Päätös pakolaisten vastaaottamisesta vaati valtuustolta kaksi äänestystä – tuloksena 10–15 pakolaista kahden vuoden välein

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Taina Joutsen

Nurmijärvi ottaa vuoden 2019 jälkeen vastaan 10–15 kiintiöpakolaista joka toinen vuosi. Kunnanvaltuusto päätti asiasta viime keskiviikon kokouksessaan.

Päätös ei syntynyt helposti. Sen tekemiseen vaadittiin kaksi äänestystä ja useita puheenvuoroja. Ensimmäisessä äänestyksessä vastakkain olivat kunnanhallituksen pohjaesitys, josta lopulta tuli kunnanvaltuuston päätös, sekä Riina Mattilan (kok.) esitys. Mattilan esityksen mukaan kunta ottaa vastaan seuraavat 10–15 kiintiöpakolaista vuonna 2021, jonka jälkeen asiasta pitää tehdä uusi päätös.

Äänestyksessä kunnanhallituksen pohjaesitys sai 29 ääntä ja Mattilan esitys 20 ääntä. Tyhjää äänesti kaksi valtuutettua.

Toisessa äänestyksessä vastakkain olivat kunnanhallituksen pohjaesitys ja perussuomalaisten valtuustoryhmän esitys. Perussuomalaisten esityksen mukaan uusia kiintiöpakolaisia ei tulisi ottaa vastaan ennen kuin aiemmin saapuneiden kotoutumisesta ja työllistymisestä on saatu nykyistä tarkempia tietoja. Esityksen mukaan nyt saadut tiedot eivät riitä päätöksentekoon.

Toisessa äänestyksessä kunnanhallituksen pohjaesitys sai 36 ääntä ja perussuomalaisten esitys seitsemän ääntä. Kahdeksan valtuutettua äänesti tyhjää. Perussuomalaiset jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kokouksessa tehtiin myös kolmas pohjaesityksestä poikkeava esitys, joka ei kuitenkaan saanut kannatusta. Johannes Haapalainen (kd.) esitti, että Nurmijärvelle otettaisiin jatkossa vähintään 20 pakolaista vuosittain.

Kunnanhallituksen pohjaesitystä kannattaneen vihreiden valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuorossa Leni Pispala kertoi Kongon humanitaarisesta tilanteesta. Nurmijärvelle on jo tullut kaksi ryhmää kongolaisia kiintiöpakolaisia.

– Tällaisten lukujen ja julmuuksien edessä tuntuu pöyristyttävältä, että meillä käytäessä keskustelua mahdollisista vastaanotettavista kiintiöpakolaisista kysellään heidän taustoistaan, koulutuksestaan, iästään, edellytyksistä asua Nurmijärvellä ja niin edelleen, Pispala sanoi. – Kyseisessä tilanteessa syntyi vaikutelma siitä, että kuntaan oltaisiin hankkimassa koiranpentua, jonka soveltuvuutta meidän ”perheeseemme” tässä pohditaan. Nyt puhutaan kuitenkin vuosikausia hätää kärsineistä ihmisistä, perheistä ja pienistä lapsista, joilla ei välttämättä ole lainkaan kokemusta rauhasta ja elämästä pakolaisleirin ulkopuolella, hän jatkoi.

Pispala totesi, että voimme olla kunnan uuden markkinointikampanjan mukaisesti ylpeästi lande, mutta emme ennakkoluuloinen ja suvaitsematon takapajula.

Riina Mattilan mukaan Nurmijärvelle vastaanotettujen pakolaisten määrä on ollut sopiva kunnan kantokykyä ajatellen. Keskeistä kotoutumisen onnistumisessa on Mattilan mukaan ollut se, että pakolaiset ovat muodostaneet homogeenisesti yhtenäisen ryhmän ja että käytössä on ollut riittävät taloudelliset resurssit ja verkostot.

