Nurmijärvi -19 lupaa uudenlaista aktiivisuutta kuntaan – aloittaa keskustelemalla ahneudesta

Rajamäellä järjestetään ensi sunnuntaina 24.11. klo 14–17 kaikille avoin keskustelutilaisuus nimellä Iltapäivä ahneudesta. Tapahtumassa käydään keskustelua ahneudesta, kohtuudesta ja siitä, kuinka elämme ihmisiksi.

Puhumassa on Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka, Huipputuloiset – Suomen rikkain promille -kirjan toinen tekijä, akatemiatutkija Hanna Kuusela, Hyvinvointivaltion läpimurto -kirjan tekijä, filosofian tohtori Päivi Uljas sekä Sanat haltuun – nuorten lukutaidon puolesta -kampanjan vetäjä, toimittaja Aleksis Salusjärvi Esiintyjänä kuullaan kantaaottavista sanoituksistaan tunnettua rap-artisti Palefacea.

Keskustelun järjestää nimellä Nurmijärvi -19 esiintyvä uusi toimintaporukka. Keskustelun vetää sen perustajiin kuuluva Sampo Laurikainen

Hän on pitkän linjan kulttuurin ammattilainen, kulttuurituottaja ja mm. Käpylän entinen asukasvaikuttaja, joka on kotiutumassa pikku hiljaa Nurmijärvelle – jos julkinen liikenne suo.

Mutta mistä kaikki alkoi ja mitä Nurmijärvi 19 tulee tekemään?

– Muutin osa-aikaiseksi nurmijärveläiseksi vajaa kaksi vuotta sitten, kun tapasin kivan naisen, joka asustelee täällä peltojen keskellä. Olen duunissa Helsingin kaupungilla ja oma asunto on vielä siellä. Jos ei linja-autokyyti täältä aamuisin helpotu, taidan jäädäkin muutamaksi viimeiseksi vuodeksi arki-stadilaiseksi ennen eläkettä, Laurikainen kertoo.

Hän kertoo kiinnostuneensa Nurmijärvestä ja nurmijärveläisyydestä tavattuaan paikkakunnalla paljon mukavia ihmisiä ja ymmärrettyään, että täällä on monenlaista toimeliaisuutta niin kulttuurin kuin yhteisten asioiden hoitamisenkin alueilla.

– Olen aina ollut kansalaisjärjestö-ihminen ja jo ammatin vuoksi tietenkin taide- ja kulttuuritoiminta on osa minua. Olen ollut perustamassa Käpylään toimintakeskusta, kyläjuhlia ja erilaisia arjen kamppailuja milloin koulujen, milloin kirjaston tai terveysaseman puolesta ja uskon aktivismiin ja yhteiseen toimintaan.

– Tällaisena tuottajana innostuin ensimmäiseksi Taaborinvuoresta ja siellä Kivi-juhlilla toimivista ihmisistä. Olen ennen Stadille siirtymistäni vetänyt ohjelmatoimistoa, jossa myin Tuomari Nurmiota, Dave Lindholmia, Pelle Miljoonaa, Baddingia ja paljon muita ja tuotin niin Mustikkamaan juhannusta, Käpylän Kyläjuhlia, Maailma kylässä -festaria kuin Sambakarvevaaleja ja vaikkapa Stadin tansseja.

– Skootterilla kyliä kierrellessäni, olen miettinyt miten hienoja paikkoja täällä olisi erilaisten tapahtumien järjestämiseen ja miten niitä voisi yhteisöllisesti tuottaa. Ajatukset siis itävät ja uskallan luvata, että jotain tapahtuu tulevina vuosina. Ja eläkeläisenä sitten hurjistun ihan! Laurikainen nauraa.

Nurmijärvi -19 -toimintaryhmän ensimmäinen yhteistuotos on siis Iltapäivä ahneudesta. Laurikainen kertoo aiheen olleen uusien tuttavuuksiensa kautta kootun ryhmän yhteinen idea.

– Saimme lopullisen kimmokkeen Anu Kantolan ja ennen Nurmijärvelläkin vaikuttaneen tutkija Hanna Kuuselan kirjasta rikkaiden asenteista yhteiskunnassa.

– Teemasta päätimme jo hieman ennen kirjan julkistamista, mutta ikävä sanoa, että se nousee jatkuvasti entistä suuremmaksi ongelmaksi ihan kaikkialla, poliittisissa keskusteluissa, teatterissa, elokuvissa.

Ensimmäisenä tapahtumapaikkana toimii Rajamäen kirkko, mutta Laurikaisen mukaan porukkaa järjestää keskusteluja ja tapaamisia aina erikseen valituissa paikoissa.

– Keskustelu jatkuu uusilla aiheilla jo heti helmikuussa, jolloin teemana on turvattomuus, sen todelliset ja kuvitellut syyt ja miten sillä pelataan politiikassa.

– Olen törmännyt täällä paikallisissa keskusteluryhmissä asenteisiin, joiden kaltaisia en ole ennen juuri silmästä silmään tavannut. Samat henkilöt tönivät kuntaa ja sen työntekijöitä, valittavat miten maksavat veroja ilman, että tarvitsevat mitään palveluja kunnalta ja esittävät mieluummin veroja valtion ja kunnan harteille kuin omilleen. Samalla ihmisten ihan ymmärrettäviä pelonaiheita lietsotaan ja viitataan erilaisiin salaliittoihin verhotusti tai ihan suoraankin.

– Tämä vie uskoa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja vaikuttaa ihmisten haluun osallistua keskusteluun ja ilmoittautua myös julkiselle areenalle ehdokkaaksi vaaleihin jne. Me tarvitsemme parhaat ihmiset kunnallispolitiikkaan, ja heille haluaisin antaa tukea puoluekannasta riippumatta.

Samalla Laurikainen paljastaa, että vaikka ensimmäiset tapahtumat ovat keskustelumuotoisia, niin ryhmän on tarkoitus järjestää jatkossa luultavimmin jotain muutakin.

– Iltamia, konsertteja, tapahtumia kylille, taidetta ja suomalaista hulluutta. Pyrimme keräämään ihmisiä yhteen keksimään uusia tapoja olla nurmijärveläinen.

– Etsimme meistä yhdessä toimeliasta ihmistä, joka on iso pääoma kunnalle ja sen hengelle. Ihmisten enemmistö on kuitenkin yhteisvastuullisuutta tuntevia ja kykeneviä kehittämään elämää Nurmijärvellä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut