Isänpäivänä on hauskaa viettää aikaa yhdessä – Karhunkorven alkuluokkalaiset kertovat mietteitään

Karhunkorven koulun alkuluokalla on yhteensä 28 eskarilaista tai 1.-2.-luokkalaista. Isänpäivästään olivat kertomassa Esko (eturivissä vasemmalla), Sira, Viivi ja Tuomas, takarivissä vasemmalta Linnea, Inka ja Hugo. Riikka Laine

toimitus

– Iskä on rakas, ihana, kiltti ja kiva. Näin kuvailevat Karhunkorven alkuluokkalaiset Tuomas, Hugo, Linnea, Esko, Sira, Viivi ja Inka Alkuluokkalaisten lempipuuhaa isien kanssa ovat erilaiset pelit, leikit ja mieluisat urheilulajit kuten laskettelu ja uiminen. Lempileikkeihin kuuluvat legojen rakentelu ja talviset lumileikit.

– Isän kanssa on hauskaa viettää aikaa. Hän ymmärtää ja kuuntelee aina, kun meillä on tärkeää asiaa, lapset kertovat.

Isänpäivä on monille perheille yhdessä olon ja juhlan aikaa. Monissa perheissä on paljon erilaisia perinteitä. Ekaluokkalainen Hugo kertoo leipovansa kakun ja antavansa isälleen upean lahjan. Saunominen kuuluu myös heillä isänpäivän suunnitelmiin.

Eskaria käyvä Inka taas kertoo, että heidän perheessään on tapana laulaa isälle onnittelulaulu ja kerätä hänelle nättejä kukkasia.

Esko aikoo puolestaan pelata isän kanssa.

– Lahjat täytyy piilottaa hyvin ja salaisuus pitää sunnuntaihin asti, Linnea ja Siri tietävät.

Lapset ovat tehneet isilleen lahjaksi liikunta-aiheisia toimintanoppia. Nopat ovat saaneet ideansa Liikkuvan koulun ja LIINU-hankkeen kautta. Lahjan tarkoitus on saada perheet liikkumaan ja pitämään hauskaa yhdessä.

Nopan mukana tulee ohjeet hauskoihin ja toiminnallisiin liikkeisiin, joita on helppo toteuttaa omassa kodissa perheen kanssa. Liikkeitä ovat esimerkiksi puskutraktorin leikkiminen, jossa täytyy työntää toista selät vastakkain sekä luottamussokkokävely.

– Saimme itse valita nopan värin ja koristeet, sekä käyttää omaa mielikuvitustamme, lapset esittelevät töitään innokkaina.

Opettajat kertovat lasten tehneen työt eri kouluaineita ja taitoja hyödyntäen. Nopat on veistetty puukäsityöluokassa, numerointia mietitty matematiikassa ja koristelua kuvaamataidossa. Kortissa hyödynnettiin puolestaan äidinkieltä.

Monille alkuluokkalaisille isänpäivästä tulee mieleen lahjojen valmistus, yhdessä olo, korttien lähettäminen ja kakun ja herkkujen valmistus. Lapsien mielestä isänpäivänä on kivaa antaa iseille myös aamupala sänkyyn ja kertoa, kuinka tärkeitä he ovat.

– Papalle on myös tärkeää lähettää kaunis kortti postissa, Tuomas ja Viivi kertovat. Isänpäivä on tarkoitettu nimittäin kaikille maailman iseille.

Fakta

Isänpäivä on juhlapäivä isien kunniaksi ja muistoksi, jota juhlitaan marraskuun toisena sunnuntaina joka vuosi.

Päivän idea on kehittynyt Yhdysvalloissa ja se on rantaunut Suomeen 1940-luvun lopulla.

Siitä tuli Suomessa virallinen liputuspäivä vasta 14. maaliskuuta 2019 ja se tuli kalentereihin vuonna 1987 yliopiston päätöksestä.

Sitä vietetään marraskuussa, koska Pohjoismaiden kauppiaat halusivat lisätä myyntiä hiljaisena aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.