Liittyivätkö Nurmijärven koulupalot kyläkoulujen lakkautusaikeisiin? Poliisi jatkaa aktiivisesti tutkintaa

Valkjärven koulun puurakennus tuhoutui täysin tulipalossa 28.10. Koulun jatkuminen tiloissa on nyt epävarmaa, kun kunnalle palveluverkkoselvityksen laatinut konsulttiyhtiö FCG oli esittänyt koulun lakkautusta vain viikkoa ennen tulipaloa. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Riikka Laine

Itä-Uudenmaan poliisi ei poissulje sitä vaihtoehtoa, että Nurmijärven koulupalot voivat liittyä kyläkoulujen lakkautusesityksiin. Nurmijärven kunnan konsulttiyhtiö FCG:ltä tilaama palveluverkkoselvitys julkaistiin samalla viikolla, kun Lepsämän koululla syttyi tulipalo.

Konsulttiyhtiö FCG:n maanantaina 21.10. yleisölle esittelemän palveluverkkoselvityksen toimenpiteenä esitettiin mm. Metsäkylän, Palojoen, Valkjärven ja Uotilan alakoulun lakkautusta. Selvitys julkaistiin Nurmijärven kunnan kotisivuilla torstaina ja Nurmijärven Uutiset uutisoi asiasta perjantaina.

Saman viikon lauantaina Lepsämässä syttyi tulipalo, kun Lepsämän koulun 2000-luvulla rakennettu ruokalan ja luokkatiloja sisältänyt rakennus tuhoutui tulipalossa käyttökelvottomaksi lauantaina 26.10. varhain aamulla. Vain paria päivää myöhemmin paloi naapurikylässä Valkjärvellä. Valkjärven 1920-luvulla rakennettu puukoulu tuhoutui tulipalossa maanantaina 28.10. aamuyöllä.

Poliisi kertoi miltei heti tapahtumien jälkeen, että molempia paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi ja poliisi tutkii niitä törkeinä tuhotöinä. Poliisi on kertonut myös selvittävänkö, ovatko palot saman tekijän sytyttämiä.

Tutkinnanjohtaja Markku Lylykangas kertoo, että poliisilla ei ole vielä tiedossa epäiltyä tuhopolttajaa tai tuhopolttajia, vaikka poliisi on tehnyt aktiivisesti töitä palojen selvittämiseksi.

Lylykangas kertoo, että poliisi on saanut ”yllättävän paljon” havaintoja yleisöltä.

– Niitä on tarkastettu ja käyty läpi. Sitä tehdään juuri tälläkin hetkellä.

Lylykankaan mukaan mahdollisia havaintoja otetaan toki vastaan mieluusti myös lisää.

Nurmijärveläiset ovat pohtineet, onko epäillyillä tuhopoltoilla yhteyttä palveluverkkoesitykseen. Lylykankaan mukaan tutkinta on siinä vaiheessa, ettei hän voi sanoa liittyykö koulupalot mahdollisesti palveluverkkoesitykseen. Poliisi selvittää vielä asiaa.

Samalla selvitetään myös mahdollista yhteyttä Riihimäellä elokuussa olleeseen koulupaloon. Riihimäellä sijaitsevassa Herajoen koulussa tuli tuhosi yhden rakennuksen heti lukuvuoden alussa.

– Koulupaloja ei ylipäätään ole ollut vuosiin Suomessa lainkaan, niin totta kai meidän täytyy pitää mielessä, että naapurin puolellakin on tällainen, Lylykangas sanoo.

Palveluverkkoselvitys

Nurmijärvellä julkaistiin lokakuun lopussa palveluverkkoselvitys. Selvityksen tuloksena konsulttiyhtiö FCG esitti neljän alakoulun lakkauttamista.

Palveluverkkopäätöksiä on tarkoitus tehdä kuitenkin vasta ensi vuonna.

Nyt palanut Valkjärven koulu oli yksi lakkautusuhan alle asetetuista kouluista. Sen lisäksi lakkautusuhan alla ovat Palojoen, Metsäkylän ja Uotilan koulut.

Toinen palanut koulu, Lepsämän koulu, ei ole lakkautusuhan alla, vaan koulu oli palveluverkkoselvityksen mukaan ainut Nurmijärven kouluista, jossa oppilasmäärän ennustetaan jopa lisääntyvän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 5. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 6. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 7. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 8. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 9. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 10. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 11. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 5. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 6. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 7. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 8. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 9. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 10. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 11. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 12. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 13. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 14. Huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmä aloittaa Klaukkalassa – kokoontuu koko kesän ajan
 15. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.