jää hyvä olo, ja mielikin piristyy.

– Tässä saa iskeä stressin pois, hän sanoo.

Kirjoittaja: Laura Määttänen