Saatua ammatillista kokemusta voidaan Mattilan mukaan hyödyntää jatkossa, jos noudatetaan samoja periaatteita kuin tähänkin saakka pakolaisten vastaanottamisessa.

– Jos jatkamme samalla linjalla, ei tule kohtuuttomasti kuormittamaan kunnan taloutta ja muita resursseja, kuten ei tähänkään asti, Mattila sanoi.

Hänen mukaansa vuonna 2021 tulee tehdä uusi päätös senhetkisen pakolaistilanteen pohjalta ja suhteuttaa pakolaisten määrä pakolaistilanteeseen ja taloudellisiin resursseihin. Tilannetta tulee arvioida säännöllisin väliajoin, esimerkiksi budjettikausittain tai kahden vuoden budjettikauden sisällä.

Maiju Tapiolinna arvosteli perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa vastaanottoautomaattiin sitoutumista ja sitä, ettei hyvinvointilautakunta ole saanut tietoa kotoutumisesta selkein numeraalisin mittarein.

– Jo vuosi sitten kotoutumisen arvioinnin sijaan arvioitiin kotoutumispalvelujen onnistumista eli viranomaisten itsensä tekemää työtä. Siitähän kotoutumisessa ei ole kyse, Tapiolinna arvosteli.

– Henkseleitä on helppo paukuttaa, vedota tietosuojaan ja vakuutella miten hienot kotoutumisprosessit kunnassa ovat, jos edes arviointia toteuttavat henkilöt eivät ole selvillä siitä, mitä arvioivat, hän jatkoi.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa Tapiolinna totesi kotoutumisen oikeanlaisen arvioinnin olevan myös pakolaisten etu ja heidän kirjoittamaton oikeutensa.

– Jos he eivät opi kieltä, on työllistyminen, itsenäistyminen ja uuteen maahan sopeutuminen todella vaikeaa. Etenkin pakolaisnaiset syrjäytyvät helposti, Tapiolinna sanoi.

Perussuomalaiset eivät Maiju Tapiolinnan mukaan vastusta pakolaisten vastaanottoa, vaan haluavat selkeät perusteet kustannuksiin.

Hänen mukaansa onnistumisen arvioinnissa voidaan käyttää myös ulkopuolista arvioitsijaa tai pyytää tarkastuslautakuntaa tutkimaan onnistumista.

Johannes Haapalainen piti naurettavana keskustelua, jota 10–15 pakolaisen vastaanottamisesta käydään, kun ihmiset elävät rajatussa ja tietyllä tavalla toivottomassa tilanteessa.

– Sitten me keskustellaan täällä pitkin hampain siitä, miten ne nyt kotoutuvat tänne ja voiko niitä tulla joka toinen vuosi kymmenen kappaletta, Haapalainen sanoi.

– Nurmijärvellä on 30 000 ihmistä ja me mietitään miten ne voi tulla tänne ja riittääköhän meillä rahat, koko keskustelua pilkunviilauksena pitänyt Haapalainen jatkoi.

Tässä jutussa on otteita niistä puheenvuoroista, joihin liittyvistä esityksistä kokouksessa äänestettiin. Asian valtuustokäsittelyyn ja kaikkiin puheenvuoroihin voi tutustua kokonaisuudessaan Nurmijärven kunnan verkkosivuilla osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/nurmijarvi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hammashoitolan henkilökunta altistui koronalle Hyvinkäällä – rajamäkeläisiäkin asiakkaina
 2. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 3. Museoautot taas liikkellä – Wanhojen Masiinojen Nurmijärvi-ajo ajetaan torstaina
 4. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 5. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 6. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 7. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 8. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 9. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä
 10. Nurmijärvelle luvassa helteinen viikonloppu – heinäkuussa ei kertaakaan yhtä lämmintä
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Pyöräsuunnistukset SM-kisat ensikertaa Rajamäellä – maastossa liikkujia pyydetään huomioimaan kisaajat
 13. Mielipide: Kestävän kehityksen lukio
 14. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 15. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.