Matala palkka pakottaa Helsingin palomiehiä sivutöihin – "Voi olla turvallisuusriski asiakkaille"

Helsingin palohenkilöstö ry:n luottamusmies Jari Aalto ja varapuheenjohtaja Jon Poulsen. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan perustason palomies-ensihoitajien kuukausipalkka oli syyskuun lopulla Helsingissä 1 976 euroa, mikä on 149 euroa vähemmän kuin maan keskiarvo (2 125 euroa). Korkein perustason palkka oli Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella (2 365 euroa).

Palomiehen kuukausipalkka Helsingissä oli 1 870 euroa, mikä oli 154 euroa vähemmän kuin maan keskiarvo eli 2 024 euroa. Korkein palomiehen palkka oli Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen 2 205 euroa.

– Muuta Suomea alhaisemmat palkat Helsingissä johtuvat työnantajan linjauksista ja kaupungin ts-kehittämisryhmän huonosta johtamisesta, sanovat Helsingin palohenkilöstö ry:n varapuheenjohtaja Jon Poulsen ja luottamusmies Jari Aalto

Ts viittaa kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimukseen.

– Matala palkka myös pakottaa palomiehiä tekemään muita töitä, mikä vaikuttaa negatiivisesti työssä jaksamiseen. Sivutöiden tekeminen vaativan työn rinnalla voi olla työhyvinvointi- ja sitä kautta turvallisuusriski myös asiakkaille.

Poulsenin ja Aallon mukaan aiemmin 15–20 vuotta talossa palvelleet saivat ylipalomiehen viran, jolloin palkka oli Uudellamaalla kilpailukykyinen. Vuosi sitten ylipalomiehen virat muutettiin työnantajan direktio-oikeudella palomiehen viroiksi ja kompensaatio ei ole täysimääräisesti ohjattu muihin tehtävälisiin eli palkkakehitys on huonontunut.

– Käytännössä perustason palomies-ensihoitaja saavuttaa palkkahuippunsa nykyään kymmenessä vuodessa, Poulsen ja Aalto jatkavat.

Heidän mielestään työnantaja (Helsingin pelastuslaitos ja kaupungin ts-ryhmä) myös katsoo, että esimerkiksi palotarkastajilla tulee olla parempi kokonaisansio kuin palomiehillä, vaikka palomiehet tekevät pyhät ja viikonloput töitä yötä päivää ja melkein seitsemän viikkoa enemmän työtä vuodessa kuin palotarkastajat tai muu toimistoväki.

– Muualla pelastuslaitokset ovat liikelaitoksia, jolloin niillä on ollut vapaammat kädet maksaa paremmin palomiehille. Ne eivät ehkä ole myöskään tuijottaneet vuosiansiota työtehtävien vaativuutta verratessa, vaan haittalisillä on ollut oma arvonsa.

Poulsenin ja Aallon mielestä Helsingissä kaupungin tehtävien vaativuuden arviointiprosessissa on ollut vaikeuksia vuosikausia, jonka vuoksi palomiehet vuonna 2014 haastoivat kaupungin oikeuteen tasa-arvoisesta palkkauksesta.

Poulsen ja Aalto kertovat, että Helsingissä moni palomies harkitsee alan vaihtoa tai hakeutumista eri työnantajalle. Asia selviää Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksesta vuodelta 2018.

– Ennakoimme vaikeuksia rekrytoinnissa, matala palkka korostuu kun ottaa huomioon Helsingin suuret elinkustannukset. Lähivuosina Helsinkiin on suunnitteilla noin 100 uutta palomiehen virkaa, mistä ne löytyvät, Poulsen ja Aalto kysyvät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.