Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

60 prosenttia yksityistiekunnista aktivoitunut – liikenteellisesti merkittäviä kunta tukee muita enemmän

Nurmijärvellä käytössä oleva yksityisteiden avustusjärjestelmä uudistuu ensi vuonna. Noin 60 prosenttia tiekunnista on tätä varten aktivoitunut.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen muistuttaa, että uusi yksityistielaki tuli voimaan kuluvan vuoden alussa, ja sen mukaisesti kunta ei voi avustaa ei-toimivia tiekuntia (yksityisteitä).

– Kunnan ja tiekuntien väliset hoitosopimukset eivät ole enää voimassa 1.1.2019 alkaen. Kunta on kuitenkin päättänyt hoitaa näitä yksityisteitä vappuun 2020 asti, mikäli tiekunnat eivät tätä vastusta.

Kunta on valmistelemassa uutta yksityisteiden avustusjärjestelmää, jonka on määrä tulla voimaan loppukeväästä 2020. Toimivat tiekunnat voivat hakea kunnossapitoavustusta uuden avustusjärjestelmän kriteerien mukaisesti.

– Tarkoituksena on, että liikenteellisesti merkittävät yksityistiet tulevat saamaan suuremman avustuksen kuin vähemmän merkittävät yksityistiet. Lisäksi toimivat yksityistiet voivat hakea valtiolta ja kunnalta avustusta perusparannustöihin.

– Tämän hetkisen käsityksen mukaan ensi vuonna kunnalla olisi yksityisteiden kunnossapitoon ja avustamiseen käytössä kokonaisuudessa noin 550 000 euroa.

Kuluvalle vuodelle oli käytössä suunnilleen samansuuruinen summa.

– Uusi avustusjärjestelmä avustusperiaatteineen on tavoitteena saada kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn ja päätettäväksi alkuvuoden 2020 aikana. Kunnanhallituksen lähetekeskustelujen osalta asian käsittely käynnistynee jo joulukuussa 2019.

Kunta ei voi yksipuolisesti myöntää tiekunnille avustusta vaan näiden tulee hakea sitä.

– Tämän takia olisi erittäin tärkeää, että ns. nukkuvien yksityisteiden tiekunnat alkaisivat toimia lain edellyttämällä tavalla. Tiekunta ja sen valitsema hoitokunta/toimitsijamies voi käyttää virallista puhe- ja toimivaltaa yksityistiensä asioissa.

Kunnassa on tänä vuonna ollut yksi työntekijä avustamassa tiehoitokuntien uudelleen järjestäytymisessä.

– Tavoitteena on, että yksityisteiden projektinhoitaja voisi jatkaa myös ensi vuonna.

Noin 110 tiekuntaa on ollut niin sanottujen hoitosopimusten piirissä. Tällä hetkellä noin 60 prosenttia näistä tiekunnista on herännyt tai on aktiivisesti heräämässä.

– Tiedottamisesta, kuulutuksista, lehtijutuista, somekirjoitteluista ja tiedotteiden postilaatikkojakeluista huolimatta noin 30 prosenttia tiekunnista ei ole vielä aktivoitunut millään tavalla ja niin sanotusti ”nukkuu” edelleen.

– Tiekunnista noin 10 prosenttia ei ole ollut halukkaita aktivoitumaan, vaikka niihin on oltu yhteydessä.

Kokonaisuudessaan tiekuntien aktivointityö on kuitenkin Jouko Lehtosen mukaan edennyt hyvin.

– Tiedostamme, että työsarkaa on paljon vielä jäljellä, hanke on työmäärältään suuri ja se edellyttää kaikkien tahojen aktiivisuutta ja hyvää yhteistyötä.

Yksityistieasioiden valmistelumateriaali on katsottavissa kunnan kotisivulta (yksityistiet –teemasivu): www.nurmijarvi.fi/?s=yksityistiet