Klaukkalassa ja Kirkonkylässä ilotulitusnäytökset – näin uutta vuotta vietetään Nurmijärvellä

Klaukkalassa ja Rajamäellä on luvassa ilotulitusnäytökset vuodenvaihteessa. Toimituksen tiedossa ei ole, että Rajamäellä järjestettäisiin ilotulitusnäytöstä. Riitta Ketola

Riikka Laine

Nurmijärvellä nähdään tänä vuonna kaksi isompaa ilotulitusta. Klaukkalassa ilotulituksen järjestää paikallinen leipomo Uudenmaan Leipä, joka haluaa juhlistaa ilotulituksella vuodenvaihteessa alkavaa 60-vuotisjuhlavuottaan.

Klaukkalan ilotulitus järjestetään uudenvuodenaattona 31.12. klo 21. Uudenmaan Leivän yrittäjä Reko Rajapuro kertoo etukäteen, että ilotulitusnäytös toteutetaan yhteistyössä paljon ilotulitusnäytöksiä järjestäneen Welhonpesän kanssa.

– Ilotulituksessa käytetään mm. telineistä ammuttavia tähtipommeja, jotka nousevat yli 100 metriin. Ilotulituksen pienimmät padatkin nousevat vähintään 50 metriin, Rajapuro kertoo.

Rajapuron mukaan ilotulitteet ammutaan Suomen Ilotulituksen ampumapaikalta Gunnarintie pellolta. Hän suosittelee katselupaikoiksi ainakin Klaukkalan toria tai Klaukkalan kirkon tai Isoniitun koulun lähistöä.

Lähistöllä olevat tietkin voivat olla hyviä paikkoja, kuten Myllärintie, Ylitilantie, Gunnarintie, Palomäentie, Ratsutilantie ja Yli-kunnarinmutka, mutta niissä kannattaa huomioida liikenneturvallisuus.

– Kannattaa myös varmistaa, että ei seiso aivan kerrostalojen takana. Yleisöä pyydetään olemaan vähintään 100 metrin turvaetäisyyden päässä ampumapaikasta.

Klaukkalan ilotulituksen lisäksi Kirkonkylässä on luvassa yleinen ilotulitus tuntia myöhemmin, kun Krannilan asukasyhdistys järjestää nyt neljättä kertaa ilotulituksen Loutinpuistossa uudenvuodenaattona klo 22.

Järjestelyissä mukana oleva asukasyhdistyksen sihteeri Virpi Korhosen mukaan ilotulitusta on turvallista seurata tekojääradan parkkipaikalta ja Loutinpuistosta. Autolla saapuvat voivat jättää kulkupelinsä tekojään parkkipaikalle, Vehnäpellontielle, Krannilantielle tai muille keskustan julkisille pysäköintialueille.

– Tekojään pukukopeilla Korsisaari-yhtiöt jakaa ilotulitusta seuraaville lapsille suojalaseja. Suojalasien hankinnalla Korsisaari tukee myös Lastenklinikoiden kummien toimintaa.

– Nurmijärven Rotaryklubi myy puolestaan glögiä ja uudenvuoden arpoja kansainvälisen nuorisovaihdon hyväksi, Korhonen kertoo.

Mukana ilotulitusta tukemassa on runsaasti paikallisia yrityksiä ja Nurmijärven kunta sekä Rajamäen uimahalli.

Nurmijärven kunta ei itse järjestä ilotulitusta.

Hallintojohtaja Jukka Anttila kertoo, että kunta on luopunut ilotulitusten järjestämisestä yli 10 vuotta sitten erinäköisten onnettomuuksien (mm. Tsunami 2004) takia, sillä ilotulitusta ei nähty tuolloin soveliaana.

– Sen jälkeen hiljaiseloa oli tämän osalta vähän aikaa, ja sitten ilotulitusten järjestäminen siirtyi asukasyhdistyksille. Kunnan näkökulmasta nuo asukasyhdistysten tapahtumat ovat mitä parhaimpia, ja kannustamme kuntalaisia osallistumaan niihin, Anttila sanoo.

Kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen toivoo, että kaikki ilotulitusten järjestäjät ilmoittaisivat tapahtumansa kunnan tapahtumakalenteriin, jotta mahdollisimman moni osaisi tulla mukaan.

Samalla Siltanen ja Anttila muistuttavat yksityisiä ilotulitteiden ampujia, että raketteja toivotaan ammuttavaksi pelastuslaitoksen ohjeiden mukaisesti.

Näin ammut ilotulitteita oikein

Ilotulitteiden ampujan on oltava yli 18-vuotias.

Ilotulitteita saa ampua 31.12. klo 18–02.

Valitse aukea paikka ja varmista, että ilotulitteet lähtevät poispäin ihmisistä ja rakennuksista.

Käytä rakettitelineitä ja sopivia tukia.

Käytä suojalaseja ja lapsilla mielellään myös kuulosuojaimia.

Käytä sytyttäessä sytytyspuikkoa ja poistu sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

Odota vähintään 10 minuuttia ennen kuin menet toimimattoman tulitteen luo.

Kerää käyttöpaikalta käytetyt raketit, kepit ja muut roskat viimeistään seuraavana päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.