Valkjärven koulun halloweendisko toteutui lahjoituksilla ja tahdonvoimalla – ”Mitä tahansa tapahtuukin, me kyllä nousemme täältä”

Valkjärven koulun tytöt näyttävät halloweenmuuveja. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Puffettipöydän yläpuolelle on ripustettu riviin halloweenkoristeita. Seurantalo Roinelan salin katossa kimaltelee suuri diskopallo. Valkjärven koululaisten vanhemmat virittelevät popparikonetta ja laittavat tarjottavia esille.

Lapset juoksentelevat ympäriinsä illan teemaan sopivissa asuissa ja odottavat ohjelman alkamista. Luvassa on muun muassa tanssi- ja limbokisat, kammokuja, herkkuja ja yhdessäoloa. Meno oli viime perjantaina samanlaista kuin aiempinakin vuosina Valkjärven koulun halloweendiskon alkamista odoteltaessa.

Silti kaikki on toisin. 28. lokakuuta aamuyöstä syttynyt tulipalo tuhosi Valkjärven vanhan koulurakennuksen ja samalla diskon järjestämiseen tarvittavat tilat ja rekvisiitan.

– Kaikki paloi. Karkit, herkut, limut, koristeet, äänentoistolaitteet, Jani Palmu luettelee.

– Silti ajattelimme paloaamuna lähes ensimmäisenä sitä, että disko pitää saada järjestettyä. Vanhempien keskuudesta kumpusi valtava voima. Meidän oli pakko näyttää lapsille, että mitä tahansa tapahtuukin, me kyllä nousemme täältä, hän jatkaa.

Palmun neljästä lapsesta kolme opiskeli nyt palaneessa koulussa. Neljännenkin oli tarkoitus aloittaa aikanaan koulutiensä siellä.

– Disko on meille jokavuotinen perinne, lasten elämän kohokohta. Siitä on puhuttu lähes vuosi ja heti palon jälkeen lapset kyselivätkin, miten meidän diskon nyt käy, Erja Löytäinen kertoo vihreiksi värjäytyneitä käsiään esitellen.

Luurangoksi pukeutunut Löytäinen on kolmen palanutta koulua käyneen lapsen äiti ja Valkjärven koulun Vanhempainkerhon rahastonhoitaja. Vihreä väri on tarttunut käsiin pojan hiuksia diskokuntoon laittaessa.

Vanhempien voima ja tahto eivät olisi riittäneet yksistään diskon järjestämiseen. Tarvittiin sekä yritysten että yksityisten ihmisten apua.

Löytäisen mukaan Vanhempainkerhon sosiaaliseen mediaan avaama sivusto sai uskomattoman hienon vastaanoton.

– Ihmisten into auttaa on ollut käsittämätöntä. Se osoitti yhteisön voiman, hän sanoo.

Heti tulipalopäivänä Klaukkalan Nuorisoseura lupasi Roinelan tilat maksutta halloweendiskon pitopaikaksi. Herkut tulivat paikallisten yritysten kautta ja vähän kauempaakin. Lappeenrannasta tullutta soittoa seurasi 30 kilon lakulähetys. Yritykset lainasivat myös äänentoistolaitteet ja popparikoneen, ja niiltä on tullut tavaralahjoituksia muutakin kuin diskoa varten.

– Kyllä on helppo tukea paikallisia yrityksiä tämän jälkeen. Yrittäjät tarjosivat apuaan puhtaasta hyvästä tahdosta ja sydämestään, Jani Palmu kiittelee.

Myös yksityisiltä ihmisiltä on saatu lahjoituksina muun muassa pelejä, liikuntavälineitä ja askartelutarvikkeita. Valkjärven koulun oppilaat, jotka ovat nyt tulipalon vuoksi evakossa Uotilan koulussa, pääsivät asettumaan omiin luokkiinsa viime viikon maanantaina, kun tulipalosta oli kulunut viikko.

– Vähitellen nähdään, mitä niissä tiloissa pystyy niillä välineillä tekemään, Jani Palmu toteaa.

Perjantaisessa diskossa Valkjärven lapset eivät kuitenkaan mieti tulevaa koulunkäyntiä.

– Mulla on peruukki, mekko ja tämä kaulajuttu. Äiti on meikannu mut, Luna Karukoski esittelee asuaan.

– Mä en oo harjotellu yhtään. Valmistautumiseen meni kymmenen minuuttia. Kampasin tukan ja vaihdoin vaatteet, Sulo Lapinleimu puolestaan kertoo.

Aroa Kuutille taas tuli valmistelujen kanssa kiire.

– Isosisko joutui tekemään kaiken, tyttö paljastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 2. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 3. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 3. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 4. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 5. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 14. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 15. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.