Tyhjennysväleihin tulossa pidennyksiä, mutta hyötyjätekeräyksen velvoitteet laajenemassa

Jätehuoltomääräyksiä on tarkoitus yhtenäistää Kiertokapula Oy:n toimialueella, johon Nurmijärvikin kuuluu. jussi miettinen

Riitta Ketola

Kuntien yhteinen jätehuoltoviranomainen, jätelautakunta Kolmenkierto, on valmistellut ehdotuksen jätehuoltomääräysten päivittämisestä toimialueellaan.

Jätehuoltomääräykset ovat olleet alueelliset koskien kaikkia jätelautakunnan toimialueen kuntia 1.9.2015 alkaen. Nyt määräysten ehdotetaan laajenevan koskemaan myös Nurmijärveä, jonka voimassa olevat jätehuoltomääräykset ovat vuodelta 2007.

Tavoitteena on määräysten yhtenäistäminen samanlaisiksi koko Kiertokapula Oy:n toimialueella.

Nurmijärven kunnan asukkaiden osalta merkittävimpiä muutoksia ehdotuksessa voimassa oleviin määräyksiin verrattuna ovat hyötyjätejakeiden (kartonki-, lasi-, metallipakkausjäte ja myöhemmin muovipakkausjäte) erilliskeräysvelvoitteiden laajeneminen.

Määräyksessä ehdotetaan kartonkipakkausjätteen erilliskeräystä asuinkiinteistöille viidestä huoneistosta ylöspäin sekä lasi- ja metallipakkausjätteen erilliskeräystä kymmenestä huoneistosta ylöspäin.

Asuinkiinteistöille, kuten taloyhtiöille, ehdotetaan annettavaksi aikaa muutosten toteuttamiseen neljä kuukautta määräysten voimaantulosta. Myöhemmin voimaantulevaksi ehdotetaan myös muovijätteen erilliskeräysvelvoitetta, joka koskisi asuinkiinteistöjä viidestä huoneistosta ylöspäin.

Toinen merkittävä muutos on tulossa tyhjennysväleihin. Ehdotuksessa esitetään esimerkiksi, että sekajätteen pisin tyhjennysväli olisi jatkossa enintään neljä viikkoa ympäri vuoden. Tällä hetkellä sekajäteastiat on tyhjennettävä kesäaikaan kahden viikon välein.

Kuivajäteastian pisin tyhjennysväli olisi jatkossa enintään kahdeksan viikkoa, mikäli kiinteistöllä erilliskerätään tai kompostoidaan biojäte.

Enintään kahdeksan viikon tyhjennysvälin saisi suoraan ilmoittamalla jätteenkuljettajalle kompostoinnista tai biojätteen erilliskeräyksestä, hakemuksia jätelautakuntaan ei enää tarvittaisi. Kahdeksaa viikkoa pidemmät tyhjennysvälit kuivajäteastialle haetaan kuitenkin jätelautakunnalta poikkeamana jätehuoltomääräyksistä.

Biojätteen tyhjennysväli ehdotetaan pidennettäväksi kahteen viikkoon ympäri vuoden.

Asumisessa syntyvän jätevesilietteen tyhjennysvälin ehdotetaan pysyvän ennallaan. Säiliöt on tyhjennettävä kerran vuodessa tai useammin, mikäli ne sisältävät käymälävesiä. Pelkästään pesuvesiä sisältävät harmaavesisäiliöt ehdotetaan tyhjennettäviksi vähintään kerran kolmessa vuodessa.

Lietteen omatoiminen käsittely muuttuisi ilmoitusvelvolliseksi, kun käsitellään oman talouden lietteitä. Mikäli käsitellään enintään neljän asuinkiinteistön lietteitä omatoimisesti, tulee uusien määräysten mukaan hakea poikkeamista jätehuoltomääräyksistä jätelautakunnalta.

Ehdotetut jätehuoltomääräykset sisältävät Nurmijärven nykyisiin määräyksiin verrattuna myös monia muita pienempiä muutoksia.

Jätelautakunta Kolmenkiertoon kuuluvat Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski.

Tieto

Ehdotus jätehuoltomääräysten päivittämisestä on asetettu nähtäville 1.11.–31.12.2019 väliseksi ajaksi, jona aikana mielipiteitä asiasta voi jättää jätelautakunnalle kirjallisesti.

Kuulutusasiakirjat, määräysehdotus ja tarkemmat yhteystiedot ovat nähtävillä Nurmijärven kunnan verkkosivuilla sekä jätelautakunta Kolmenkierron verkkosivuilla osoitteessa www.kolmenkierto.fi.

Ehdotuksesta voi myös keskustella ja esittää mielipiteitä otakantaa.fi -palvelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.