Nyt kissat pakkasilta turvaan – Susua etsitty Nukarilla heinäkuusta asti

Ulkona liikkuu kissoja, jotka Karkureiden Maija Ankkurin mukaan pitäisi saada pakkasilmoilta turvaan.

– Vieras kissa voi näyttäytyä talon pihassa ja jopa pyrkiä sisätiloihin. Ellei sen katoamisilmoitusta löydy netistä, lehdestä tai lähikaupan ilmoitustaululta, kannattaa kissasta ilmoittaa nettiin ja havaintokunnan löytöeläintarhaan, Ankkuri neuvoo.

– Havainnontekijän pihalle eksynyt lemmikki ei välttämättä ole kotoisin ihan läheltä. Kissa on sen verran utelias luontokappale, että se saattaa hypätä avoimesta autonovesta sisälle ja saada kuskin huomaamatta kyydin kauas kotoa. Koirat puolestaan ovat ihan juoksemalla juosseet naapurikuntaan ja pitemmällekin, hän jatkaa.

Kissoilla on Ankkurin mukaan erinomainen suuntavaisto.

– Useimmat vieraalla seudulla karanneet kissat lähtevät etsimään omaa kotiaan. Kun kissa kulkee aikansa, se tajuaa, että kotiin on liian pitkä matka ja lähtee palaamaan karkaamisseudulle. Ellei reissaaminen onnistu, kissa voi jäädä löytymättä.

Sirutettu, sirutietokantaan ilmoitettu lemmikki löytää Ankkurin mukaan helpommin kotiin kuin siruttamaton.

– Talteenottaja voi käydä tarkistuttamassa sirun lähimmällä eläinlääkäriasemalla. Tänä päivänä myös useimmilla löytöeläintarhoilla on sirunlukija, Ankkuri neuvoo.

Irtokissa kannattaa Ankkurin mukaan loukuttaa ellei se annan vapaaehtoisesti kiinni.

– Monet eläintensuojeluyhdistykset loukuttavat irtokissoja ja toimittavat ne löytöeläintarhaan. Myös yksityisiä auttajia tarvitaan, hän muistuttaa.

Tuusulalainen Kristiina Hallia on vuosien ajan auttanut kissansa kadottaneita.

Hallia laputtaa katoamisympäristön ja ellei havaintoja ala tulla, hän jakaa ilmoituksia laajemmallekin.

– Laputtaminen on tärkeää, koska varsinkaan kaikilla iäkkäillä ihmisillä ei ole käytössään nettiä. Myös lehti-ilmoitus saattaa tuoda havaintoja, Hallia sanoo.

Tällä hetkellä Hallia etsii Nukarilta heinäkuussa kadonnutta mustavalkoista uroskissaa. Kissa oli tuotu Pirkanmaalta hoitoon.

– Leikkaamaton uros oli ottanut hatkat omakotitalon pihalta heti, kun se oli tuotu hoitopaikkaan ja kantokoppa nostettu autosta, Hallia kertoo.

Paikalla kävi elokuun puolivälissä etsijäkoira, jonka mukaan Susu-kissa oleili noin kilometrin päässä karkaamispihalta. Hallia jätti koiran merkitsemään paikkaan ruokaa ja riistakameran ja on yrittänyt myös loukutusta, mutta oikeaa kissaa ei ole näkynyt.

Hän on saanut myös muita havaintoja, mutta tuntomerkit eivät ole sopineet Susuun.

Kissan hoitajan puhelinnumeron tuli myös ilmoitus kuolleesta mustavalkoisesta kissasta Vanhan Hämeenlinnantien varrelta, mutta havaintopaikalla löytyi kaatuneena vain valkoinen heijastintolppa.

– Erehtyminen on inhimillistä etenkin hämärällä, kun autolla liikkuvan silmiin osuu jotain normaalista poikkeavaa, Hallia toteaa.

Susun katoamisilmoituksia ei ole poistettu, eikä Kristiina Hallia ole vielä luovuttanut.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut