Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten valtuutetut haluvat yksityistiehankkeelle aikalisän

Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki keskiviikkona valtuustoaloitteen, jossa se esittää, että tähän asti Nurmijärven kunnan hoidossa olleet tiet säilytetään kunnan hoitovastuulla ja meneillään oleva yksityistiehanke keskeytetään 2021 loppuun asti.

– Tuona aikana laaditaan yksityistiekriteeristö ja saadaan selville mahdollinen maakuntahallinnon tuleminen, jota varten Sipilän hallitus on valmistellut yksityistielakiuudistuksen, todetaan aloitteessa.

Valtuustoryhmä on sitä mieltä, että uuden lain mukainen kuntien tielautakuntien lakkauttaminen on ainoastaan hallinnollinen toimenpide, jolla hallinto ja siitä tulevat kustannukset siirrettiin ely-keskuksille. Valtuutettujen mielestä kunnan vastuulle jää edelleen teiden hoito- ja kunnossapitovelvoite.

– Kunta ei voi yksipuolisesti sanoa irti voimassa olevia hoitosopimuksia, vaan niistä on aina neuvoteltava hoitosopimuksen piirissä olevien talouksien kanssa erikseen. Kunta ei voi siirtää jo kunnan hallussa olevia teitä yksipuolisesti asukkaiden hoidettavaksi, todetaan aloitteessa.

Valtuutettujen mielestä on selvinnyt, että useat siirtolistoilla olevat tiet ovat todellisuudessa kunnan teitä, koska näiden teiden varsilla asuvilla ei ole tontti- ja talonkauppakirjoissa minkäänlaista mainintaa yksityistierasitteesta.

– Näin isosta hankkeesta on aina tehtävä vaikutusarvio, jota ei ole tehty.

Yksityistiesuunnitelman toteuttaminen loukkaa valtuustoryhmän mielestä kuntalaisten yhdenvertaisuusperiaatetta, haittaa kunnan kehittämistä ja heikentää sen elinvoimaisuutta.

– Hanke on myös ristiriidassa kunnan Ylpeästi lande -markkinointistrategian kanssa. Asemakaava-alueiden ulkopuolella asuu hyviä veronmaksajia, joita kuntaan kannattaisi houkutella lisää. Tavoitetta ei edistetä ainakaan sysäämällä tienhoito asukkaiden vastuulle.

Valtuustoryhmän mukaan hyvä hallintotapa velvoittaa kansalaisten tasapuoliseen kohteluun, johdonmukaisuuteen ja syrjimättömyyteen.

– Kunnallis- ja kiinteistövero nousevat Nurmijärvellä. Veroista on saatava yhdenvertainen vastine niin haja-asutusalueella kuin taajama-alueella, todetaan perussuomalaisten valtuustoryhmän aloitteessa.