Café Muru tuplasi tilansa – iltaisin kahvila on koko kylän käytössä

Kahvilayrittäjä Tanja Luostarinen iloitsee Murun uudistetuista tiloista. Myös asiakkailta on tullut paljon positiivista palautetta. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Café Muru on kokenut tänä syksynä muodomuutoksen. Rajamäellä toimivan konditoria–kahvilan tilat ovat tuplaantuneet ja kahvilan ulkoasu uudistettu.

Sen jälkeen kun uudistettu kahvila avasi ovensa kuukauden kestäneen remontin jälkeen, kiitosta on sadellut.

– Asiakkaat ovat kiitelleet tosi paljon kun on niin ihanan valoisaa ja avaraa, kahvilayrittäjä Tanja Luostarinen kertoo.

– Meillä on nyt 120–130 neliötä asiakastilaa. Asiakaspaikkoja on 60–70 aikaisemman 50 sijaan, Luostarinen jatkaa.

Uusi keittiö mahdollistaa aiemman lounaspöydän ja keittolounaan rinnalle myös seisovasta pöydästä tarjottavan lämpimän ruoan.

– Tarjoamme kotiruokaa, josta mahdollisimman suuri osa tehdään itse. Yritämme huomioida myös vegaaniruokailijat ja muut erityisruokavaliot, Luostarinen kertoo.

Kahvilan alakertaan onkin suunnitteilla gluteeniton keittiö.

– Olemme tähänkin asti tarjonneet gluteenittomia leivonnaisia, mutta erillisen keittiön saamisen jälkeen ne ovat aivan puhtaita.

Murussa vietetään aina keskiviikkoisin keliakiapäivää, jolloin tarjolla on tuoreita gluteenittomia leivonnaisia. Jäljelle jäävät leivonnaiset pistetään pakkaseen loppuviikkoa varten.

Murun keitoista asiakkaiden suosikki on kolmen kalan kalakeitto. Sitä tarjotaan tiistaisin, eikä päivään ole Luostarisen mukaan odotettavissa muutosta. Yhtä varmaa on se, että torstai säilyy edelleenkin hernekeittopäivänä.

Murussa noudatetaan neljän viikon kiertävää lounaslistaa. Kerran tai kaksi kuussa pidetään asiakkaiden ruokatoivepäivä.

– Toiveita saa ja pitää esittää, ruokalistan muokkaaminen ei ole mikään ongelma, Luostarinen muistuttaa asiakkaitaan.

Cafe Murussa suositaan lähiruokaa ja yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Esimerkiksi leivonnassa käytetään lepsämäläisen Krannin tilan jauhoja ja niitä myös myydään asiakkaille mukaan. Tarjolla on myös kirkonkyläläisen Piirakkaleipomo Rädyn piirakoita, joita on saatavana sekä gluteenittomana että vegaanisena.

– Etsimme jatkossakin paikallisia yhteistyökumppaneita, Luostarinen vinkkaa.

Laajennuksen ja remontin ansiosta Café Murun vessat ovat nyt aiemman kellarikerroksen sijaan kahvilakerroksessa, jonne on rakennettu myös invavessa. Kahvilakerroksessa on myös 6–8 hengen kabinetti.

Iltaisin kahvilan sulkeuduttua Muru on Luostarisen mukaan koko kylän käytössä.

– Minä en ole silloin täällä paikalla, käyn korkeintaan myöhemmin sulkemassa oven ja osa täällä kokoontuvista huolehtii siitäkin itse, Luostarinen kertoo.

Kahvila Murussa työskentelee tällä hetkellä Luostarisen lisäksi yksi kokopäiväinen kahvilatyöntekijä sekä kunnan tukityöllistettyjä. Mikäli aukioloa kasvatetaan sunnuntaille, myös lisätyövoima voi olla tarpeen.

Tanja Luostarisen tulevaisuudensuunnitelmiin kuluu ikäihmisille tehtävä kysely, joka selvittäisi kuinka moni lähialueen asukas haluaisi tilata ruokaa kotiin.

– Tässä kuulee, että monet ikäihmiset syövät valmispitsaa. Ruoka-annoksia kotiin vietäessä saisi myös katsottua, että ruoassa on tarpeeksi proteiinia, Luostarinen kertoo suunnitelmistaan.

Hänen mukaansa annos voisi olla niin suuri, että siitä riittäisi syötävää kahdelle päivälle.

Haastattelun päätteeksi Tanja Luostarinen muistuttaa vielä asiakkaitaan palautteen, myös negatiivisen, tärkeydestä.

– Jos te ette sitä anna, niin me ei voida muuttaa mitään, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.