Väestöennusteiden jyrkät erot – kunta katsoo tulevia suunnitelmia, Tilastokeskus vain mennyttä aikaa

Riitta Ketola

Nurmijärvellä ennustetaan asuvan noin 48 400 asukasta 2030 ja kymmenen vuotta myöhemmin lähes 52 400. Nurmijärven kunta käyttää nyt päätöksentekonsa pohjana näitä vuodentakaisesta laskelmasta ylöspäin korotetuttuja ennustelukemia, vaikka Tilastokeskus käyttääkin selvästi alhaisempia lukemia. Sen arvio vuodelle 2030 on vähän yli 44 500 asukasta ja vuoden 2040 arvio noin 45 600 asukasta.

Tätä vieläkin synkempi on Kuuma-kuntien Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDIltä tilaama väestöennuste.

Ikäryhmistä suurin ero on 7–12-vuotiaiden ryhmässä, jossa Nurmijärven oma ennuste vuoteen 2030 mennessä on lähes tuhat lasta suurempi kuin Tilastokeskuksen.

Erikoissuunnittelija Katriina Ahokas Nurmijärven kunnasta kertoo, että ero johtuu eri laskentatavasta. Tilastokeskuksen väestöennuste ei ota mukaan tulevaisuuden suunnitelmia.

– Tilastokeskuksen päivitetty väestöennuste on synkentänyt reippaasti Nurmijärven ennustetta vuoden 2015 ennusteesta. Tilastokeskuksen väestöennuste on matemaattinen: mikä olisi alueen tuleva väestö, jos viime vuosien väestönkehitys jatkuisi samanlaisena? Tilastokeskuksen ennuste ei siis ota kantaa tulevaisuuden suunnitelmiin, esimerkiksi tulevaan rakentamiseen. Lisäksi Tilastokeskuksen Nurmijärvelle lasketussa väestöennusteessa on mukana koko maan kehitys, sanoo Ahokas.

Nurmijärven kunnan oma väestölaskelma on tehty menneen kehityksen ja todennäköisen tulevaisuuden perusteella.

Ahokas toteaa, että väestölaskelma pohjautuu kahteen asiakokonaisuuteen. Niistä ensimmäinen on asuntorakentaminen eli mitä rakentuu, minne ja milloin.

– Asuntorakentamista ei pysty millintarkasti ennustamaan, vaan tästä tehdään parhaan sen hetken käytettävissä olevan tiedon perusteella tehty arvio.

Toinen asia ovat yhteiskunnalliset muutostekijät eli miten valtakunnalliset muutostekijät näkyvät Helsingin seudulla ja edelleen Nurmijärvellä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, asuntokuntien koon pieneneminen, syntyvyyden laskeminen, rakentamisen trendit ja talouden tila.

– Kristallipalloa ei edelleenkään ole vaan näistä tehdään parhaan sen hetken käytettävissä olevan tiedon perusteella tehty arvio.

Nurmijärvellä laskelmia on korotettu ylöspäin vuoden 2018 reippaan väestönkasvun perusteella.

– Myös tänä vuonna valmistuu paljon asuntoja, joka puoltaa reipasta kasvua. Nurmijärvelle on valmistunut 1.1.-1.8.2019 välisenä aikana selvästi eniten asuntoja koko Kuuma-seudulla.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan Nurmijärven väestökasvu olisi 0,5% vuonna 2019.

– Kuluvan vuoden osalta Nurmijärven kasvuprosentti oli 0,5 jo elokuussa. Syyskuussa se oli 0,64. Pidän epätodennäköisenä sitä, että kasvuprosentti romahtaisi loppuvuonna.

– Oma näkemykseni on se, että Nurmijärven tapaisissa äkäisten vuotuisten muutosten kunnissa Tilastokeskuksen väestöennuste on haastava. Pitkään samaa kehityspolkua edenneissä kunnissa Tilastokeskuksen ennuste tarjoaa mielestäni paremmat edellytykset ennusteen jatkohyödyntämiseen.

– Äkäisten muutosten kunnissa väestökasvun ennustaminen on yleisesti haastavaa: väestökasvun elementit voivat vaihdella vuosittain rajustikin.

Tieto

Kehyskunnissa asukasmäärät kasvavat tulevaisuudessakin, mutta miten kasvu jakautuu?

– Pääkaupunkiseudun kehysalue on kokenut melkoisen mullistuksen: 2000-luvulla kaikki Helsingin seudun kunnat kuuluivat voittajiin. Kaikille riitti muuttovoittoa, sanoo Katriina Ahokas.

Sen sijaan 2010-luvulla, varsinkin sen loppupuolella, voittajien joukko on kutistunut muutamaan kuntaan, kuten Järvenpää, Sipoo ja Kerava.

– Viime vuoden osalta myös Nurmijärvi kuului näihin harvoihin väestökasvun voittajiin.

Kuluvan vuoden aikana Nurmijärvellä on syntynyt eniten vauvoja muihin Kuuma-kuntiin verrattuna. Samoin syntyneiden ja kuolleiden välinen erotus on kirkkaasti näiden kuntien paras. Kuntien välisessä nettomuutossa sija on neljäs. Myös väestönkasvuvauhti on Kuuma-kuntien parhaimpien joukossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.