Vanhalle hirsitalolle uusi elämä – alennustilasta kuusihenkisen perheen kodiksi

Anu , Manu ja Louna Rekola Lounatuulen talossaan. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Lounatuulen talon eteisen mustavalkoista kaakelilattiaa ja valkoisia hirsiseiniä katsoessa on vaikea uskoa, millaisessa kunnossa rakennus oli, kun Anu ja Manu Rekola kesäkuussa ostivat sen.

Klaukkalassa sijaitseva Ali-Tilkan kantatilan päärakennus oli ollut ainakin kymmenen vuoden ajan vuokrattuna, ja joidenkin vuokralaisten lemmikit olivat saaneet tehdä tarpeensa asuintiloihin.

– Etsimme isoa hirsitaloa. Käytyäni kurkkimassa tätä ulkopuolelta otin heti yhteyttä välittäjään, Manu Rekola kertoo.

Näyttöä sovittaessa välittäjä oli kakistellut ja kertonut sitten lemmikkien ulosteen aiheuttamasta hajuongelmasta. Lisäksi vanhimmalta osaltaan 1900-luvun alkupuolella rakennettu talo kärsi kosteusongelmista. Homettakin oli.

Ja haisihan siellä, suorastaan lemusi. Rekolat tiesivät kuitenkin kokemuksesta, että hirsitalon pystyy korjaamaan kun vain purkaa tarpeeksi. He ovat aiemmin remontoineet rintamamiestalon ja hirsitalon. Kolmanteen taloprojektiin he ryhtyivät, koska silloinen koti sijaitsi nyt nelilapsisen perheen kannalta liian kaukana palveluista.

Talon kunto pudotti sen hintaa. Moni pelkäsi tarjouksen jättämistä. Rekolat puntaroivat asiaa – muun muassa sitä olisiko haju imeytynyt myös hirsiin. He jättivät tarjouksen, joka hyväksyttiin. Kaupat lyötiin lukkoon juhannuksen aatonaattona ja remontti käynnistyi juhannusaattona.

– Oli se happy day kun tultiin avainten kanssa talolle pieni skumppapullo mukana, Rekolat nyt muistelevat.

Manu Rekolalla oli palava halu päästä remppahommiin.

– Otin tämän kesätyönä, markkinointialan yrittäjänä työskentelevä perheenisä kertoo.

Hidas remonttitahti ei ole Rekoloita varten. Heille oli myös tärkeää, että talo olisi asumiskunnossa siihen mennessä, kun Lukaksen 6v., Maxin 8v. ja Pepin 14v. koulu Nurmijärvellä alkaisi. Nyt kolmekuinen Louna, jolta Rekoloiden uusi koti on saanut nimensä, köllötteli vielä tuolloin äitinsä vatsassa.

Manu Rekola teki koko kesän hommia aamusta iltaan ilman vapaapäiviä. Anu-vaimo osallistui remonttiin parhaansa mukaan, mutta Lounan syntymän lähestyessä hän ei pystynyt enää kaikkiin töihin.

– Anua harmitti, kun hän ei voinut olla apuna, minua harmitti, kun en päässyt olemaan perheen luona, Manu Rekola kuvailee tilannetta.

Hän oli myös ajatellut olevansa mahdollisimman paljon läsnä perheen viimeiseksi ajatellun lapsen synnyttyä. Toisin kävi. Senkin jälkeen kun Louna oli 6. syyskuuta syntynyt, Manu Rekola joutui lähtemään aamuvarhain työmaalle. Remontti ei ollut valmistunut aikataulun mukaan, joten hän kyyditsi samalla lapset kouluun Klaukkalaan. Anu Rekola tuli talolle iltapäivällä vauvan kanssa ja lähti taas isommat lapset mukanaan takaisin vanhaan kotiin Sipooseen. Kun isäntä illalla palasi rakennukselta, hän kaatui suoraan sänkyyn.

– Nyt pahin on kuitenkin ohi, Anu Rekola iloitsee.

Perhe on jo asettunut taloksi. 350 neliön talosta valmiina ovat keittiö ja kolme alakerran huonetta. Myös yläkerta on maalia vaille valmis. Valmistumistaan odottavat kirjasto, jolle varattua tilaa puretaan parhaillaan, sali sekä vanhempien makuuhuone. Joulusaunaan ei päästä vielä tänä vuonna, ja talon ulkoremontti tehdään tulevana kesänä. Ulkoseinien väriksi on jo valittu vanha roosa.

– Ensi syksynä kaikki on vimosen päälle valmista, Manu Rekola vakuuttaa.

Moni haaveilee vanhan talon remontoinnista, ja Rekoloilta kysytään usein, kannattaako siihen ruveta.

– Jos tykkäät remontoinnista, kannattaa. Takapakkeja tulee kyllä, mutta unelmien perässä kannattaa mennä, Anu Rekola vakuuttaa.

– Jos olisimme kuunnelleet muiden mielipiteitä, emme olisi ruvenneet tähän. Me toivotaankin, että ihmiset rohkaistuisivat tällaisiin projekteihin, hän jatkaa.

– Jos et ole ammattilainen, tämä voi tuntua pelottavalta. Ei tämä kuitenkaan niin vaikeaa ole. Tärkeintä ei ole että osaat, vaan että sinulla on intohimo tähän, Manu Rekola komppaa.

Rekolat ovat tehneet mahdollisimman suuren osan remontista itse. Sähkö- ja putkitöissä he ovat käyttäneet ammattilaisia, samoin hirsien kengittämisessä. Lisäksi he ovat konsultoineet vanhojen talojen remontointiin perehtynyttä arkkitehti Pekka Saatsia Jos remontti olisi teetetty kokonaisuudessaan ulkopuolisella, se olisi Rekoloiden mukaan tullut maksamaan 300 000 euroa. Talon ostaessaan he arvelivat remontin hinnaksi itse tekemällä, tarkalla kilpailutuksella ja Viron halvempaa hintatasoa hyödyntämällä noin 150 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.