Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaihto-oppilasvuosi on avannut silmiä – "Kaukaa näkee paremmin lähelle"

Kirkonkyläläinen Viivi Korhonen on viettänyt kolme kuukautta Yhdysvalloissa rotaryvaihto-oppilaana 13 000 asukkaan Stoughtonissa, Wisconsinissa.

Stoughton sijaitsee reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Chicagosta pohjoiseen, jossa Korhonen käy koulua tuhannen oppilaan Stoughton High Schoolissa. Koulussa hän opiskelee englannin, biologian, psykologian ja matematiikan lisäksi markkinointia ja tutustuu erilaisisiin hyvinvointiammatteihin.

– Englannin kielen kanssa ei ole enää juurikaan ongelmia. Alkuun vaikeinta oli puhuminen, sillä ajattelin nopeammin kuin pystyin puhumaan, mutta nyt puhun jo ilman ylimääräistä miettimistä, Viivi Korhonen kertoo.

– Etenkin psykologian opettajani on ollut kiinnostunut kielitaitoni kehittymisestä, hän jatkaa.

Korhonen on mukana koulun maastojuoksujoukkueessa. Maastojuoksu on hänelle täysin uusi laji, koska on pelannut yhdeksän vuotta jalkapallomaalivahtina ensin NJS:n ja myöhemmin VJS:n riveissä.

– Olen alkanut tykkäämään maastojuoksusta ja olen saanut paljon kavereita joukkueesta. Meillä on joka viikko kisoja, jotka ovat rankkoja, mutta samalla niin hauskoja tapahtumia. Olen kisannut kolmesti ja joka kerta parantanut aikaani melkein minuutilla viiden kilometrin matkalla.

Rotaryvaihdolle on tyypillistä, että vaihto-oppilaalla on kahdesta neljään perhettä vuoden aikana. Lisäksi Korhonen käy joka keskiviikko rotarykokouksissa ja opettaa klubin jäsenille yhden uuden sanan suomeksi sekä kertoo, mitä on viikon aikana tehnyt.

Ensimmäinen isäntäperhe, jossa Korhonen vielä asuu, otti hänet heti osaksi perhettä ja teki tulon helpoksi. Perheessä on vuoden vanhempi sisar, jonka kautta vaihto-oppilas on saanut helposti kavereita.

– Olen tavannut myös seuraavan isäntäperheeni, jossa minulla on 9-, 7- ja 5-vuotiaat pikkusiskot ja 3-vuotias pikkuveli. Heidän kanssaan tulen viettämään joulun, josta olen todella innoissani. Lapset olivat aika ihmeissään, kun kerroin joulupukin asuvan Suomessa ja että olen tavannut hänet.

Korhosen mukaan kaikki on sujunut hienosti ja hän nauttii olostaan paljon. Isäntäklubin jäsenet ovat pyytäneet Viiviä laatimaan listan asioista, joita hän haluasi kokea vaihto-oppilasvuotensa aikana.

– Kaikki rotarit ovat todella ystävällisiä minulle, eräs jopa leipoi minulle suomalaisen mustikkapiirakan. En malta odottaa, mitä kaikkea saan vielä kokea täällä ollessani.

Korhonen kertoo olevansa kiitollinen Nurmijärven rotaryklubille, että mahdollistivat vaihto-oppilasvuoden hänelle.

– Näen nyt asioita, joita en arvostanut Suomessa asuessani. Piti tulla näin kauas, jotta opin näkemään lähelle, tyttö naurahtaa.