Joulujuhlia ei enää saa järjestää kirkossa – näin päätös näkyy Nurmijärven kouluissa

Syrjälän koulun liikuntasalissa ei voida pitää joulujuhlia tänä vuonna, kun liikuntasali on väistötilana musiikki- ja käsityöluokan remontin vuoksi joulukuun ajan. Rehtori Janne Taipale käy välillä kysymässä urakoitsijan edustajalta Olli Oinoselta missä remontin suhteen mennään. Riikka Laine

Riikka Laine

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjaus ei vaikuta juuri nurmijärveläiskoulujen lukukauden päätösjuhliin.

Apulaisoikeusasiamies linjasi marraskuussa, että koulun lukukauden päättäjäisjuhla ei voi olla uskonnon harjoittamiseksi katsottava tilaisuus. Hän piti myös ”lähtökohtaisesti ongelmallisena koulun lukukauden päättäjäisjuhlan järjestämistä kirkkosalissa”.

Nurmijärven kunnan opetuspäällikkö Kati Luostarisen ja sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan Nurmijärvellä suurin osa kouluista oli muutoinkin aikeissa järjestää juhlansa koulun omassa liikuntasalissa.

– Yksittäiset koulut ovat saattaneet joinakin vuosina järjestää joulujuhlia kirkoissa, Hirvonen ja Luostarinen kertovat.

Tänä vuonna klaukkalalainen Syrjälän koulu oli Hirvosen ja Luostarisen mukaan ainut kunnan opinahjoista, joka suunnitteli joulujuhlaa kirkkoon. Yhteinen joulujuhla oli tarkoitus pitää Klaukkalan kirkossa, jotta kaikki olisivat mahtuneet samaan tilaan kerralla, sillä koulussa tehtävän korjauksen vuoksi liikuntasali ei ole joulun alla käytössä.

Tarkoituksena oli, että osallistuminen olisi ollut vapaaehtoista ja niille, jotka eivät kirkkoon olisi halunneet, olisi järjestetty rinnakkaistilaisuus koululla.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan koulun joulujuhla on kuitenkin osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus oppilaille, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen.

Hirvosen ja Luostarisen mukaan Syrjälän koulussa asia ratkaistiinkin siten, että juhlan järjestämisen sijaan kirkossa järjestettiin konsertti, joka oli oppilaille täysin vapaaehtoinen. Tämän lisäksi koululla on järjestetty joulukuun aikana luokkakohtaisesti pienimuotoisia tilaisuuksia.

Kunnan edustajat kertovat sivistystoimen saaneen jonkun verran palautetta apulaisoikeusasiamiehen linjaukseen liittyen.

Hirvosen ja Luostarisen mukaansa on selvää, että kunnassa noudatetaan Opetushallituksen linjauksia.

Opetushallitus päivitti viime vuonna ohjeistustaan siten, että opetuksen järjestäjät voivat päättää, järjestetäänkö esi- ja perusopetuksen yhteydessä uskonnollisia tilaisuuksia. Uskonnolliset tilaisuudet ja toimitukset tulee kuitenkin järjestää erillään muusta toiminnasta. Opetushallitus ilmoitti pian apulaisoikeusasiamiehen päätöksen jälkeen lisäävänsä ohjeisiinsa myös viittauksen apulaisoikeusasiamiehen päätökseen.

Opetushallituksen ohjeistukset

Opetushallituksen linjauksen mukaan joulu- ja kevätjuhlat ovat osa opetusta ja toimintaa, johon oppilaiden tulee osallistua.

Opetushallituksen ohjeistuksissa ei suositella eikä kielletä uskonnollisia tilaisuuksia, vaan kunnat ja muut opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjät päättävät uskonnollisista tilaisuuksista itse.

Opetushallitus on jo aikaisemmin neuvonnassaan suosittanut, ettei kirkkoa tulisi käyttää koulujen päättäjäisjuhlien järjestämiseen.

Linjauksen mukaan juhliin voi sisältyä myös joitakin uskontoon viittaavia elementtejä. Tällaiset juhlatraditiot ovat Opetushallituksen mukaan osa suomalaista kulttuuria. Esimerkiksi juhlassa laulettava yksittäinen virsi ei perustuslakivaliokunnan linjauksen mukaisesti tee juhlasta vielä uskonnon harjoittamiseksi katsottavaa tilaisuutta.

Linjauksen mukaan koulun tulee tiedottaa oppilaiden huoltajia järjestettävistä tapahtumista ja niiden sisällöstä.

Tarvittaessa huoltajien kanssa voidaan sopia oppilasta koskevista yksilöllisistä järjestelyistä ja mahdollisesta vaihtoehtoisesta toiminnasta, jos huoltaja ei halua oppilaan osallistuvan kaikkeen juhlaan kuuluvaan ohjelmaan.

Koulujen kevät- tai joulukirkot ovat sen sijaan sallittuja, ja niihin osallistuminen on lapsille ja nuorille vapaaehtoista.

Uskonnolliset tilaisuudet tulee järjestää erillään koulun muusta toiminnasta ja niistä tulee kertoa lasten ja nuorten huoltajille riittävän ajoissa. Pois jääville oppilaille pitää järjestää vaihtoehtoista, mielekästä toimintaa.

Vaihtoehtoiset tilaisuudet järjestetään fyysisesti erillään uskonnollisesta tilaisuudesta. Erityisesti koulupäivän aikana pidettävien tilaisuuksien kohdalla käytännön järjestelyt tulee toteuttaa niin, ettei oppilaiden yhdenvertainen kohtelu vaarannu. Kouluilla on myös vastuu kaikkiin eri tilaisuuksiin osallistuvien oppilaiden turvallisuudesta.

Opetushallituksen ohjeistukset koskevat kaikkia koulutusasteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.