Louhintahiekalla noin 160 hehtaaria maata Raalassa – kunta ei käytä etuosto-oikeutta uusimpaan kauppaan

Louhintahiekka Oy:n yva-menettelyssä oleva alue sijaitsee Hämeentien ja Hynnänkorventien väliin jäävällä alueella Raalassa. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Raalan ja Nukarin alueen asukkailta on tullut Nurmijärven kunnalle joitakin toiveita siitä, että kunta käyttäisi etuosto-oikeuttaan Louhintahiekka Oy:n maakaupoissa.

Etuosto-oikeuden käyttämismahdollisuus tuotiin Nurmijärven kunnan maankäyttöpäällikkö Hannu Kujalan mukaan tiedoksi kunnanhallituksen kokoukseen 18. marraskuuta. Etuostolain mukaan kunnalle kuuluvat tehtävät hoitaa kunnanhallitus.

Kunnanhallitus ei kuitenkaan päättänyt käyttää etuosto-oikeutta. Syynä tähän oli Kujalan mukaan se, ettei etuosto-oikeuden käyttämiselle ollut lain mukaista edellytystä.

– Etuostolain 1 §:n mukaan etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten. Mikään mainituista edellytyksistä ei täyttynyt kyseisen kiinteistökaupan osalta, Kujala kertoo.

Kyseisellä kiinteistökaupalla Kujala tarkoittaa Louhintahiekka Oy:n tuoreinta, elokuussa tehtyä maakauppaa. Etuosto-oikeus sen osalta päättyi perjantaina 22. marraskuuta.

– Lisäksi kyseessä oli määräosan kauppa eli Louhintahiekka omisti jo kolmanneksen kohteesta, jolloin myös yhteisomistus olisi ollut hankalaa käytännön toimintojen kannalta, Kujala jatkaa.

Louhintahiekka on ostanut Raalan alueelta merkittävän määrän maata, noin 160 hehtaaria. Pääosa maanostoista on tapahtunut tämän vuoden aikana.

Noin 44 hehtaarin aluetta yritys aikoo käyttää kiviaineksen louhintaan ja pilaantumattomien maa-ainesten loppusijoitukseen. Hanke on parhaillaan vaiheessa, jossa Uudenmaan ely-keskus käsittelee sen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.

Louhintahiekka Oy:n projektipäällikkö Jyrki Vainionpään mukaan muut ostetut maa-alueet ovat lähinnä peltoa, jota ei hänen mukaansa voi käyttää kuin maanviljelyyn. Hänen mukaansa niiden hankinta ei liity yrityksen yva-menettelyssä olevaan hankkeeseen.

– Yva-alue on se mikä on ja sille haetaan lupaa, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 2. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 3. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 3. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 4. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 5. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 14. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 15. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.