Jos Faisa Eggen tahto toteutuu, Suomen vanhukset hoidetaan pian uudella tyylillä – "En ole kovin hyvä numeroissa, mutta arvoissa olen"

Vanhusten asioiden edistäminen on Faisa Eggen intohimo ja missio. – Minulla ei ole lapsia, joten vanhukset ovat lapsiani, Vuoden maahanmuuttajayrittäjä kuvailee. Päivi Tuovinen

Teija Varis

Kun Faisa Egge saapui 11 vuotta sitten Keniasta Suomeen, hänellä oli kaksi matkalaukkua. Hän hankki rahaa keräämällä pulloja ja työskentelemällä pizzeriassa. Sitten hän kouluttautui terveydenhoitajaksi ja perusti toiminimi-yrityksen.

Nyt Eggen Keski-Pohjanmaalla toimiva Amanihoiva Kotihoito työllistää yhdeksän henkilöä. Yritys kasvaa vuosi vuodelta.

Joulukuussa hänet palkittiin Vuoden maahanmuuttajayrittäjänä.

Kilpailun raatiin teki vaikutuksen etenkin Eggen asenne sekä se, kuinka hän on tuonut vanhan kotimaansa valoisuutta ja positiivisuutta toimialalle, jossa tarvitaan yhä enemmän osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa.

Valoisuus ja positiivisuus näkyvät Amanihoivan arjessa monella tavalla. Lähtökohta on, että vanhuksiin suhtaudutaan afrikkalaiseen tapaan kunnioittavasti.

– Haluamme antaa laadukasta hoitoa ja viestin, että hei, me selvitään! Se on tapa, miten Keniassa eletään. Ei siellä ole vanhustentaloja, vaan pidämme itse huolta vanhuksistamme.

Valoisuus on Eggelle myös sitä, että on työstään innostunut ja hymyilee.

– Vaikka välillä on raskasta, niin pitää olla energiaa hymyillä. Hymyllä on suuri voima, se voi muuttaa paljon, hän sanoo.

Egge juttelee mielellään ja nauraa paljon. Hän kertoo olevansa idealisti, jolla on paljon ideoita tulevaisuuden suhteen.

– Meidän täytyy muuttaa koko Suomen vanhustenhuollon systeemi ja pitää hauskaa. En ole kovin hyvä numeroissa, mutta arvoissa olen, hän sanoo.

Hoivatapojen muuttamisen Egge kertoo jo aloittaneensa pienehköltä kotipaikkakunnaltaan Kokkolasta. Muutos tarkoittaa valon ja välittämisen, keskustelun ja kiireettömyyden juurruttamista hoitotyöhön.

– Ei ole hyvä, että tekee työtään tunteja laskien vain saadakseen rahaa. Hoiva sisältää paljon enemmän kuin siihen yleensä määritellään. Esimerkiksi empatia ja tunteet ovat tärkeä osa sitä.

Eggen kokemuksen mukaan vanhukset ovat ”maailman kiitollisimpia ihmisiä”.

– Ihan muutamalla ylimääräisellä minuutilla, jonka hoitaja antaa vanhukselle, voi olla valtavan suuri merkitys. Suomen vanhukset ovat antaneet kaikkensa tälle yhteiskunnalle, he ovat läpikäyneet sodat ja nyt kun he tarvitsevat hoitoa – ei ole oikein, että hoitajilla on aina kiire.

Egge kritisoi myös sitä, että vanhukset joutuvat ostamaan jokaisen palvelun eri paikasta.

– Se tulee vanhuksille liian kalliiksi. Säästöjä syntyisi, jos emme olisi niin tarkkoja työtehtävistämme. Ei pitäisi sanoa, että ”tämä ei kuulu minulle”, vaan pitäisi olla valmis tekemään työtä kokonaisvaltaisemmin. Sairaanhoitajakin voi joskus vähän siistiä paikkoja ja ruoantuoja jutella viisi minuuttia.

Intohimoinen työskentely koettelee joskus jaksamista. Egge myöntää tekevänsä töitä enemmän kuin pitäisi. Hän hoitaa yrityksen paperityöt, mutta edelleen, joka toinen päivä, tekee myös hoitotyötä.

Tärkeimmät ohjeet, jotka Eggellä on yrittäjäksi mielivälle maahanmuuttajalle, on opetella olemaan ”patient and positive”, eli kärsivällinen ja positiivinen.

Suomen päättäjille hänellä on kaksi viestiä.

– Byrokratia vie ihan liikaa aikaa. On liikaa kaikkea, joka vie aikaa siltä, mikä oikeasti on tärkeää. Uskon, että asiat voidaan tehdä paljon helpommin.

Toinen viesti on, että asenteen yrittäjyyttä kohtaan pitäisi olla kannustavampi.

– Yrittäjäksi aikovalla ei pitäisi olla vastassa virkamiehiä, jotka kysyvät, että ”tiedätkö nyt varmasti, mitä olet tekemässä”. Se on lannistavaa.

Vuoden maahanmuuttajayrittäjän palkinto merkitsee Faisa Eggelle paljon. Hän toivoo, että voi omalla esimerkillään rohkaista muita. Samalla hän toivoo, että suomalaiset huomaavat, että maahanmuuttajista voi olla iloa ja hyötyä.

– Jos kaltaiseni värillinen ihminen keskellä ei mitään voi toimia kuten minä, auttaa se huomaamaan, että kuka tahansa voi tehdä paljon yhteisen hyvän eteen. Ihonväri ei merkitse mitään, vaan ainoastaan osaaminen ja se, mitä voi antaa yhteisölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hammashoitolan henkilökunta altistui koronalle Hyvinkäällä – rajamäkeläisiäkin asiakkaina
 2. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 3. Museoautot taas liikkellä – Wanhojen Masiinojen Nurmijärvi-ajo ajetaan torstaina
 4. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 5. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 6. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 7. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 8. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 9. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä
 10. Nurmijärvelle luvassa helteinen viikonloppu – heinäkuussa ei kertaakaan yhtä lämmintä
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Pyöräsuunnistukset SM-kisat ensikertaa Rajamäellä – maastossa liikkujia pyydetään huomioimaan kisaajat
 13. Mielipide: Kestävän kehityksen lukio
 14. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 15. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.