Presidentti Sauli Niinistö toivoo uudenvuodenpuheessaan ymmärrystä ja yhteiskuntarauhaa – "Työ ei ole enää vain ammatillisesti vaativaa"

Presidentti Sauli Niinistön puheessa nousi esiin perinteiset teemat. Uudenvuodenpuhe oli presidentti Niinistön kahdeksas. Arkistokuva. Päivi Tuovinen

Anniina Virtanen

– Kansalaiset, olemme uuden vuosikymmenen alussa. 2010-luku oli nopean muutoksen aikaa, presidentti Sauli Niinistö aloittaa uudenvuodenpuheensa.

Sisäpolitiikassa havahduttiin uuteen ilmiöön, jossa yksikään nimetty hallitus tällä vuosituhannella ei istunut täyttä kautta.

Vuodesta 2003 lukien nimitetty hallitus on yhdeksäs ja pääministeri kahdeksas. Täyden vaalikauden rytmi on pudonnut keskimäärin alle 2,5 vuoteen. Presidentti Niinistö ei kuitenkaan pidä lukua haurastuvana parlamentarismina tai levottoman poliittisen tilanteen aiheuttamana.

– Yksikään hallitus ei ole kaatunut välikysymykseen, eikä kertaakaan olla päädytty poliittiseen pattitilanteeseen, presidentti Sauli Niinistö sanoo.

Hän muistuttaa, että pääministeriltä vaaditaan työssään paljon. Keulakuvana kritiikki kohdistuu monesti yksistään pääministeriin, vaikka päätöksiä tehdään yhdessä.

– Kiinnittäisin huomiota siihen, että hallitus toimii kollegiona. Siitä mitä yhdessä päätetään, yhdessä vastataan. Kiistaton yhteisvastuu on jäänyt vähemmälle huomiolle. Sen muistaminen voi keventää pääministerin taakkaa ja rohkaista toimissaan. Politiikassakin tarvitaan työrauhaa, ja tulokset vievät aikansa, presidentti Niinistö muistuttaa.

Presidentti nosti esiin ulkopolitiikan, jonka vaatimustaso nousee. Suomi tekee voitavansa rauhan, vakauden ja pitkäjänteisyyden eteen.

– Viime kädessä jokainen on oman onnensa seppä. Selkeä lähtökohta tulee edelleen olla oman asemamme turvaaminen. Sitä ei kukaan muu tee.

Presidentti Sauli Niinistö pitää merkittävänä sitä, että eurooppalainen turvallisuuskeskustelu viimein etenee, vaikka yhteistyö onkin vielä alkutekijöissään.

Uudenvuodenpuheessaan presidentti puhui myös ilmastonmuutoksesta, johon on työkaluja, mutta hän kysyy, onko niihin käyttäjiä. Hänestä on hienoa, että tavoitteita on, mutta tavoitteet eivät ole vielä tekoja.

Hän halusi muistuttaa, että alle vuosi sitten joukko valtiovarainministeriöitä sopi, että kaikissa budjetti- ja investointihankkeissa otetaan huomioon ilmastointivaikutus.

– Muutos lähtee valtioista ja jättiyhtiöistä, mutta mekin pian 8 miljardia enemmän tai vähemmän kuluttavaa ihmistä olemme yksi suuri vaikuttaja.

Presidentti on huolissaan palvelusektorin ihmisistä, jotka ovat yhteiskuntarakenteemme selkäranka. Hän sanoo, että liian moni heistä on alttiina päivittäiselle häirinnälle, uhkailulle, painostukselle, jopa väkivallalle.

– Työ ei ole enää vain ammatillisesti vaativaa, se on henkisesti painavan raskasta. Jos hoivan, koulutuksen ja turvallisuuden tuottajat uupuvat, koko yhteiskuntamme toimivuus vaarantuu. Siihen meillä ei ole varaa.

Hän nostaa esille myös maalittamisen ja vihapuheen, jotka ovat yleistynyt ilmiö yhteiskunnassa.

– Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan olleet rangaistavia. Muita ihmisiä kohtaan rikoksen tekevä joutuu siitä vastuuseen. Siinä ei ole mitään yhteyttä sananvapauteen saati sen rajoittamiseen, presidentti muistutti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.