Mato kertoo miten maata käytetään – omakotitonteista pulaa, yritystontteja saadaan pian lisää

Kirkonkylässä selvitetään vanhan sähkölaitoksen alueen rakentamisen aloittamisen aikaistamista. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Milloin ja minne Nurmijärvellä tulee omakoti- ja kerrostaloja tai työpaikka-alueita? Näihin kysymyksiin linjaukset antaa Mato eli maankäytön toteutusohjelma, jota kunnanvaltuusto käyttää suunnitellessaan tulevia vuosia. Kunnanhallitus hyväksyi maankäytön toteutusohjelman vuosille 2019-2024 lokakuun lopussa.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että mato on osa kunnan talouden suunnittelua ja siinä koordinoidaan tonttien luovuttamista ja asuntotuotantoa siten, että tontteja on luovutettavissa oikeaan aikaan oikealta paikalta. Ohjelma tarkistetaan vuosittain ja sen toteutumista seurataan osavuosikatsauksen ja toimintakertomuksen yhteydessä.

Lehtosen mukaan paras kaavavaranto Nurmijärvellä omakotitonttien osalta on tällä hetkellä Rajamäellä. Siellä omakotitonttien tarjonnan uskotaan riittävän jopa 30 vuodeksi.

Merkittävimmät uudet asuinalueet ovat Uudenniityn ja Kylänpään alueet. Myös Saunatiellä on omakotitontteja. Vuosittain käynnistyy 10-20 omakotitalon sekä muutaman yhtiömuotoisen pientalon rakentaminen.

Kerrostalorakentaminen Rajamäelle ei ole viime vuosina kiinnostanut rakennusliikkeitä. Ohjelmakaudella arvioidaan valmistuvan yksi kerrostalokohde Patruunatielle. Kunnanhallitus lisäsi ohjelmaan toiveen siitä, että Rajamäellä selvitetään myös tiivistämisen mahdollisuutta täydennysrakentamisen keinoin.

Kirkonkylällä omakotitontteja on nyt tarjolla vähän, mutta Heinojan alueen rakentamisen arvioidaan lähtevän liikkeelle 2022. Kunnanhallitus halusi selvitettäväksi voidaanko alueen rakentamista aikaistaa.

– Se tarkoittaa sitä, että täytyy katsoa miten paljon se vaikuttaa vuosille 2020-21 toteutettavaksi suunnitellun kunnallistekniikan rakentamiseen, sanoo Lehtonen.

Kirkonkylällä halutaan myös lisätä kerrostalorakentamisen mahdollisuuksia. Tällä hetkellä Kirkonkylässä käynnistyy vuosittain kohteita arviolta 30-80 asunnon verran.

– Vanhan sähkölaitoksen alueen rakentamisen aloittamisen aikaistamista selvitetään, kertoo Lehtonen.

Täydennysrakentamisen mahdollisuuksia on tarkoitus tutkia muun muassa Lukkarin koulun ympäristössä.

Klaukkalassa ei tällä hetkellä ole riittävästi omakotitontteja kysyntään nähden. Tilanne paranee vasta Vanha-Klaukan alueen käyttöönoton yhteydessä vuoden 2021 jälkeen. Sinne on tulossa myös pientaloja sekä rivi- ja kerrostaloja.

Lehtosen mukaan yksi iso kysymysmerkki omakotitonttien tarjonnassa Nurmijärvellä ovat yksityiset maanomistajat. Heidän hallussaan on merkittävä määrä tontteja kaikissa taajamissa.

– Esimerkiksi Lintumetsän omakotitalueella kunta on jo luovuttanut lähes kaikki tonttinsa, mutta samalla alueella lähistöllä olevat yksityisten omistamat tontit ovat lähteneet rakentumaan hitaasti, vaikka alueen kunnallistekniikka on ollut jo usean vuoden valmiina.

Yksityisten tonttien rakentamisen ennakoinnin vaikeus on haaste myös palvelutuotantoon varautumiselle.

Kerrostaloasuntoja tulevina vuosina on tulossa Ali-Tilkan, Viirinlaakson, Vanha-Klaukan ja Korsipolun alueille 90-270 asunnon verran.

Suunnitteilla on ollut myös muutama muu kohde, mutta rakennusliikkeiden haasteet ja ratkaisut ovat siirtäneet joitakin hankkeita eteenpäin.

Klaukkalan ohikulkutie valmistuu 2021. Tämän Kehätien rakentamisen myötä on toiveena nopeuttaa Röykän alueen kaavoitusta ja kunnallistekniikan rakentamista.

Asemakaavan ulkopuolisilla alueilla uusien asuntojen rakentaminen on selvästi vähentynyt 2000-luvun alusta. Vuonna 2018 aloitettiin 16 uuden omakotitalon rakentaminen ja uusia valmistui 19 kappaletta.

Kylien osayleiskaava-alueilla on yksityisten omistamaa tonttivarantoa. Rakentamismahdollisuuksia on tarkoitus lisätä uusissa osayleiskaavoissa. Ensi vuoden tavoite on 30 omakotitaloa kyliin ja sen jälkeen määrä halutaan nostaa 50:een.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 2. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 3. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 6. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 7. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 10. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 11. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 12. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 13. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 14. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 15. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.