Seitsemän veljestä pian 150-vuotias – Suomen "Aleksis Kivi" pääkaupunki Nurmijärvi mukana järjestelyissä

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi vuonna 1870 Aleksis Kiven pääteoksen Seitsemän veljestä neljänä erillisenä vihkona. Ensimmäisen vihkon julkaisemisesta tulee helmikuussa 2020 kuluneeksi 150 vuotta.

Julkaisemisen juhlapäivä on maaginen 02.02.2020. Myös Aleksis Kiven päivää vietetään ensi lokakuussa mieleen jäävänä päivämääränä 10.10.2020. Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden vietto asettuu juhlavuoden projektityöntekijä Janne Raudaskosken mukaan niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin näiden kahden päivämäärän väliselle ajanjaksolle.

Raudaskosken tehtävänä on muun muassa hoitaa juhlavuoden viestintää ja koordinointia sekä tuottaa tapahtumia juhlavuotta varten.

– Seitsemän veljestä on nerokas kirja. Tehdään yhdessä hieno juhlavuosi, niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin, Raudaskoski innostaa. Hän haastaa kaikenlaiset toimijat järjestämään juhlavuoteen liittyviä tapahtumia ja huomioimaan juhlavuoden omassa tekemisessään.

Juhlavuodelle on tulossa omat kotisivut, joihin tulee tapahtumakalenteri. Tapahtumakalenteriin voi ilmoittaa juhlavuoden tapahtumien tietoja. Myös kunnan tiedotuslehti keskittyy vahvasti juhlavuoden aiheeseen.

– Idea juhlavuoden järjestämisestä tuli Aleksis Kiven Seuralta. Nurmijärvi lähti Suomen ”Aleksis Kivi pääkaupunkina” mukaan järjestelyihin, Raudaskoski kertoo.

Aleksis Kiven Seuran lisäksi Nurmijärven kunnalla on useita yhteistyökumppaneita, muun muassa Lukuliike.

– Tiedossa on monia tapahtumia ja juttuja, mutta kaikkia niitä ei voi vielä paljastaa, Raudaskoski sanoo.

Juhlavuoden ohjelma julkistetaan ensi vuoden alussa, mutta joitakin paljastuksia Raudaskoski tekee jo nyt. Varsinaiseen h-hetkeen eli helmikuun 2. päivälle on luvassa Nurmijärven kirjaston lukumaraton, jossa Seitsemää veljestä luetaan nonstoppina. Lukumaratoniin osallistuvat myös Tuusulan ja Siuntion kirjastot.

– Tavoitteena on haastaa ihmiset lukemaan Seitsemää veljestä ja kuuntelemaan sitä äänikirjana. Juhlavuonna korostetaan lukutaidon merkitystä yhteiskunnan jäseneksi kasvamisessa, ja sehän on myös Seitsemän veljeksen teema, Raudaskoski sanoo.

Nurmijärven museon Seitsemän veljestä –nettisivusto uudistuu vuoden aikana, ja jo 2. helmikuuta julkaistaan Sielunveljesi –testi. Testin tulos kertoo, ketä veljestä testin tekijä muistuttaa. Sivuston toteuttavat Melon Arbus Productions ja Nurmijärven museo.

Juhlavuoden alkuun on tulossa myös Nurmijärven Tanssiopiston ja Nurmijärven Musiikkiopiston yhteistyönä 150 esiintyjän projekti 7xMe – Heijastumia Seitsemästä veljeksestä. Sitä esitetään viikon ajan helmikuussa. Myös Kivi-juhlat esittää tulevana kesänä Taaborilla Samuli Reunasen ohjaaman Seitsemän veljestä -näytelmän.

Maaliskuussa Monikkosaliin saapuu vierailulle klovneriaan erikoistunut ammattiteatteriryhmä Red Nose Company. Ryhmä esittää juhlavuosispesiaalinsa Don Quijote Seitsemän veljestä.

Odotettavissa on myös ainakin kaksi juhlavuoden aiheeseen liittyvää näyttelyä Galleria Villessä, Erkki Tantun Seitsemän Veljeksen alkuperäiskuvitusten näyttely helmi–maaliskuussa sekä Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljeksen kuvitussuurennosten näyttely huhtikuussa.

Kesällä Nurmijärven kirjasto järjestää lapsille sanataidepajan, johon liittyy käynti Aleksis Kiven kotitalolla. Liikuntapalvelut puolestaan järjestää alkusyksystä Seitsemän veljeksen vaelluksen Nurmijärven kirkonkylältä Palojoelle.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut