Kaikki yhdessä nenä kiinni kirjassa – Urheilupuiston koulussa kynnys lukemiseen matala

Seela Kimpimäellä on pulpetillaan biologian oppikirja , Tidelehti ja Mio, poikani Mio -kirja. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Urheilupuiston koulun käytävillä Klaukkalassa on hiljaista, vaikka seinänvieruspenkit ovat täynnä nuoria. Kännyköitä ei näy, sen sijaan kaikilla on käsissään kirja. Sama meno jatkuu luokissa. Mistä ihmeestä on kysymys?

Urheilupuiston koulussa on ryhdytty tänä syksynä viettämään Koko koulu lukee -päivää. Koko yläkoulu lukee joka kuun 10. päivä kello 10.50 alkavalla oppitunnilla tunnin ajan. Ensimmäisen kerran kirjojen ja lehtien ääreen kokoonnuttiin Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta.

– En ainakaan tiedä mitään muuta yläkoulua, jossa luettaisiin näin systemaattisesti kuin meillä, rehtori Kati Pohjanmaa sanoo.

Mallia syksyllä Urheilupuiston koulussa rehtorina aloittanut Pohjanmaa otti omien lastensa koulusta, joka on hänen mukaansa hyvin lukumyönteinen.

Koko koulu lukee -päivän idea on, ettei tarvitse lukea mitään tiettyä kirjaa. Luettavaksi voi ottaa vaikka kotona tai äidinkielessä kesken olevan kirjan. Jos luettavaa ei ole, opettajilla on sitä tarjolla. Lukea voi myös lehteä, sarjakuvaa tai sähköistä kirjaa.

– Haemme monilukutaitoa. Haluamme myös, että kynnys lukemiseen on mahdollisimman matala, Pohjanmaa kertoo.

– Tämä on lähtenyt kivasti käyntiin, toteaa äidinkielenlehtori Maria Jääskeläinen, joka on ollut vahvasti mukana Koko koulu lukee -päivän järjestelyissä.

Hänen mukaansa oppilaiden lukuharrastus vaihtelee paljon.

– En jaa ihan täysin huolipuhetta nuorten lukemisen vähenemisestä. Kouluna voimme tarjota sekä mahdollisuuden että ajan lukemiseen ja tekstejä luettavaksi, Jääskeläinen sanoo.

Kolmantena Koko koulu lukee -päivänä 10. joulukuuta kasihooluokan oppilaat eli liikuntaluokkalaiset ovat asettuneet jumppasalin lattialle kirjoineen. Useimmilla on luettavana oppikirja Kasva urheilijaksi.

Usva Pitkälän mielestä uusi käytäntö on ihan kiva. Hän kertoo lukevansa Koko koulu lukee -päivänä usein jotakin äidinkielessä kesken olevaa kirjaa.

– Me ei lueta koskaan kotona, joskus jotakin lehtiä, Selma Mäenpää ja Silva Kemppi sanovat yksissä tuumin.

Hekin tykkäävät Koko koulu lukee -päivästä.

Liikuntaluokan opetuksesta ja valmennuksesta vastaavan Tommi Hurmeen mukaan päivä sopii hienosti hänen oppilailleen, sillä liikuntaluokkalaisilla on muutenkin teoriaa luettavanaan.

Kasiaaluokassa luetaan muun muassa mangaa ja säköistä kirjaa. Biologiantunnilla moni lukee tulossa olevana kokeeseen, mutta opettaja Elina Huttusen mukaan esimerkiksi tarjolla olevat Tiede-lehdet ovat suosittuja ja laajentavat oppilaiden näkemystä.

Seela Kimpimäellä on oppikirjojen lisäksi pulpetillaan myös Astrid Lindgrenin Mio, poikani Mio

– Äidinkielessä luetaan nyt klassikkokirjoja, ja koska olen pienenä kuunnellut tätä, niin halusin lukea sen. Olen lukenut lapsesta asti aika paljon kaunoa, Kimpimäki kertoo.

Koko koulu lukee

Koska Urheilupuiston koulussa ei ole omaa kirjastoa, koulu keksi laittaa huoltajille viestin, jolla pyydettiin kirjoja ja lehtiä oppilaiden luettavaksi.

– Emme kuitenkaan halunneet, että meille tyhjennetään kotikirjastoja. Halusimme kirjoja ja lehtiä, joita nuoret lukevat, rehtori Kati Pohjanmaa kertoo.

Huoltajia pyydettiinkin olemaan ensin yhteydessä äidinkielenlehtori Maria Jääskeläiseen. Materiaalia tulikin paljon, ja nyt oppilaat pääsevät valitsemaan luettavaa siitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.