Kameravalvonta lisääntyy Nurmijärvellä - valtuusto keskustelee asiasta keskiviikkona

Nurmijärvellä on lisätty kameravalvontaa ja uusittu vanhoja laitteita. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Lepsämän ja Valkjärven koulupalojen seurauksena Nurmijärven kunta on tehostanut merkittävästi koulu- ja päiväkotirakennusten vartiointia ja lisännyt kymmeniä valvontakameroita ympäri kuntaa alkuviikosta.

Kameroiden lisäyksiä ja laitteiden parannuksia on tehty jo aikaisempina vuosinakin. Kunnan hallinnoimissa rakennuksissa on kamerajärjestelmä noin 40 kohteessa. Vanhimmat järjestelmät on toteutettu vuosina 2005-2006, mutta niistä suurin osa on jo päivitetty tai uusittu.

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki elokuussa 2017 valtuustoaloitteen siitä, että kunta kartoittaa valvontakameroiden tarpeen, hankkii kartoituksen perusteella riittävän määrän uutta kamerakalustoa ja päivittää nykyisen kaluston tarvetta vastaavaksi.

Teknisessä lautakunnassa ja kunnanhallituksessa käsiteltiin aloitetta ja todettiin, että nämä asiat ovat toteutuneet. Poliisin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta kameravalvontaa on parannettu ja lisätty.

Seuraavaksi asia on valtuuston käsittelyssä keskiviikkona 30. lokakuuta.

Vuonna 2019 käytettävissä on 70 000 – 90 000 euron suuruinen määräraha päivityksiin ja uusiin hankintoihin. Toistakymmentä kohdetta onkin jo parannettu tai lisätty kameroita. Kohteina on muun muassa useita kouluja sekä monitoimitalo Monikko.

Valtuustoaloitteen taustalla oli ilkivalta, johon poliisin mukaan syyllistyi pieni osa nuorista, mutta johon poliisi toivoi tehokasta puuttumista. Vuonna 2018 tilakeskus korjasi ilkivaltavahinkoja Nurmijärvellä noin 30 000 eurolla.

Nurmijärven kunnan turvallisuuspäällikkö Tero Keitaanniemi toteaa, että videovalvonta on tätä päivää ja sitä myös viranomaiset suosittelevat lisäämään, koska sillä on todiste- ja pelotearvoa.

– Meillä on turvallisuussuunnitelmassa yksi kehittämiskohde ollut kameravalvonnan kehittäminen.

Kamerakuvan laatu on Keitaanniemen mukaan nykyään jo hyvä.

– Kameravalvonnan ensisijainen tehtävä meillä on ilkivallan estäminen.

Tuhopolttojen tyyppisiä asioita kameroilla ei estetä, mutta niiden avulla voidaan saada syyllisiä kiinni.

Tallentavasta kameravalvonnasta pitää Keitaanniemen mukaan olla asianmukaiset kyltit kiinteistön alueella, mutta kameran vieressä kylttien ei tarvitse olla.

– Henkilön tulee tietää alueelle tullessaan, että alueella kuvataan ja siitä jää tallenne. Kameravalvontatallenteet toimivat myös henkilörekistereinä. Sitä kautta on tullut tämä lainsäädäntö.

Kuka tahansa ei voi katsoa kameratallenteita.

– Kunta on tehnyt kameravalvontarekisteriselosteet. Siellä on määritelty ne henkilöt, jotka missäkin kohteessa saavat tutkia tallenteita. Jos on tapahtunut ilkivaltaa tai rikos, niin silloinhan tietysti poliisi käyttää sitä materiaalia tutkinnan apuvälineenä.

Nurmijärvellä on meneillään myös koulujen fyysisen turvallisuuden auditointikierros.

– Siinä käydään läpi muun muassa koulujen fyysistä turvallisuutta, valvontajärjestelmiä, pihavalaistuksia ja niin edelleen. Se toimii tukimateriaalina mahdollisten muutosten, parannusten ja hankintojen tueksi.

Siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi ilkivalta ja koulujen uhkatilanteet.

Myös päiväkodit tullaan käymään läpi samalla tavalla.

Kaikissa kunnissa on varauduttu erilaisten häiriötilanteiden varalta. Näin myös Nurmijärvellä. Kunnilla on valmiussuunnitelmat, joiden mukaan toimitaan.

Esimerkiksi Lepsämän ja Valkjärven koulupaloista valmiusjohtoryhmän jäsenet saivat tiedon hyvin pian ensimmäisen hälytyksen jälkeen. Sen jälkeen ryhdyttiin organisoimaan asioita.

Tero Keitaanniemi muistelee, että edellisen kerran valmiussuunnitelmaa on käytetty vesiongelmien vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 2. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 5. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 13. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 3. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 4. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 5. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 6. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 7. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 8. Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta tympiintyi asuinkumppaniinsa karanteenin aikana
 9. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 10. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 11. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 12. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 13. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 14. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 15. Autokaupassa hienoista kohennusta, myynti jää silti reilusti viime vuodesta – Autoala: "Sähköautojen hankintatukea pitää uudistaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.