Tuhopoltto aiheutti Lepsämän koululle mittavat vahingot – palo lähtenyt rakennuksen ulkopuolelta

Lepsämän koulu paloi 26.10. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Riikka Laine

Lepsämän koulun lauantaiaamuisen tulipalon epäillään saaneen alkunsa rakennuksen ulkopuolelta. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen edustajat arvioivatkin heti aamulla, että palo on mahdollisesti sytytetty tahallaan. Poliisi vahvistimyöhemmin päivällä, että paloa tutkitaan tuhotyönä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Lepsämän koululle lauantaiaamuna klo 6.43.Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle toinen puoli rakennuksen katosta oli tulessa.

Nurmijärven aseman paloesimies Jari Raekannas kertoo, että palo syttyi 2000-luvun alussa rakennetun L:n mallisen koulun takakulmassa, eli siinä osassa missä on luokkatiloja. Rakennuksen toisessa päässä on ruokalan tilat. Rakennus oli palohetkellä tyhjillään, eikä tulipalossa sattunut henkilövahinkoja.

– Käytännössä koko varsiosan katto paloi kokonaan ja kahden luokkatilan katot sortuivat kokonaan. Rakennukseen tuli myös mittavat savu- ja vesivahingot, Raekannas kertoo.

Päivystävä palomestari Tommi Leppioja arvioi aamupäivällä STT:lle, että rakennuksen toisen pään,eli ruokalan puoleisen päädyn rakenteet saataisiin mahdollisesti säilytettyä.

Raekankaan mukaan myös ruokalan päähän meni kuitenkin runsaasti sammutusvettä siinä vaiheessa, kun tuli uhkasi levitä sinne. Ruokala kärsi myös mittavia savuvahinkoja.

Syttymissyytä ei ollutRaekankaan mukaan vielä päivällä tiedossa, mutta palon epäiltiin hetisaaneen alkunsa rakennuksen ulkopuolelta.

– Poliisi tutkii vielä palon syttymissyytä.

Itä-Uudenmaan poliisi vahvistikin myöhemmin päivällä tutkivansa tulipaloa tuhotyönä. Mahdollisista epäillyistä ei ole vielä tiedotettu mitään.

Nurmijärven kunta kertoi,että tulipalo ei vahingoittanut koulun muita kiinteistöjä tai väistötilaelementtejä, ja koulun n. 260 oppilaallepyritäänjärjestämään opetus ensi viikolla Lepsämän koulun muissa tiloissa.Koulun pihalla on tällä hetkellä parakkeja, koska palaneen rakennuksen vieressä sijaitsee vanha puukoulu, joka on sisäilmaongelmien vuoksi pois käytöstä.

Kunta kertoo samalla tiedottavansa mahdollisista väistötiloista myöhemmin, mutta ainakin nyt alkuun opetus järjestetään tutussa pihapiirissä.

Korjaustöitä Lepsämässä tuskin ainakaan nähdään, sillä kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen kommentoiSTT:lle, että palanut osa olisi tuhoutunut korjauskelvottomaksi.

Nyt tuhoutunutta rakennusta korjattiin sisäilmaongelmien takia viimeksi viime kesänä. Noin 30 000-40 000 euroa maksanut remontti toteutettiin juuri ennen koulujen alkua. Remontin avulla koulurakennus saatiin taas käyttökelpoiseksi.

Tulipalon aiheuttamista vahingoista kärsii myös tuhoutuneessa rakennuksessa toiminut yksityinen iltapäiväkerho Huvikumpu. Kerholle kerätäänkin nyt lahjoituksia, jotta tuhoutuneen irtaimiston tilalle saadaan mm. uusia leluja ja askartelutarvikkeita.

Nurmijärven Uutiset kertoo myöhemmin, miten Lepsämän koulun opetus jatkossa järjestetään, kunhan asiasta on ensin päätöksiä.

Päivitetty klo 17 ja 21:50: Päivitetty syttymissyyhyn liittyviä tietoja ja päivän aikana muille medioille annettuja kommentteja.

Lue myös:

Tuli tuhosi Lepsämän iltapäiväkerhon irtaimiston – näin voit auttaa

Lepsämän palanut koulu toistaiseksi kokonaan pois käytöstä – opetus ensi viikolla koulun muissa tiloissa

Lepsämän koulun koulurakennus tulessa – Pelastuslaitos: Sammutustyöt jatkuvat tunteja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 6. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 7. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 8. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 9. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 10. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 11. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 14. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 15. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.