Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kameravalvonta lisääntyy Nurmijärvellä - valtuusto keskustelee asiasta keskiviikkona

Lepsämän ja Valkjärven koulupalojen seurauksena Nurmijärven kunta on tehostanut merkittävästi koulu- ja päiväkotirakennusten vartiointia ja lisännyt kymmeniä valvontakameroita ympäri kuntaa alkuviikosta.

Kameroiden lisäyksiä ja laitteiden parannuksia on tehty jo aikaisempina vuosinakin. Kunnan hallinnoimissa rakennuksissa on kamerajärjestelmä noin 40 kohteessa. Vanhimmat järjestelmät on toteutettu vuosina 2005-2006, mutta niistä suurin osa on jo päivitetty tai uusittu.

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki elokuussa 2017 valtuustoaloitteen siitä, että kunta kartoittaa valvontakameroiden tarpeen, hankkii kartoituksen perusteella riittävän määrän uutta kamerakalustoa ja päivittää nykyisen kaluston tarvetta vastaavaksi.

Teknisessä lautakunnassa ja kunnanhallituksessa käsiteltiin aloitetta ja todettiin, että nämä asiat ovat toteutuneet. Poliisin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta kameravalvontaa on parannettu ja lisätty.

Seuraavaksi asia on valtuuston käsittelyssä keskiviikkona 30. lokakuuta.

Vuonna 2019 käytettävissä on 70 000 – 90 000 euron suuruinen määräraha päivityksiin ja uusiin hankintoihin. Toistakymmentä kohdetta onkin jo parannettu tai lisätty kameroita. Kohteina on muun muassa useita kouluja sekä monitoimitalo Monikko.

Valtuustoaloitteen taustalla oli ilkivalta, johon poliisin mukaan syyllistyi pieni osa nuorista, mutta johon poliisi toivoi tehokasta puuttumista. Vuonna 2018 tilakeskus korjasi ilkivaltavahinkoja Nurmijärvellä noin 30 000 eurolla.

Nurmijärven kunnan turvallisuuspäällikkö Tero Keitaanniemi toteaa, että videovalvonta on tätä päivää ja sitä myös viranomaiset suosittelevat lisäämään, koska sillä on todiste- ja pelotearvoa.

– Meillä on turvallisuussuunnitelmassa yksi kehittämiskohde ollut kameravalvonnan kehittäminen.

Kamerakuvan laatu on Keitaanniemen mukaan nykyään jo hyvä.

– Kameravalvonnan ensisijainen tehtävä meillä on ilkivallan estäminen.

Tuhopolttojen tyyppisiä asioita kameroilla ei estetä, mutta niiden avulla voidaan saada syyllisiä kiinni.

Tallentavasta kameravalvonnasta pitää Keitaanniemen mukaan olla asianmukaiset kyltit kiinteistön alueella, mutta kameran vieressä kylttien ei tarvitse olla.

– Henkilön tulee tietää alueelle tullessaan, että alueella kuvataan ja siitä jää tallenne. Kameravalvontatallenteet toimivat myös henkilörekistereinä. Sitä kautta on tullut tämä lainsäädäntö.

Kuka tahansa ei voi katsoa kameratallenteita.

– Kunta on tehnyt kameravalvontarekisteriselosteet. Siellä on määritelty ne henkilöt, jotka missäkin kohteessa saavat tutkia tallenteita. Jos on tapahtunut ilkivaltaa tai rikos, niin silloinhan tietysti poliisi käyttää sitä materiaalia tutkinnan apuvälineenä.

Nurmijärvellä on meneillään myös koulujen fyysisen turvallisuuden auditointikierros.

– Siinä käydään läpi muun muassa koulujen fyysistä turvallisuutta, valvontajärjestelmiä, pihavalaistuksia ja niin edelleen. Se toimii tukimateriaalina mahdollisten muutosten, parannusten ja hankintojen tueksi.

Siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi ilkivalta ja koulujen uhkatilanteet.

Myös päiväkodit tullaan käymään läpi samalla tavalla.

Kaikissa kunnissa on varauduttu erilaisten häiriötilanteiden varalta. Näin myös Nurmijärvellä. Kunnilla on valmiussuunnitelmat, joiden mukaan toimitaan.

Esimerkiksi Lepsämän ja Valkjärven koulupaloista valmiusjohtoryhmän jäsenet saivat tiedon hyvin pian ensimmäisen hälytyksen jälkeen. Sen jälkeen ryhdyttiin organisoimaan asioita.

Tero Keitaanniemi muistelee, että edellisen kerran valmiussuunnitelmaa on käytetty vesiongelmien vuoksi.