Kertakäyttö pois hautausmailta – muovisista hautakynttilöistä tonnitolkulla jätettä

Aino Ryhänen käy kerran tai kahdesti päivässä sukuhaudalla Kirkonkylän hautausmaalla. Hän sytyttää siellä kynttilän runsaat kaksi vuotta sitten kuolleen poikansa muistoksi. Taina Joutsen

Taina Joutsen

– Kynttilät ja lyhdyt kuuluvat ilman muuta hautausmaalle. Kun on monta sukulaista, on ymmärrettävää, että jokainen haluaa tuoda haudalle oman kynttilänsä, sanoo Nurmijärven seurakunnan puistopäällikkö Kari Kouhia

Hänen mukaansa Nurmijärven seurakunnassa ei ole ollut puhetta hautakynttilöiden määrän rajoittamisesta esimerkiksi siten, että yhdelle haudalle laitettaisiin vain yksi kynttilä.

– Tuollainen suuntaus on hyvä, mutta vielä tärkeämpää olisi päästä eroon kertakäyttökulttuurista hautausmailla, Kouhia sanoo.

Kertakäyttökulttuurilla hän tarkoittaa muovisia hautakynttilöitä, ja toivoo, että ne korvattaisiin vähitellen hautalyhdyillä, joihin voi tuoda uuden aidon kynttilän kun edellinen on palanut loppuun.

Kynttilät eivät valaise hautausmaata ainoastaan jouluna, vaan niitä ryhdytään tuomaan haudoille syksyllä heti iltojen pimetessä.

Vuonna 2018 Nurmijärven hautausmaiden koko vuoden jätemäärä oli 13 tonnia. Kahdeksan tonnia siitä oli sekajätettä ja viisi tonnia energiajätettä. Energiajäte muodostuu suurimmaksi osaksi juuri muovisista hautakynttilöistä.

Ledikynttilöiden käyttö Nurmijärven hautausmailla on Kouhian mukaan lisääntynyt jonkin verran.

– Ne palavat kauan ja ovat pitkäkäyttöisiä, vaikka ovatkin kertakäyttötavaraa, Kouhia sanoo.

Käytetyt ledikynttilät ovat kuitenkin elektroniikkaromua, jolle ei ole hautausmailla omia keräysastioita.

– Toivommekin, että jos ledikynttilöitä tuodaan haudoille, ne myös toimitetaan sieltä itse pois.

Hautausmaan henkilökunta siivoaa talven aikana haudoille tuotujen kynttilöiden jätteet pois kevätsiivouksen yhteydessä.

– Siihen asti hautausmaa on ikävän näköinen, jos haudoilla on kynttiläjätettä. Perustoive onkin, että kun ihmiset tuovat haudalle kynttilän, he myös vievät jätteet pois.

Nurmijärven hautausmailla jätteet lajitellaan maatuvaan jätteeseen, energiajätteeseen, sekajätteeseen, lasiin ja metalliin. Lajittelussa on Kari Kouhian mukaan parantamisen varaa.

– Maatuvan jätteen seassa on liian usein muovia. Kompostoimme maatuvan jätteen hautausmaan käyttöön ja saamme siitä multaa. Seassa oleva muovi hankaloittaa mullan käyttöä.

Jouluajan lisäksi hautausmaiden jätehuiput ajoittuvat alkukesään, jolloin haudoille istutetaan kesäkukat sekä syksyyn, jolloin vuorossa on kanervien istutus ja havujen tuonti.

Jouluisten ja ylipäätään talvisten hautausmaakäyntien osalta Kouhia muistuttaa vielä, että keliolosuhteet kannattaa ottaa huomioon.

– Kaikkia väyliä ei pystytä auraamaan eikä hiekoittamaan. Siksi kannattaa valita tarkoituksenmukaiset jalkineet hautausmaakäynnille.

Parkkipaikoille Kouhia toivoo malttia ja joulumieltä.

– Parkkipaikat täyttyvät ja ruuhkia tulee, sillä parkkipaikkaa ei voida mitoittaa huippusesonkien mukaisesti, hän sanoo.

Lisäksi hänellä on yksi ympärivuotinen, joskin enemmän kesään liittyvä toive.

– Mikäli hautausmaan sisäpuolelle täytyy ajaa esimerkiksi terveydellisistä syistä, niin saa kyllä tehdä. Toivomme kuitenkin, että näissä tilanteissa selvitettäisiin etukäteen, onko hautausmaalla kyseisenä aikana mitään tilaisuutta, Kouhia sanoo.

– Toisinaan on käynyt niin, että hautaussaaton ollessa liikkeellä jostakin on tullut kesken kaiken auto. Sellaiset tilanteet ovat ikäviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.