Kielen ja Kalevalan kinttupoluilla – Petri Lehtonen kertoo Elias Lönnrotin tutkimusmatkoista

Rajamäen Ryypin museo-opas Petri Lehto kertoo 12.11. Elias Lönnrotin tutkimusmatkoista Rajamäen kirjastolla. Riitta Ketola

toimitus

Rajamäen kirjastossa kuullaan Rajamäen Ryypin oppaan Petri Lehtosen kertomana Elias Lönnrotin tutkimusmatkoista. Lehtonen tuntee Lönnrotin elämäntyön hyvin: hän toimi 10 vuotta museonhoitajana Sammatissa Paikkarin torpassa, Lönnrotin lapsuudenkodissa.

Vuosien 1828 ja 1845 välillä Elias Lönnrot teki kaikkiaan 11 muutamasta viikosta aina puoleentoista vuoteen kestänyttä kansanrunoudenkeruu- ja kielentutkimusmatkaa. Jalkapatikalla, veneessä soudettavana ollen tai sitä itse soutaen, suksilla sivakoiden, poroahkiossa, hevosrattailla tai hevosen selässä. Laivallakin tehdyt matkat veivät hänet Kuolan niemimaalta Vienan Karjalaan ja Aunuksesta Viroon. Vain kerran hän vaelsi silloisen Venäjän keisarikunnan rajojen ulkopuolelle, Norjan Lappiin.

Lönnrotin tutkimusmatkojen merkitys suomalaisuuden, suomen kielen ja Suomen mielen muotoutumiseen oli ja on käänteentekevä. Matkat tarjosivat Lönnrotille aineistoa Kalevalan ja Kantelettaren sekä sananlasku, arvoitus- ja loitsukokoelmien kokoamiseen, kielitieteellisiin tutkimuksiin, suursanakirjaan ja Suomen kasvistoa käsittelevään julkaisuun.

K-60: Kielen ja Kalevalan kinttupoluilla – Elias Lönnrotin 11 tutkimusmatkaa ti 12.11. klo 15 Rajamäen kirjasto, Kiljavantie 1, Rajamäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.