Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuonna 2020 tartutaan puikkojen sijasta puukkoon – alkuun pääset vähillä välineillä

Käsillä tekemisen hyvää tekevästä vaikutuksesta puhuttaessa viitataan usein pehmeisiin töihin, ja etenkin neulominen on huippusuosittua. Aiheesta on joulukuussa tarkastettu jopa väitöskirja.

Käsitöiden oivallisuus ihmisen hyvinvoinnille pätee myös koviin materiaaleihin. Niinpä Taitoliiton vuoden 2020 teemakäsityö onkin veistely.

Tekniikkaan ei tarvita kalliita työvälineitä tai materiaaleja. Hyvällä puukolla ja puunpalalla pääsee alkuun. Laastareita kannattaa alussa varata viereen, sen ovat veistelyä opettaneet havainneet.

Kun taidon oppii, puun muokkautumisesta omissa käsissä tulee palkitseva elämys. On hienoa nähdä, että puunpalasen sisällä olikin tuohilintu tai komea lusikka.

Taitoliiton teemavuoden kiertueissa opetellaan veistämään muun muassa virkkuukoukku, eli pehmeät käsityöt saa liitettyä myös osaksi uutta osaamista. Jos ei ole koukun tarvetta, voi alussa kokeilla niinkin helppoa työtä kuin makkaratikku.

Maailmalla veistely on jo iso trendi. Englantilaiset kokoontuvat viikonloppuleireille metsiin veistelemään, tunnetuimmat opettajat ovat oman alansa superjulkkiksia, ja vuoden kohokohta on Spoonfest, puulusikoiden veistelyyn keskittyvä festivaali.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen