Joukko valtuutettuja väittää: edes koulut eivät saisi tietoa al-Holin tulokkaista – operaation salaaminen kansalaisilta aiheuttaa huolestuneisuutta

Moni maahanmuuttajanuori ajattelee, että päätös Suomeen muutosta on tehyt heidän tulevaisuutensa turvaamiseksi. Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Oppositiopuolueiden helsinkiläiset kaupunginvaltuutetut ovat lähettäneet sisäministeri Maria Ohisalolle ja apulaispormestari Sanna Vesikansalle tietopyynnön siitä, miten sisäministeriö ja Helsingin sote-virasto ovat varautuneet vastaanottamaan al-Holin leiriltä tulevia.

Tietopyynnön allekirjoittaneet 21 valtuutettua haluavat tietää, onko sote-toimiala varautunut vastaanottamaan al-Holin leiristä sekä aikuisia että alaikäisiä, ja millaisia toimia varautuminen sisältää.

– Miten sisäministeriö ja kaupunki pystyvät varmistamaan sen, ettei kalifaatista palaavista aiheudu turvallisuusuhkaa muille helsinkiläisille, valtuutetut kysyvät.

– Entä mihin toimiin sisäministeriö ryhtyy sen varmistamiseksi, etteivät kalifaatista palaavat ala värvätä tuttaviaan jihadisteiksi?

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen kansanedustajat liittyivät alkuviikosta perussuomalaisten välikysymykseen eduskunnassa sen selvittämiseksi, onko hallitus tuomassa Isis-taistelijoiden perheitä Suomeen.

Välikysymyksessä ollaan huolissaan siitä, huomioiko hallitus palaajiin liittyviä Supon riskiarvioita ja onko hallitus ymmärtänyt, millainen kansallinen turvallisuusriski heidän kotiuttamisensa on.

Helsingillä on lastensuojelulaissa säädetty erityisvelvoite vastaanottaa lapsia, joiden kummallakaan vanhemmalla ei ole kotikuntaa Suomessa.

Valtuutettujen tietojen mukaan Helsingin sote-virasto on varautunut vastaanottamaan Syyrian al-Holin leiriltä palaavia.

– Koska kotiutettavien henkilötiedot ovat salassa pidettäviä, alaikäisistä ei saada tietoa, ovatko he esimerkiksi 17,5- vai 2-vuotiaita tai onko tulijoiden joukossa myös täysi-ikäisiä, tietopyynnön tekijät huomauttavat.

Tietoa tulijoiden henkilöllisyydestä ei valtuutettujen mukaan annettaisi myöskään kasvatuksen ja koulutuksen virastolle.

– Niinpä esimerkiksi koulujen henkilökunta tai oppilaat eivät saa tietoa siitä, sijoitetaanko kouluun kalifaatissa mahdollisesti sotatoimiin osallistuneita nuoria.

Tulijoiden osalta toimittaisiin kuten vuonna 2015 tulleiden turvapaikanhakijoiden suhteen eli opetukseen otettaisiin kaikki Helsingissä asuvat tai oleskelevat oppivelvollisuusikäiset.

Samoin päiväkotipaikkoja myönnettäisiin hakemuksesta, kuten yleensäkin.

Suojelupoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että al-Holin leiriltä palaajat lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

– Tämän lisäksi mahdollisesti sotatoimiin osallistuneiden lapsisotilaiden läsnäolo kouluissa voisi aiheuttaa turvattomuutta, allekirjoittajat toteavat.

– Radikalisoituneiden henkilöiden palauttaminen Suomeen on riskialtista ja operaation salaaminen kansalaisilta aiheuttaa huolestuneisuutta.

Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoskivahvisti tiistaina Ylelle, että sosiaali- ja terveystoimi on jo loppukeväästä lähtien varautunut siihen, että Syyrian taistelualueelta voisi palata Helsinkiin lapsia ja äitejä.

Hän ei ottanut kantaa siihen, tultaisiinko palautettavat lapset huostaanottamaan.

Al-Holin leirillä on Ylen mukaan noin 40 suomalaista: kymmenkunta naista ja noin 30 lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.