Vaihto-oppilasvuosi on avannut silmiä – "Kaukaa näkee paremmin lähelle"

Rotary on kansainvälinen palvelujärjestö. Viivi Korhosen isäntäklubin organisoimassa Food For Kidz -tapahtumassa pakattiin 225 000 ruoka-annosta hätäapuun. -

toimitus

Kirkonkyläläinen Viivi Korhonen on viettänyt kolme kuukautta Yhdysvalloissa rotaryvaihto-oppilaana 13 000 asukkaan Stoughtonissa, Wisconsinissa.

Stoughton sijaitsee reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Chicagosta pohjoiseen, jossa Korhonen käy koulua tuhannen oppilaan Stoughton High Schoolissa. Koulussa hän opiskelee englannin, biologian, psykologian ja matematiikan lisäksi markkinointia ja tutustuu erilaisisiin hyvinvointiammatteihin.

– Englannin kielen kanssa ei ole enää juurikaan ongelmia. Alkuun vaikeinta oli puhuminen, sillä ajattelin nopeammin kuin pystyin puhumaan, mutta nyt puhun jo ilman ylimääräistä miettimistä, Viivi Korhonen kertoo.

– Etenkin psykologian opettajani on ollut kiinnostunut kielitaitoni kehittymisestä, hän jatkaa.

Korhonen on mukana koulun maastojuoksujoukkueessa. Maastojuoksu on hänelle täysin uusi laji, koska on pelannut yhdeksän vuotta jalkapallomaalivahtina ensin NJS:n ja myöhemmin VJS:n riveissä.

– Olen alkanut tykkäämään maastojuoksusta ja olen saanut paljon kavereita joukkueesta. Meillä on joka viikko kisoja, jotka ovat rankkoja, mutta samalla niin hauskoja tapahtumia. Olen kisannut kolmesti ja joka kerta parantanut aikaani melkein minuutilla viiden kilometrin matkalla.

Rotaryvaihdolle on tyypillistä, että vaihto-oppilaalla on kahdesta neljään perhettä vuoden aikana. Lisäksi Korhonen käy joka keskiviikko rotarykokouksissa ja opettaa klubin jäsenille yhden uuden sanan suomeksi sekä kertoo, mitä on viikon aikana tehnyt.

Ensimmäinen isäntäperhe, jossa Korhonen vielä asuu, otti hänet heti osaksi perhettä ja teki tulon helpoksi. Perheessä on vuoden vanhempi sisar, jonka kautta vaihto-oppilas on saanut helposti kavereita.

– Olen tavannut myös seuraavan isäntäperheeni, jossa minulla on 9-, 7- ja 5-vuotiaat pikkusiskot ja 3-vuotias pikkuveli. Heidän kanssaan tulen viettämään joulun, josta olen todella innoissani. Lapset olivat aika ihmeissään, kun kerroin joulupukin asuvan Suomessa ja että olen tavannut hänet.

Korhosen mukaan kaikki on sujunut hienosti ja hän nauttii olostaan paljon. Isäntäklubin jäsenet ovat pyytäneet Viiviä laatimaan listan asioista, joita hän haluasi kokea vaihto-oppilasvuotensa aikana.

– Kaikki rotarit ovat todella ystävällisiä minulle, eräs jopa leipoi minulle suomalaisen mustikkapiirakan. En malta odottaa, mitä kaikkea saan vielä kokea täällä ollessani.

Korhonen kertoo olevansa kiitollinen Nurmijärven rotaryklubille, että mahdollistivat vaihto-oppilasvuoden hänelle.

– Näen nyt asioita, joita en arvostanut Suomessa asuessani. Piti tulla näin kauas, jotta opin näkemään lähelle, tyttö naurahtaa.

Rotaryn kautta vaihtoon

Yli 8000 nuorta eri puolilta maailmaa pääsee vuosittain tutustumaan Rotary-järjestön välityksellä vieraaseen kulttuuriin muutaman viikon, kuukauden tai kokonaisen kouluvuoden ajan.

Rotaryn nuorisovaihto-ohjelman turvallisuus perustuu ohjelmaan osallistuvien perehdytykseen ja koulutukseen sekä vapaaehtoistoimijoista rakentuvaan turvaverkkoon. Isäntäperheet tai rotaryklubi eivät saa korvausta oppilaan ylläpidosta tai majoittamisesta.

Lisätiedot: Nurmijärven ja Nurmijärvi-Klaukkalan rotaryklubit, nuorisovaihdon nettisivut rye.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 2. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 3. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 4. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 5. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 11. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 12. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.