Nyt puhuvat Valkjärven koulun vanhemmat: ”Kriisitilannetta ei pitäisi kytkeä poliittiseen agendaan”

Erja Löytäinen ja Jani Palmu. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Valkjärven koulun halloweendiskon alkamista odotellessa palanutta koulua käyneiden lasten vanhempien Jani Palmun ja Erja Löytäisen puhe kääntyy tulipaloon. Tunteet nousevat pintaan.

– Asumme Lopentien toisella puolella mäen päällä. Oli hirveä katsoa, kun koulu paloi siellä alhaalla kuin iso kynttilä, Palmu muistelee.

Palmun ja Löytäisen mukaan valkjärveläiset ovat äärimmäisen kiitollisia siitä, miten kunta hoiti tilanteen tulipalon jälkeen. Heti kahdeksalta aamulla kaikilla 66 valkjärveläislapsella oli paikka minne mennä.

He muistuttavat kuitenkin, että kriisi kestää kuukausia ja kokemukset ovat aiheuttaneet lapsille jo nyt monenlaisia oireita, esimerkiksi jalkakipuja aamulla juuri ennen kouluunlähtöä.

Heti tulipaloviikolla Valkjärven koululaisilla oli Erja Löytäisen mukaan tukenaan kuraattoreja. Viime viikon osalta hänellä ei ole tietoa tilanteesta.

Vanhemmat tekevät Löytäisen mukaan omaa terapiatyötään esimerkiksi diskojärjestelyjen yhteydessä tai kirjoittamalla yleisönosastoon.

– Tulee tunne, että kriisinhoito yritetään nyt kytkeä isompaan taloudelliseen kokonaisuuteen eikä ajatella lasten parasta. Itselläni on neljä syytä osallistua tämän kriisin hoitoon ja ne asuvat meillä kotona, Palmu sanoo.

Isänä hän toivoo, ettei kriisitilannetta kytkettäisi poliittiseen agendaan ja samalla annettaisi tuhopolttoon syyllistyneelle voittoa.

– Meidän pitää palauttaa lasten perusturvallisuus ja antaa heidän olla väistötiloissa Valkjärvellä. Lapsille pitäisi nyt antaa toivoa ja tehdä kotiinpaluu mahdolliseksi, vaikka palveluverkkosuunnitelma myöhemmin päättäisikin muuta, Palmu sanoo viitaten siihen, että Valkjärven koulu on konsulttiyhtiö FCG:n tekemässä palveluverkkoesityksessä yksi lakkautettavaksi esitetyistä kouluista.

Toivetta Valkjärvelle paluusta tukee Palmun mielestä se, että erilaiset parakkiratkaisut ovat hänen tietojensa mukaan kustannuksiltaan yhteismitallisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pistävä haju sai Schenkerin työntekijän varuilleen – evakuoi heti henkilökunnan
 2. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 3. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 4. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 5. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 6. Vedenjakelu keskeytyy kahdeksaksi tunniksi Kiertotiellä
 7. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 10. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pistävä haju sai Schenkerin työntekijän varuilleen – evakuoi heti henkilökunnan
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 4. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 5. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 6. Vedenjakelu keskeytyy kahdeksaksi tunniksi Kiertotiellä
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmä aloittaa Klaukkalassa – kokoontuu koko kesän ajan
 9. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 12. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 13. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 14. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.