Nurmijärvi kiristää verotusta ensi vuonna – imagosyyt perusteena esitettyä pienemmälle korotukselle

Veronkorotuskeskustelu veti keskustalaiset vakaviksi. Kalevi Laine, Riikka Raekannas ja Taneli Kalliokoski eivät olisi halunneet korottaa kiinteistöveroja, mutta keskustan esityksen kannalla oli kolmikon lisäksi vain 11 muuta valtuutettua 51:stä. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunta korottaa ensi vuonna kunnallisveroaan ja kiinteistöverojaan.

Kunnallisveroprosentti on ensi vuodesta lähtien 19,75. Asia päätettiin kunnanvaltuustossa keskiviikkona.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä esitti alunperin kunnallisveroprosenttiin 0,5 prosenttiyksikön korotusta, eli veroprosentin nostoa tasan 20:een, mutta valtuuston enemmistö halusi korottaa mieluummin maltillisemmin kunnallisveroja ja sen ohella kiinteistöveroja.

Kiinteistöjä verotetaan ensi vuonna siten, että yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,18%, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,48%, muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,18% ja rakentamattomien rakennuspaikkojen veroprosentti 4,3%.

Veroratkaisu tuottaa kunnalle arviolta 4,2–4,5 miljoona euroa vuositasolla.

Ainoastaan keskustan ryhmän enemmistö ja muutamat yksittäiset valtuutetut olisivat halunneet tehdä mieluummin kunnallisveroon 0,5 prosentin korotuksen ja jättää kiinteistöverot ennalleen. Kunnalle saatavaan tuloon tällä ei olisi ollut vaikutusta, mutta asukkaille kyllä.

Nurmijärven kiinteistöverot ovat olleet alhaisimmalla mahdollisella tasolla tähän asti, ja keskusta olisi halunnut pitää tästä ”kilpailuedusta” kiinni. Puolue olisi odottanut kiinteistöverojen korotuksen kohdalla muutaman vuoden, koska valtakunnallisen kiinteistöverouudistuksen on määrä astua voimaan vuonna 2022, eikä sen vaikutuksista ole vielä tietoa.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Tarja Salonen muistutti, että kiinteistöveron korotus koskee 74 prosenttia kuntalaisista, eli omakotitaloissa ja pientaloissa asuvia, mutta ei tasapuolisesti kaikkia.

– Esitys tarkoittaa todellisuudessa 22 prosentin korotusta, mikä on mielestämme kohtuuton. Ylpeästi lande ajaa tässä lujaa karille, Salonen totesi.

Muut valtuutetut eivät kuitenkaan olleet keskustan kanssa samoilla linjoilla, vaan muistuttivat, että kiinteistöverot ovat korotuksesta huolimatta kilpailukykyisellä tasolla naapurikuntiin verrattuna.

Kristillisten Johannes Haapalainen olisi ollut jopa valmis verottamaan rakentamattoman rakennuspaikan omistajia vielä rajummin, mutta Haapalaisen esitys jäi niukasti vähemmistöön.

Sen sijaan kunnallisveron korotuksesta kaikki olivat sitä mieltä, että tuloveroprosenttia pitää nostaa, vaikka muut eivät keskustan kannattamaa 0,5 prosenttiyksikön korotusta tukeneetkaan. Enemmistö oli maltillisen 0,25 prosenttiyksikön korotuksen kannalla imagosyistä.

Moni oli sitä mieltä, että kun Keski-Uudenmaan kunnista niin Järvenpäässä, Hyvinkäällä kuin Kirkkonummella veroprosentti on 19,75, ja Keravalla ja Tuusulassa jopa matalampi, niin kunnallisveroa ei haluttu Nurmijärvellä korkeammalle.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Arto Hägg kuvasi, että vaikka Nurmijärvi on ylpeästi lande, niin verotuksellisesti kunta ei halua samaistua korkean tuloveron omaaviin Vihtiin, Mäntsälään ja Pornaisiin.

Johannes Haapalainenoli ehdottomasti sitä mieltä, että maagista 20:en rajaa ei voi ylittää, koska tuloveroprosentti ratkaisee, kun mahdolliset uudet muuttajat miettivät mihin asuntolainansa laittavat kiinni.

Vihreiden Leni Pispala puolestaan koki, että talouden kurssin korjaamiseksi tarvitaan mieluummin pidemmän tähtäimen suunnittelua ja hyvinvointiin satsaamista, joka tuo pitkällä tähtäimellä säästöjä.

Kukaan päättäjistä ei tehnytkään esitystä, jossa veroprosentit olisi pidetty ennallaan, vaan kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että kunta tarvitsee nyt lisää tulorahoitusta, jotta investointeja voidaan toteuttaa ja velkaantumistahti saadaan kuriin.

Vaikka verokorotuspäätös ei ollut valtuutetuille helppo, niin päättäjät tiedostivat sen ongelman, että mikäli velkaantuminen pysäytettäisiin ilman tulopohjan vahvistamista, olisi se edellyttänyt kunnan investointien merkittävää karsimista ja mm. toimitilojen kriittisten peruskorjaustoimenpiteiden siirtämistä tulevaisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keudalle lähes 3 miljoonan tukipotti – hyödynnetään uusien opettajien palkkaamiseen
 2. Nurmijärvellä melko hyvä ilmanlaatu – eniten päästöjä liikenteestä ja puunpoltosta
 3. Keusoten asumispalveluiden lääkäripalveluiden tuottajaksi Mehiläinen – "Parantaa palvelun laatua ja saatavuutta"
 4. 4H-nuoret keräävät yrttejä suoraan luonnosta – Nurmijärven Aleksian Padalle 1 000 litraa nokkosta
 5. Rahaa opetukseen ja kasvatukseen – Nurmijärvelle yli 714 000 euroa koronavaikutusten tasoittamiseen
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 9. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Tievalaistuksen rakentaminen käyntiin useassa kohteessa – haittaa liikenteelle
 14. Kissojen ulkoilu puhuttaa Nurmijärvellä – näin asiasta tiedottaa Suomen Kissaliitto
 15. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kissojen ulkoilu puhuttaa Nurmijärvellä – näin asiasta tiedottaa Suomen Kissaliitto
 2. Keusoten asumispalveluiden lääkäripalveluiden tuottajaksi Mehiläinen – "Parantaa palvelun laatua ja saatavuutta"
 3. Roskapönttö roihusi Kirkonkylällä – suuremmalta vahingolta vältyttiin
 4. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 5. Tievalaistuksen rakentaminen käyntiin useassa kohteessa – haittaa liikenteelle
 6. Nurmijärvellä melko hyvä ilmanlaatu – eniten päästöjä liikenteestä ja puunpoltosta
 7. 4H-nuoret keräävät yrttejä suoraan luonnosta – Nurmijärven Aleksian Padalle 1 000 litraa nokkosta
 8. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 9. Keudalle lähes 3 miljoonan tukipotti – hyödynnetään uusien opettajien palkkaamiseen
 10. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 11. Selvitys: Koulujen sulkemisella oli mitätön vaikutus lasten koronatartuntoihin – Opettajienkaan riski ei Ruotsin tietojen mukaan suurentunut
 12. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 13. Rahaa opetukseen ja kasvatukseen – Nurmijärvelle yli 714 000 euroa koronavaikutusten tasoittamiseen
 14. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 15. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.